Luomukasviskori ja Seitan-kinkku presidentti Sauli Niinistölle ja Jenni Haukiolle

Pyöräilin aamupäivällä (20.12.) presidentin asunnolle Mäntyniemeen.

Olin mukana yhdentoista eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestön kanssa  luovuttamassa  luomujuureksista ja -kasviksista sekä seitan-kinkusta kootun herkkukorin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Kasviskori luovutettiin nyt presidentille ensimmäistä kertaa. Samalla järjestöt toivottivat presidenttiparille hyvää joulua ja terveyttä uudelle vuodelle.

Järjestöjen yhteisessä tiedotteessa totesin seuraavaa:
”Sen lisäksi, että kasvisruoka on herkullista, sillä on myös suora vaikutus ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointiin sekä Suomessa että koko maapallolla. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia kasvisruuasta ja luomutuotannosta. Luomukasvisten ja -juuresten käyttö auttaa säilyttämään suomalaista luontoa puhtaana ja monimuotoisena”, kommentoi Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Luomukasviskorin ja seitan-kinkun Suomen tasavallan presidentille luovuttivat Eläinoikeusyhdistys Fauna, Eläinsuojeluliitto Animalia, Greenpeace, Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Vegaaniliitto ja WWF Suomi.

Ohessa vielä presidenttiparille luovutetun Seitan-kinkun resepti:

4 dl vehnägluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja eli kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja (tai yhteensä 2 dl kikhernejauhoja)
1 rkl kasvisliemijauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl garam masala -jauhetta
2 tl mietoa savupaprikajauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä

Marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl (omena)viinietikkaa
0,5 dl vettä

Sinappikuorrutukseen vahvaa sinappia, korppujauhoja ja kokonaisia neilikoita

1. Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin.
2. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile paistiksi.
3. Sekoita marinadin ainekset. Pyöritä seitankinkku marinadissa ja jätä maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli kylmässä. Kääntele kinkkua muutaman kerran maustumisen aikana.
4. Kääri paisti folioon ja laita syvälle uunipellille. Laita pellille muutaman sentin verran vettä ja paista 175 asteessa noin 1 h 15 min uunin keskitasolla.
5. Ota seitanpaisti pois foliosta, sivele paistin pinta sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja ja pistele kokonaisia neilikoita pinnalle. Nosta paisti kuivalle pellille ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. Anna paistin jäähtyä hetki ennen tarjoilua, parhaimmillaan se on kylmänä seuraavana päivänä.

Ohje kirjasta: Inna Somersalo: Yllin kyllin -herkkuja isolle ja pienelle joukolle, Multikustannus 2008

Jätä kommentti