Ekoisi: Yhteenveto

Olen kirjoittanut Ekoisi-blogia kesästä 2011 lähtien. Takana on tasan 100 kirjoitusta. Tämä on siis 101. teksti.

Samalla tämä on viimeinen kirjoitus Ekoisi-blogikirjoitussarjan alla.

Ekovanhemmuudesta jatkan toki kirjoittelua omassa blogissani ja joskus tulevaisuudessa kirjoitan aiheesta ehkä kirjan.

Mitä sitten olen oppinut viimeisen puolentoista vuoden aikana? Seuraavassa on tiivistetysti joitakin havaintoja.

Ekovanhemmuus on helppoa. Vauva tai pieni lapsi ei tarvitse juuri mitään materiaalisessa mielessä. Emme ole tarvinneet asuntoomme lisäneliöitä, liikumme edelleen polkupyörällä tai julkisilla, ja lapsi syö samaa terveellistä vegaaniruokaa kuin vanhempansakin. Kestovaippailu ja vaipattomuus onnistuvat varsin kätevästi (tai no vaipattomuus ehkä niin ja näin), ja leluja tai mahdollisia muita tavaroita tarvitaan tässä vaiheessa minimaalinen määrä.

Kaikesta huolimatta vanhemmuudesta kirjoittaminen on haastava laji. Aika monet kun tuntuvat ottavan asiat aika henkilökohtaisesti. Palaute oli varsinkin alussa kipakkaa ja välillä meinasin jo lopettaa koko kirjoittamisen. Pyydän anteeksi niitä, joiden mieltä olen syystä tai toisesta pahoittanut. Tarkoitus on ollut vain jakaa omia kokemuksia ja ajatuksia sekä inspiroida muita ekologisen vanhemmuuden pitkällä taipaleella.

Ennen lapsen syntymää asetin itselleni lapsen kasvatusta varten seitsemän periaatetta. Näitä olivat (1) enemmän aikaa – vähemmän roinaa, (2) vegaanisuus, (3) sukupuolisensitiivisyys, (4) vaipattomuus ja tutittomuus, (5) uskonnon vapaus, (6) vierailut epämukavuusalueella ja (7) joustavuus.

Näistä neljä ensimmäistä ovat onnistuneet aika hyvin. Tosin vessahätäviestinnässä ja vaipattomuudessa olisi vielä tekemistä. Tämän lisäksi joustavuutta ja vierailuja epämukavuusalueella on ollut ihan tarpeeksi ilman eri yritystä. Uskonnon vapaus taas ei ole vielä tullut ajankohtaiseksi, kun lapsi ei ole ollut päivähoidossa tai mennyt kouluun.

Yhdeksän kuukauden kokemuksella tiivistin nuo kasvatusperiaatteeni seuraaviksi:
– Ekovanhemmuus
Kiintymysvanhemmuus
Sukupuolisensitiivisyys

Yllä oleva lista on mielestäni edelleen hyvä lähtökohta vanhemmuuden ja kasvatuksen tiellä. Tältä pohjalta yritän siis itse jatkaa.

Kiitos lukijoille! Jatkossa omaa arkeani ja ajatuksiani voi seurata blogistani osoitteessa www.leostranius.fi ja Ekoisi-kirjoitukset löytyvät tietysti edelleen täältä. Taannoin kirjoittamani vauvavuoden yhteenveto on luettavissa täällä: Vauvavuosi on nyt ohi: Viisi havaintoa vanhemmuudesta.

Helsingin kaupunginvaltuutettuna aion myös edistää aktiivisesti sitä, että ekologinen vanhemmuus olisi jatkossa entistä helpompaa kaikille kaupunkilaisille. Tämän suhteen minuun saa mielihyvin olla yhteydessä.

Ja tietysti olisi hauska kuulla, mikä Ekoisi-kirjoitus tai ajatus jäi itsellesi mieleen. Mikä oli kaikkein paras ja mikä surkein teksti?

2 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Yhteenveto”

  1. Harmi, että lopetat, tästähän se vanhemmuus vasta tosissaan alkaa. Kun lapsi on vielä tuollainen pieni ja kotihoidossa, niin kaikki on vielä hyvin helppoa.

    Vastaa
    • Oikeassa olet Riitta! Aikansa kuitenkin kutakin. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että olen jo ehtinyt kirjoittaa kaiken olennaisen. Toki ekovanhemmuuteen liittyvistä teemoista kirjoittelen varmasti jatkossakin blogiini. Täytyy kuitenkin aina luopua jostain vanhasta, niin voi ottaa välillä uutta tilalle 🙂

      Vastaa

Jätä kommentti