Valtuustoblogi: Helsingin Energian ominaispäästöjen ilmoittamisesta

Helsingin Energia HanasaariValtuuston kyselytunnilla (ke 30.1.2013) kysyin Helsingin Energian ominaispäästöjen ilmoittamisesta.

Helsingin Energia myy sähköpörssiin oman tuotantonsa ja ostaa sieltä sähkön asiakkailleen. Tällä tempulla esimerkiksi sähköntuotannon ominaispäästöiksi voidaan ilmoittaa 83 g CO2/kWh (2011) kun todellisuudessa Helsingin Energian energiahankinnan (sähkö ja lämpö) aiheuttamat hiilidioksidipäästöt olivat 260 g CO2/kWh (2011).

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vastasi kysymykseeni. Hän kertoi valtuustolle, että päästöjä voidaan tarkastella sekä tuotanto- että kuluttajalähtöisesti. Päästötiedot julkaistaan vuosittain verkossa, asiakaslehdissä ja vuosikertomuksessa sekä ilmoitetaan lain edellyttämällä tavalla.

Omassa vastauksessani Jussi Pajuselle muistutin vielä siitä, että nykyisestä tilanteesta koskien Helsingin Energian ominaispäästöjen ilmoittamista seuraa kolme ongelmaa:

1. Sähkönostaja saa virheellistä tietoa sähkön alkuperästä.

2. Energiayhtiöt ilmoittavat sähkön alkuperän eri tavoin eikä niiden ilmoittamia päästöjä tai uusiutuvan polttoaineen osuutta pysty vertailemaan.

3. Kun helsinkiläiset yritykset ja yhteisöt tekevät päästölaskelmia omasta hiilijalanjäljestään, he saavat Helenin ilmoittamien tietojen perusteella itselleen todella pienet päästöt, vaikka oikeasti sähköstä 93 prosenttia tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Esimerkiksi HKL ilmoittaa raideliikenteen päästöt alakanttiin perustuen Helenin ilmoituksiin.

Toivon, että kaupunginhallitus ryhtyy toimiin, jotta päästöt ilmoitettaisiin Helsingin Energian osalta omien tuotantolaitosten ja voimalaitososuuksien päästöjen perusteella kuluttajille totuudenmukaisesti.

Gandhi on sanonut: ”Raha on tervetullutta, jos se ei häiritse pyrkimystä totuuteen; muussa tapauksessa ei pidä epäröidä hetkeäkään vaan luopua siitä kuin se olisi vain pölyä kämmenellä.”

Edelliset valtuustoblogin kirjoitukset ovat luettavissa täällä.

4 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoblogi: Helsingin Energian ominaispäästöjen ilmoittamisesta”

  1. Tämä sama epäkohta koskee kaikkia sähköyhtiöitä, jotka ostavat asiakkailleen myymänsä sähkön pörssistä. Pörssisähkön alkuperä ja todelliset päästöt eivät ole oikeastaan kenenkään tiedossa.

    Vastaa
  2. Kyllä tämä ilmoittaminen on erityisen harhaanjohtavaa Helenin ja Helsingin kohdalla, koska se tuottaa niin suuren osan energiastaan maakaasulla ja kivihiilellä. Muualla, esim. Vaasassa on siirrytty enemmän uusiutuviin. Tukholma tuottaa energiastaa 70% uusiutuvilla lähteillä !

    Vastaa

Jätä kommentti