Toimintakertomus 2012 eli vuosi pähkinänkuoressa

Kiitos kaikille blogin lukijoille vielä kerran vuodesta 2012!

On ollut mukava jakaa arkea kanssanne. Kiitos kaikesta siitä palautteesta ja kannustuksesta, jota olen vuoden aikana saanut sekä onnellista, kohtuullista ja ekologista vuotta 2013 kaikille!

Ohessa oma arjen muistilistani uudelle vuodelle eli viisi asiaa, joita aion vaalia vuonna 2013 – kyseessä on siis sama lista kuin vuosi siten. Ennen uusia kujeita on kuitenkin hyvä palata vielä hetkeksi vuoteen 2012.

Vuonna 2012 omassa elämässäni tapahtui muun muassa seuraavaa:

1. Työt. Olen työskennellyt kolme vuotta Luonto-Liiton pääsihteerinä. Järjestön jäsenmäärä jatkoi kasvuaan, saimme paljon uutta rahoitusta ympäristökasvatustyöhön, teimme historiallisen kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi ja tuotimme noin 500 kohteen suojeluesityksen Metsähallitukselle. Kaiken huipuksi metsiensuojelun supersankari Olli Manniselle myönnettiin Luonto-Liiton esityksestä Pohjoismainen ympäristöpalkinto. Lisää järjestön viime vuosien saavutuksia täällä.

2. Luottamustoimet ja toimikunnat. Olen toiminut Suomen luonnonsuojeluliiton valtuuston jäsenenä sekä Allianssin ja Ympäristöareenan hallituksissa. Lisäksi olen istunut Suomen kestävän kehityksen toimikunnassa ja kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa. Kattava lista sidonnaisuuksistani ja jäsenyyksistäni löytyy täältä.

3. Kunnallisvaalit. Olin syksyllä kunnallisvaaliehdokkaana Helsingissä. Käytin kampanjointiin 326 tuntia aikaa ja noin 9200 euroa (ks. vaalirahailmoitus). Kampanjaa oli tekemässä lisäkseni noin 30 ihmistä. Ääniä kertyi lopulta huimat 1164 ja sillä pääsi valtuutetuksi vuosille 2013-2016. Kampanjan alustava yhteenveto löytyy täältä ja kiitokset vaalituloksen ratkettua täältä. Vaalien jälkeisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa minut valittiin ympäristölautakunnan varapuheenjohtajaksi ja Helsingin Energian johtokunnan varapuheenjohtajaksi.

4. Vanhemmuus ja arki. Takana on ensimmäinen kokonainen vuosi isänä.  Olen kirjoittanut kokemuksistamme Ekoisi-blogia, jota on julkaistu myös Vauva-lehden verkkosivuilla. Tähän mennessä kirjoituksia on kertynyt tasan sata. Kesällä oli tarkoitus pitää isäkuukausi, mutta se meni valitettavasti käteen, kun olkaluuni murtui kahdesta kohtaan kaaduttuani polkupyörällä. Joulukuussa tuli tasan kymmenen vuotta täyteen yhdessäoloa puolisoni Annukan kanssa.

5. Presidenttien tapaaminen. Vuoden 2012 tammikuussa osallistuin presidentti Tarja Halosen viimeiseen presidenttifoorumiin, jossa keskustelimme nuorista ja tulevaisuudesta. Joulukuussa joulun alla pääsin luovuttamaan presidentti Sauli Niinistölle seitankinkun ja luomukasviskorin.

6. Kevään kohokohta oli puolisoni väitöstilaisuus. Keväällä kävin myös juoksutestissä. Valitettavasti juoksuharjoitukset ja muukin liikunta jäi käytännössä kuitenkin lähes kolmen kuukauden kesätauolle olkaluun murtuman takia.

7. Kesä. Kesällä vietimme viikon ystävien kanssa Virossa Saarenmaan tuntumassa sijaitsevalla Muhun saarella. Muuten kesä sujui Suomessa ja kotona lomaillen. Ohessa on vielä toukokuun lopussa kirjoittamani kymmenen ajatusta kesälle.

8. Syksyllä ilmastopolitiikkaa ja Talvivaara. Ilmastopolitiikan suhteen kehitys on ollut lähinnä pelottavaa. Ohessa kirjoitukseni Dohan ilmastokokouksen alla ja yhteenveto kokouksesta heti sen jälkeen. Dohan ilmastokokouksen lisäksi syksyä väritti Talvivaaran kaivosalueella sattunut ympäristöonnettomuus. Syksyn ilonaihe oli kuitenkin tiedonjulkistamispalkinto Ihminen ja ympäristö -kirjalle, johon itsekin olen kirjoittanut artikkelin kansalaistoiminnasta.

Tässä vuosi 2012 lukuina (sulkeissa vuosi 2011):
– 71 (69) haastattelua (televisio, radio, lehdet, verkko)
– 63 (93) puhetilaisuutta tai luentoa
– 12 (4) kirjallista lausuntoa
– 25 (38) artikkelia, juttua tai kolumnia lehtiin tai verkkosivuille
– 50 (52) tiedotetta
– 304 (305) blogitekstiä (www.leostranius.fi)
– 436 (386) kokousta
– 42 (30) seminaaria
– 11 (5) tempausta tai mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 35 (29) kotimaan tai ulkomaan matkaa
– 1728 km (2287 km) juoksua (147 eri päivänä (201))
– 3641 km (3450) pyöräilyä (247 eri päivänä (263))
– 23 (37) kertaa muuta kuntoilua/liikuntaa

Vuoden 2012 aikana tein yhteensä 1358 (1491) tuntia palkkatöitä ja 1111 (1646) tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä (ml. kunnallisvaalit 326 tuntia) sekä 387 (498) tuntia kuntoilua/liikuntaa.

Lue myös aiempien vuosien yhteenvedot:
– 2011: Toimintakertomus 2011: 11 asiaa – ja vuosi lukuina
– 2010: Vuosi 2010 – Toimintakertomus ja Kiitos!
– 2009: Vuosi 2009 paketissa ja lukuina – Kiitos! (4.1.2010)
Arjen muistilista vuodelle 2012

 

2 kommenttia artikkeliin ”Toimintakertomus 2012 eli vuosi pähkinänkuoressa”

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli