Viikon puheenaihe: Talvivaara

Olin lauantaina 10.11. YLE:n Aamu-tv:ssä keskustelemassa Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmista. Talvivaara on ollut tämän viikon merkittävin puheenaihe.

Haastattelu on katsottavissa YLE Areenasta.

Tilanne on vakava. Käsillä on viime vuosikymmenien pahin kaivosonnettomuus maailmassa ja pahin ympäristöonnettomuus Suomessa. Erikoista on, että maailmanluokan pato-onnettomuus sattuu samassa altaassa useamman kerran.

Samalla Talvivaarasta on muodostunut maailman suuriin suojaamaton ongelmajätealue.

Kysymyksiä on ilmassa paljon: Miksi yhtiön toimintaan ei ole puututtu aiemmin? Onko Kainuun ELY-keskus toiminut oikein, kun viranomaisten sidonnaisuudet eivät tunnu kestävän päivänvaloa? Miten minä selitän tämän kaiken lapsilleni?

Olen aiemmin listannut Suomen hallitukselle viiden kohdan toimenpideohjelman.

Tämän lisäksi tulisi ottaa käyttöön kaivosvero ja yhtiöille pakollinen ja rajoittamaton vastuuvakuutus ympäristöongelmien varalle. YLE:n Aamu-tv:n keskustelussa esitin, että Talvivaaran lisäksi myös muiden kaivosten ympäristön tilanne on selvitettävä.

Talvivaaran suhteen kannattaa seurata erityisesti Suomen luonnon blogia. Toimittaja Juha Kauppinen on tehnyt sankarillista työtä taustojen selvittämiseksi.

Jätä kommentti