Ekoisi: Dohan ilmastokokous – Pelottava ilmastosyksy

Vanhempana olen kiinnostunut lapseni tulevaisuudesta. Erityisesti ilmaston lämpeneminen huolestuttaa. Maanantaina 26.11. alkaa Dohan ilmastokokous Qatarissa.

Olen entistä vakuuttuneempi, että jokaisen vanhemman ja jokaisen ihmisen tulisi tehdä kaikkensa sen eteen, että päästöjen vähentämisessä onnistuttaisiin.

Dohan kokouksen tavoitteena on päästä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa eteenpäin, jotta uusi, kattava ja kaikkia sitova sopimus saataisiin vihdoin aikaiseksi. Tavoitteeseen on pyritty jo vuoden 2007 Balin ilmastokokouksesta lähtien. Ensimmäinen yritys kuitenkin kaatui Kööpenhaminan mahalaskuun vuonna 2009.

Ilmasto ei kuitenkaan odota. Tänä syksynä olemme saaneet kuulla entistä huonompia uutisia. Ehkä kaikkein vakuuttavin (ja samalla pelottavin) suurelle yleisölle suunnattu artikkeli oli Bill McKibbenin Ilmastonmuutoksen pelottava matematiikka.

Lyhesti sanottuna ongelma on tämä: Tutkijoiden mukaan ilmakehään voidaan päästää hiilidioksidia 565 gigatonnia vuosisadan puoliväliin mennessä, mikäli lämpeneminen halutaan pitää kahden asteen tuntumassa. Tämäkin tarkoittaisi neljää mahdollisuutta viidestä – eli hiukan huonommin kuin pelattaessa venäläistä rulettia revolverilla. Tätä vauhtia tuo kiintiö täyttyy kuitenkin seuraavan 16 vuoden aikana. Samaan aikaan yhtiöiden hallussa olevat tunnetut fossiilivarannot riittävät noin 2795 gigatonnin päästöihin. Näillä mennään helposti jopa kuuden asteen lämpenemiseen.

Ongelma ei ole öljyn ja fossiilisten poltoaineiden riittävyys vaan se, miten varmistamme, että nykyisiä tunnettuja varoja ei käytetä.

Kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden lomassa ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut jatkuvasti uusiin ennätyksiin. Maailman ilmatieteen keskusjärjestön (WMO) mukaan (20.11.2012) vuonna 2011 hiilidioksidipitoisuus saavutti 390,9 ppm:n (parts per million) tason. Tämä on 140 prosenttia korkeampi kuin esiteollisen ajan 280 ppm:n taso.

Samaan aikaan jo kesällä tulleiden tietojen mukaan Arktinen jääpeite sulaa ennen näkemätöntä vauhtia. YK:n ympäristöohjelma UNEP:in mukaan aika on loppumassa, mikäli haluamme pitää lämpenemisen vielä kahden asteen tuntumassa.

Maailmanpankin tuore raportti (Turn Down the Heat – Why 4C Warmer World Must be Avoided) varoittaa, että edessä on neljä astetta lämpimämpi maailma, jota leimaavat äärimmäiset helleaallot, ruokavarantojen hupeneminen, ekosysteemien ja monimuotoisuuden menetys ja meren pinnan hengenvaarallinen kohoaminen. Maailmanpankin pääjohtaja Jim Joag Kim vaatii, että ”maailman on puututtava ilmastonmuutosongelmaan jämäkämmin”.

Ilmastotutkijatkin ovat turhautuneita. Esimerkiksi Jeremy Grantham kehottaa tiedelehti Naturessa tutkijoita toimimaan ilmaston puolesta pidätystenkin uhalla. NASA:n ilmastotutkija James Hansen on ryhtynyt suoraan toimintaan ja pidätetty siitä useasti (James Hansen: Why I must speak out about climate change).

Risto Isomäki kirjoitti blogissani jo keväällä 2011 osuvasti:
”Ilmasto- ja energiakysymykset eivät vielä häiritse arkeamme merkittävästi. Mutta jos tällaisiin ongelmiin ei reagoida ajoissa, me ajaudumme pian tilanteeseen, jossa ne hallitsevat koko elämäämme ja jättävät vain hyvin vähän tilaa millekään muulle.”

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tarvitaan ihme, jotta totaalinen ilmastokatastrofi ja sen myötä yhteiskuntien ja luonnon monimuotoisuuden romahtaminen voidaan enää välttää.

Täällä on yksi huolestunut pienen lapsen isä. Kuuleeko Doha? Olemmeko ilmastokysymyksen suhteen tosissamme? Teemmekö tällä hetkellä todella parhaamme?

Dohan ilmastokokousta voi seurata lisäksi ilmasto.orgin Doha-blogista. Helsingissä järjestetään tulevana viikonloppuna myös Ilmastotoimintapäivät.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täältä.

12 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Dohan ilmastokokous – Pelottava ilmastosyksy”

  1. Niin pienten lasten isänä olen myös huolestunut. Ei hyvältä näytä. Parikymmentä vuotta on käytetty puhkumiseen ilman, että maailmassa olisi ainuttakaan maata, jonka päästökehitys olisi konsistentti vastuullisten ilmastotavotteiden kanssa. Ei ainuttakaan. On syytä valmistautua paljon yli 2 asteen lämpenemiseen, koska missään ei ole riittävää tahtotilaa muuhun kuin kosmeettisten toimien hypettämiseen.

    Mainitsemasi Hansen on viisas ihminen ja yksi niistä, joka ymmärtää aika hyvin edessä olevan haasteen kokoluokan. On muuten hyvä huomata, että hän ei osoita syyttävällä sormella vain öljy-yhtiöitä yms. vaan myös mm. ympäristöjärjestöjen ”konsensusta”. Kaikkien olisi syytä katsoa peiliin.

    James Hansen (kannattaa lukea kokonaan): http://www.columbia.edu/~jeh1/mailings/2011/20110729_BabyLauren.pdf

    s5. ”The insightful cynic will note: ”Now I understand all the fossil fuel ads with windmills and solar panels – fossil fuel moguls know that renewables are no threat to the fossil fuel business.” The tragedy is that many environmentalists line up on the side of the fossil fuel industry, advocating renewables as if they, plus energy efficiency, would solve the global climate change matter

    …suggesting that renewables will let us phase rapidly off fossil fuels in the United States, China, India, or the world as a whole is almost the equivalent of believing in the Easter Bunny and Tooth Fairy.This Easter Bunny fable is the basis of ’policy’ thinking of many liberal politicians.”

    s8. ”Recently I received a mailing on the climate crisis from a large environmental organization. Their request, letters and e-mails to Congress and the President, mentioned only renewable energies (specifically wind and solar power). Such a request offends nobody, and it is worthless.

    Indeed, it is much less than worthless. If you drink the kool-aid represented in the right part of Fig. 7, you are a big part of the problem. Sure, I could ignore this and wait for time to make the situation clear to you, but I could say the same thing 10 years ago. Look at part (a) of Figures 5 and 6; do not be fooled by parts (c), which have a vastly different (smaller) scale.

    The problem is that, by drinking the kool-aid, you are also pouring it down the throats of my dear grandchildren and yours. The tragedy in doing so is much greater than that of Jim Jones’ gullible followers, who forced their children to drink his kool-aid. All life will bear the consequences.”

    James Hansen: http://bigthink.com/ideas/17891

    Vastaa
    • Kiitos hyvästä kommentista ja linkeistä Jani-Petri! Kyllä vain. Myös ympäristöjärjestöjen on syytä katsoa peiliin ja miettiä omia toimintastrategioitaan sen suhteen, miten tästä voidaan vielä selvitä. Kaikki ideat, ajatukset ja palaute on tervetullutta!

      Vastaa
  2. Aloitin muuten juuri lukemaan kirjaa ”Global Warming Gridlock: Creating More Effective Strategies for Protecting the Planet”, Victor. Olen vasta alussa, mutta vaikuttaa todella hyvältä analyysiltä niihin syihin miksi nämä Dohat, Kööpenhaminat yms. epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen. Ehkä jopa hiukan inhorealistista pohdintaa poliittisesta dynamiikasta ja siitä kuinka tästä umpikujasta voisi päästä jonnekin muualle.

    Vastaa
  3. Hyvä kirjoitus ja Janilta hyvä kommentti. Olisin itse kirjoittanut vastaavan :).

    Ja – Leo, vastauksesi Janille on hyvä ja antaa toivoa. Jos nyt ei enempää kierrellä ja kaarrella, niin kysymyshän on ydinvoimasta. Mielestäni ympäristöstä välittävien pitäisi viimeistään nyt katsoa tosiasioita silmiin ilman denialismia ja pohtia vakavasti, kumpi on isompi mörkö, ilmastonmuutos vai ydinvoima.

    Ihan virallisista suunnitelmista ja selvityksistä selviää, että vaikka Saksan sinänsä hienot suunnitelmat uusiutuvien lisäämiseksi toteutuisivatkin suunnitelmien mukaisesti, vuonna 2030 eli 18 vuoden päästä uusiutuvat tuottaisivat Saksassa vähän vähemmän energiaa kuin uusiutuvat ja ydinvoima yhteensä vuonna 2010. Eli paras ja kunnianhimoisin toimeenpantu suunnitelma tarkoittaisi käytännön tasolla 20 vuotta takapakkia ilmastoteoissa.

    Vuonna 2030 uusiutuvia on Saksassa tuettu noin 40 vuotta ja vakavasti 30 vuotta – olettaen, että avokätinen tukijärjestelmä selviää pitkittyvästä talouskriisistä. Edes vuonna 2030 ei öljyn, hiilen ja kaasun käyttöä ole lähellekään lopetettu, edes sähköntuotannossa. Jos niitä ylipäätään halutaan vähentää, kaiken vähennyksen on tultava energiansäästön kautta. Tutkimuskirjallisuudessa on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, voiko laajamittainen energiansäästö eli useiden kymmenien prosenttien vähennys kokonaisenergiankulutuksessa edes onnistua nykyisen kaltaisessa yhteiskunnassa.

    Vertailun vuoksi, Ranska onnistui siirtymään yksin ydinvoiman avulla lähes täysin hiileen perustuneesta sähköntuotannosta lähes täysin fossiilittomaan sähköntuotantoon noin 15 vuodessa. Vaikka sähkön tuotanto melkein kolminkertaistui samaan aikaan.

    Keräsin tilastoja aiheesta mm. tänne:

    http://jmkorhonen.net/2012/10/26/electricity-generation-statistics-this-time-with-five-countries/

    Kuten Hansen sanoi, voimme tietysti odottaa vielä uudet kymmenen vuotta, mutta tarvittava tieto on kyllä jo nyt näkyvillä niille jotka sen vain haluavat nähdä.

    Vastaa
  4. En ole kuullut Hansenin kannattavan väkivaltaa. Hän kannattaa suoraa toimintaa, mutta se on eri asia kuin väkivalta. Ilmastoasioissa on pitkälti kyse myös sukupolvien välisestä tasa-arvosta. Onko oikein viedä lapsilta, nuorilta ja vielä syntymättömiltä mahdollisuus hyvään elämään?

    Vastaa
  5. J.M., ei ydinvoimalla yksin tai edes pääosin ratkaista ilmastonmuutosta. Tämä vastakkainasettelu ilmastonmuutoksen ja ydinvoiman välillä muistuttaa kovasti nuoremman Bushin propagandaa: olet joko puolellamme tai meitä vastaan. Maailma ei kuitenkaan oikeasti ole noin mustavalkoinen – ydinvoimaa voi vastustaa samalla kun ilmastonmuutoksen hillintää pitää tärkeänä. Ydinvoima on liian kallista jopa silloin kun lasketaan vain yhden laitoksen hinta (ks. Vakkilainen & co:n uunituoreet laskelmat; etsin viitteen jos tarvitsee). Uusiutuva energia halpenee jatkuvasti. Jos ydinvoimalla ruvetaan oikeasti ratkomaan hiilidioksidipäästöjä, niin silloin hinta vasta korkeaksi nouseekin, koska ydinvoimarakentajia on vain rajallinen määrä ja hinta tunnetusti nousee jos tarjonta ei pysy kysynnän perässä. Toinen rajoittava tekijä on se, että olemassa olevaa ydinenergian infraa tuskin pystytään hyödyntämään läheskään kaikkialla, jos ydinenergian määrä monnkertaistetaan. Ydinenergian hinta ainakin Suomessa nousee kolmanneksen jos rakennetaan ns. green field-laitos. Kolmas rajoittava tekijä on uraanivarat. Jos uraanivarannot riittävät nykykulutukseen 60 vuodeksi, niin kovin monta vuotta ei uraani halkea jos ydinenergian vuosituotanto moninkertaistetaan. Japanilaiset kokeilivat uraanin eristämistä merivedestä, jossa sitä on nykyisten varantojen lisäksi paljon. Tulos oli, että se on kallista ja paljon suodatinpinta-alaa vaativaa eli helppoa ratkaisua uraanin riittävyyteen ei sieltäkään ole odotettavissa. Mielelläni olen kuitenkin väärässä ja näen ilmastonmuutoksen hillinnän tapahtuvan vaikka sitten ydinvoimalla jos ei muuten. En vain pysty ymmärtämään sitä logiikkaa, jolla ydinvoima voisi ratkaista kaiken tai edes suuren osan ilmastonmuutoksen hallinnassa.

    Vastaa
  6. Vaikkei moni ympäristönsäästäjä kannatakkaan yksityisautoilua niin yksi hyvä (ja myös autoilijoita suututtamaton) vaihtoehto on kaikkien ruiskukäyttöisten autojen etanolistaminen. Tämä laskisi liikenteen päästöjä merkittävästi, eikä edes vaatisi Suomen autokannan uudistamista, myös kustannukset pysyvät autoilijoille aisoissa eikä polttoaineen vaihdon myötä koituva tehonlisäys ja rahansäästökään todennäköisesti ole haitaksi kenellekään. Etanoli saataisiin helposti esimerkiksi merilevistä, jotka tunnetusti kasvavat nopeasti ja niiden talteenottaminen vähentäisi hiilidioksidin määrää ilmakehässä yhteyttämisen avulla. Hiilidioksidi vähenisi myös sen takia, ettei eloperäistä jätettä laskeutuisi saastuneiden merten pohjalle niin paljon vauhdittamaan maatumista, ja näin syömään happea merenpohjista ja tuottamaan kasvihuonekaasuja. Näin liikenteen päästöt putoaisivat merkittävästi, eikä yksityisautoilijoita, jotka kuitenkin muodostavat merkittävän osan Suomen kansasta, tarvitsisi suututtaa.
    Toinen asia ilmastonsäästön kannalta on merkittävä vika länsimaisessa yhteiskunnassa, nimittäin kyvyttömyys valvoa muiden maiden (kuten Kiinan) ympäristösäännösten noudattamista. Kaikki ilmastonmuutosta estävät toimet Euroopassa ovat isoille yrityksille menoreikiä, joita ne pakenevat kehittyviin maihin joissa niiden ei tarvitse noudattaa ilmastosopimuksia. Eräs tärkeä tekijä ilmastonmuutosta vastaan kamppaillessa on estää tuotteiden valmistus kehittyvissä maissa, esimerkiksi suurilla päästöpohjaisilla tuontitulleilla EU-alueelle. Näin saataisiin firmat pakotettua takaisin alueelle, jolla ne joutuisivat noudattamaan ympäristönsuojeluun liittyviä säädöksiä. Tuotannon siirtyessä takaisin Eurooppaan myös kuljetusmatkat lyhenisivät merkittävästi ja näin ollen olisi taas yksi iso päästölähde tukittu. Itse näen nämä kaksi ajatusta käyttökelpoisina vaihtoehtoina, ainakin ne saattaisivat antaa lisäaikaa ilmastokysymysten pohtimiseen…

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/