Vuoden 2013 ensimmäinen puoli paketissa: Kolme asiaa ja kulunut vuosi lukuina

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläVuosi 2013 on tuonut mukanaan paljon uutta.

Näitä ovat uusi työ Helsingin kaupunginvaltuutettuna, helmikuun alusta alkanut hoitovapaa ja kansalaisaloitekampanja turkistarhauksen kieltämiseksi.

Ja toki paljon muutakin on ehtinyt tapahtua.

Ohessa on hiukan tarkemmin yhteenvetoa kuluneesta puolesta vuodesta. Kirjoituksen lopussa on vielä tekemiset konkreettisina lukuina.

Leo Stranius puhuu valtuustossa1. Helsingin kaupunginvaltuusto

Vuoden alussa aloitin Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Valtuuston lisäksi olen toiminut ympäristölautakunnan varapuheenjohtajana ja Helsingin Energian johtokunnan varapuheenjohtajana sekä Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsenenä.

Kaupunginvaltuutetun hommassa erityisen inspiroivaa on ollut (1) asioiden konkreettisuus ja (2) jatkuva uuden oppiminen. Valtuutettuna aloitin myös uuden harrastuksen: poliittisen pyörälenkit. Käyn pyörälenkillä alueilla, joille ollaan suunnittelemassa jotain merkittävää hanketta, ja joihin joudun ottamaan kantaa kaupunginvaltuutettuna tai esimerkiksi lautakunnassa.

Kaupunginvaltuustossa tein aloitteet mm. vuosittaisista päästökiintiöistä ja bussikaistasta Koskelantielle sekä valtuustokysymykset Helsingin Energian ominaispäästöjen ilmoittamisesta ja keskuspuiston kävely- ja pyöräväylien opasteista. Valtuuston kokouksissa olen käyttänyt yhteensä 16 puheenvuoroa. Kaikki valtuustossa käyttämäni puheenvuoroni löytyvät valtuustosivuni kautta. Yhteensä olen käyttänyt valtuustotyöhön 278 tuntia ja istunut sen myötä 86 kokouksessa.

Leo Stranius ja Näytä voimasi2. Hoitovapaa

Jäin helmikuun alussa Luonto-Liiton toiminnanjohtajan töistä hoitovapaalle. Kesän aluksi päätin jatkaa hoitovapaata vielä vuoden loppuun asti. Harva on kuolinvuoteellaan katunut sitä, että tuli oltua lapsensa kanssa liikaa.

Lapsen kanssa arki on äärevämpää. Toisinaan on rankkaa tai tylsää ja toisinaan kokee suuria rakkauden hetkiä tai saa tehtyä yllättävän paljon asioita. Töiden suhteen pitää olla tehokkaampi ja kotona nöyrempi. Tässä on yksi esimerkki hoitovapaapäivästä. On mielestäni yllättävää, miksi niin moni isä jättää hoitovapaamahdollisuuden käyttämättä.

Kansalaisaloitteen luovutus eduskunnassa3. Kansalaisaloite.

Keväällä eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi, jossa olen ollut yhtenä aloitteen vireillepanijana. Kampanja oli onnistunut vaikka lopulta vain 36 kansanedustajalla oli rohkeus äänestää eettisesti kestämättömän ja haitallisia ympäristövaikutuksia aiheuttavan elinkeinon kieltämisen puolesta. Ohessa neljä syytä, miksi tehty työ kannatti.

Erityisesti kampanjakeväästä jäi mieleen kun saimme Väestörekisterikeskuksesta vahvistuksen allekirjoittajien määrästä ja päivä kun veimme aloitteen eduskuntaan sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan avoin kuuleminen aloitteesta.

Käpylän GandhiYllä olevien lisäksi vuoden 2013 ensimmäisestä puoliskosta on jäänyt mieleen vielä seuraavia asioita:

Kuluneena keväänä minusta on tehty yllättävän paljon henkilöhaastatteluita. Yhtenä merkittävämpänä oli Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivuilla julkaistu kahden sivun juttu: ”Käpylän Gandhi”.

Lisäksi vuonna 2013 lopetin jo 2011 kesällä aloittamani Ekoisi-blogin ja aloitin Tekniikka & Talous –lehden Energia-blogistina. Olin myös löyhästi mukana perustamassa lasten uutta etujärjestöä eli Ilmastovanhempia. Oma blogini valittiin helmikuussa Suomen ympäristöblogien kakkoseksi.

Ohessa kulunut puolivuotta lukuina:

Työ- ja vapaaehtoistunnit:
– Työtunnit: 143 h (tammikuun jälkeen hoitovapaalla)
– Valtuustotunnit: 278 h
– Vapaaehtoistyötunnit/yhteiskunnallinen vaikuttaminen: 429 h

Tekeminen ja tulokset:
– 39 haastattelua (televisio, radio, lehdet, verkko)
– 22 puhetilaisuutta tai luentoa
– 8 kirjallista lausuntoa tai aloitetta
– 13 artikkelia, juttua tai kolumnia lehtiin tai verkkosivuille
– 5 tiedotetta
– 108 blogikirjoitusta (www.leostranius.fi)
– 86 valtuustotyöhön liittyvää kokousta tai tapaamista
– 72 muuta kokousta
– 7 seminaaria
– 2 tempausta tai mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 11 kotimaan tai ulkomaan matkaa

Kuntoilu:
– Juoksukilometrit: 241 km (29 eri päivänä) (akillesjännevaiva)
– Pyöräilykilometrit: 2388 km (121 eri päivänä)
– Muu kuntoilu: 45,5 h (94 eri päivänä)

Ohessa vertailun vuoksi vielä toimintakertomus vuodelta 2012.

Erinomaisen hyvää kesää kaikille blogin lukijoille! Heinäkuussa lomailemme perheen voimin ja kirjoittelen korkeintaan muutamia lomapäivityksiä.

Palataan painavampaan asiaan taas elokuussa!

2 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2013 ensimmäinen puoli paketissa: Kolme asiaa ja kulunut vuosi lukuina”

  • Itse asiassa kävijämäärät ovat pysyneet viimeisen vuoden aikana aika samoissa ja jopa laskeneet vuodesta 2011:
   – Kesäkuu 2012: 20 301 kävijää
   – Tammikuu 2013: 25 902 kävijää
   – Kesäkuu 2013: 23 307 kävijää

   Eli noin 767 kävijää päivässä.

   Vastaa

Jätä kommentti