Akillesjänteen tulehdus: Kuukauden juoksutauko

Kuva Wikipedia - The Achilles' tendon. PD image from Gray's Anatomy, from bartleby.comKävin joulukuussa 2012 juoksemassa syvässä lumessa. Seuraavana päivänä kantapää ja akillesjänne olivat kipeät. Ajattelin, että kyseessä oli vain poikkeuksellisen kova rasitus ja jalan hetkittäinen jumiutuminen.

Muutaman päivän jälkeen akillesjänne ei enää häirinnyt arkea. Juostessa, varsinkin alkumatkasta, se kuitenkin tuntui ikävästi ja oli aamuisin jäykkä. Viikot ja kuukaudet vierivät. Muutaman kerran pidin reilun viikon juoksutauon ja tiputin juoksumäärät 1-3 kertaan viikossa, jotta jalka saisi kunnolla lepoa.

Maaliskuuhun mennessä jalka ja akillesjänne kuitenkin edelleen muistuttivat aina juoksun alussa itsestään. Ei kovin paljon, mutta kuitenkin siten, että asiaa ei voinut olla huomaamatta.

Maaliskuussa päätin vihdoin käydä näyttämässä jalkaa lääkärille. Soitin Oulunkylän terveyskeskukseen, mutta siellä ei ollut yhtään vapaata aikaa. Koskelan terveysaseman lakkautuksen myötä Oulunkylässä on ruuhkaa. Siispä varasin ajan Helsingin urheilulääkäriasemalta, jossa olen noin vuosi sitten käynyt juoksutestissä.

Lääkäri tutki jalkani ja totesi, että akillesjänteessä on lievä tulehdus. Hän määräsi minut vähintään kuukaudeksi juoksukieltoon.

Hoito-ohjeet ovat nyt seuraavat:
– Ainakin kuukauden juoksutauko ja tarvittaessa, jos jalka vielä tuntuu jäykältä, toinen kuukausi lisää
– Pyöräily, uinti ja vesijuoksu ovat sallittuja, jopa suotavia kunnon ylläpitämiseksi
– Kolmen kuukauden akillesjännejumppa pari kolme kertaa päivässä
– Akillesjänteen kylmähoito päivisin
– Yöksi Mobilat emulsiovoidetta
– Lähete juoksukenkien tukipohjallisten tekemistä varten fysioterapeutti Juha Holttiselle
– Tasapohjaisiin kenkiin kantakorokkeet
– Viikon tulehduskipulääkekuuri (Arcoxia 120 mg)

Kaikkein tärkein viesti oli kuitenkin tämä: Maltti on valttia. Jos maltan ottaa juoksun kanssa kuukauden tai pari rauhallisesti, ehdin kyllä juosta vielä vuosikymmeniä. Mikäli en hoida jalkaa kunnolla kuntoon, on riskinä tulehduksen paheneminen ja uusiminen. Noin viisi tapausta sadasta päätyy lääkärin mukaan lopulta leikkaukseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on akillesjänteen hoidosta? Ovatko yllä olevat ohjeet järkeviä ja tarvitaanko jotain muuta?

Suosittelen lämpimästi erilaisiin urheiluvaivoihin Helsingin urheilulääkäriasemaa! Siellä on todella ammattimainen henkilökunta. Oman käyntini lasku oli 80 euroa, jonka saan kaiken lisäksi todennäköisesti takaisin vielä vakuutuksesta.

Ohessa on lääkärin antama akillesjännejumppa, jota pyritään noudattamaan seuraavat kolme kuukautta.

***

Akillesjännejumppa

Jumppa on tarkoitettu pitkittyneen akillesjännekivun hoitoon. Mikäli jänteessä on repeämä, ei harjoitusta voi suositella. Neuvottele lääkärisi kanssa ohjelman sopivuudesta itsellesi. Ohjelma etenee vaiheittain kevyestä raskaampaan suuntaan. Siirryttäessä seuraavaan vaiheeseen tulee harjoitteiden olla kivuttomia tai lähes kivuttomia. Mikäli kipu lisääntyy, on palattava alemmalle tasolle ja tarvittaessa neuvoteltava lääkärin kanssa. Ohjelman pituus on 3 kk.

1. vaihe (1-7 päivät).
– 3 x 20 varpaiden ojennus ja koukistus,
– 3 x 20 nilkan ojennus ja koukistus,
– 3 x 20 s pohkeen venytys suoralla polvella,
– 3 x 20 s pohkeen venytys koukistetulla polvella,
– 5 x 30 s yhdellä jalalla seisontaa,
– 5 x 5m varpailla kävelyä,
– 5 x 5 m kantapäillä kävelyä,
– 2 x 15 kahdenjalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu.
Harjoitus tehdään kolme kertaa päivässä.

2. vaihe (2.-3. viikko).
– Ohjelman alku sama kuin vaiheessa 1.
– Kahden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu tehdään nyt 2 x 20.
– Lisäksi tulevat yhden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu. Aloitetaan 3 x 5 kummallakin jalalla ja lisätään päivittäin kahdella aina 15 toistoon saakka
– Uutena liikkeenä tulee myös eksentriset varpaillenousut yhdellä jalalla. Nämä aloitetaan kun yhden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu onnistuu 3 x 15. Aloitetaan 10 toistolla ja lisätään päivittäin toistojen määrää kahdella.
– Tämän jälkeen venytetään pohkeita 20 s.
Harjoitus tehdään kaksi kertaa päivässä

3. vaihe (4.-12. viikko)
– Ohjelma jaetaan nyt 1. vaiheen verenkiertoa, liikkuvuutta ja tasapainoa parantavaan harjoitukseen ja toiseksi varpaillenousuharjoitteisiin. Huoltava harjoitus tehdään joka päivä ja varpaillenousuharjoitus joka toinen päivä.
– Huoltava harjoitus on siis 3 x 20 varpaiden ojennus ja koukistus, 3 x 20 nilkan ojennus ja koukistus, 3 x 20 s pohkeen venytys suoralla polvella, 3 x 20 s pohkeen venytys koukistetulla polvella, 5 x 30 s yhdellä jalalla seisontaa, 5 x 5m varpailla kävelyä, 5 x 5m kantapäillä kävelyä.
– Varpaillenousuharjoitus koostuu viidestä harjoitteesta: (1) 2 x 20 kahden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu, (2) 3 x 15 yhden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu, (3) 10 eksentristä varpaillenousua korokkeella, (4) 20-100 toistoa ponnahtavaa varpaillenousua alkuun kahdella jalalla ja kipujen salliessa yhdellä jalalla, (5) pohkeiden venytys 20 s.

***

6 kommenttia artikkeliin ”Akillesjänteen tulehdus: Kuukauden juoksutauko”

 1. Onko akillesjänne jo kunnossa? Itselläni ollut varsin samanlainen vaiva ja samat hoito-ohjeet, mutta vaiva jatkuu edelleen vaikka jo kuukauden olen säännöllisesti tehnyt akillesjännejumppaa.

  Vastaa
 2. Terve, kiitos hyvistä ohjeista! Kysymys: Ovatko nuo varpaillenousut pääasiassa ilman steppilautaa suoraan lattialta, vai pitääkö kaikki varpaillenousut tehdä steppilaudan reunalla hakien liikkuvuuden rajoja myös ala-asennossa?

  Vastaa
 3. Tervehdys ja kiitos blogauksesta. Osaatko vinkata, mistä kantakorotuksia kannattaisi etsiä Helsingissä?

  Nimim. Akilles vihoitellut jo parin vuoden ajan

  Vastaa
  • Kiitos kommentista Jussi! Valitettavasti en osaa sanoa, mistä noita tällä hetkellä löytäisi. Vahva suositus: Kannattaa vähentää juoksua, pitää todella pitkää taukoa ja venytellä paljon.

   Vastaa

Jätä kommentti