Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011

Pidin viime viikon aikana ruokapäiväkirjaa.

Olen aiemminkin pitänyt vastaavaa ruokapäiväkirjaa. Kuulisin kuitenkin mielelläni, miten tätä voisi vielä viedä ekologisempaan ja terveellisempään suuntaan.

Maanantai 13.6.2011
Aamupala klo 9.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Lounas klo 12.00
– Riisiä, tofua ja vihanneksia, kevätkääryleitä, salaattia
Välipala klo 15.00
– Omenaa, banaania, viinirypäleitä ja välipalakeksejä (cream cracker)
Päivällinen klo 19.00
– Perunoita ja kasvisnakkeja (vehnäproteiini 30%), kurkku-omena-salaattia, karjalanpiirakoita, paistettuja auringonkukan siemeniä ja cashew-pähkinöitä, soijajugurtti-kastiketta, leipää sekä banaania, soijamaitoa ja mansikoita

Tiistai 14.6.2011
Aamupala klo 7.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Lounas klo 13.00
– Riisiä, papuja ja juureksia + kurkkusalaattia, hedelmäsalaatti ja leipää
Välipala klo 15.00
– Hedelmiä (appelsiinia, viinirypäleitä, päärynää, hunajamelonia)
Päivällinen klo 18.00
– Perunaa, juureksia (porkkanaa, lanttua) ja cashew-pähkinöitä + perunarieskaa
Iltapala klo 22.00
– Leipää, kaurajugurtti, auringonkukan siemeniä ja cashew-pähkinöitä

Keskiviikko 15.6.2011
Aamupala klo 7.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja, riisipuuroa, ruisleipä
Lounas klo 13.00
– Perunamuusia, papuja, vihanneksia ja salaattia, ruusunmarjakiisseliä + leipää
Välipala klo 15.00
– Hedelmiä (appelsiinia, banaania, viinirypäleitä, vesi- ja hunajamelonia)
Päivällinen klo 18.00
– Vihersalaattia ja tomaattia
Iltapala klo 22.00
– Nuudelia ja soijarouhetta, ruisleipää, karjalanpiirakoita

Torstai 16.6.2011
Aamupala klo 7.30
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja, vihannessämpylä
Lounas klo 12.00
– Peruna-, juures- ja linssikeitto + leipää ja hedelmäsalaatti
Välipala klo 17.00
– Hedelmiä (banaania ja kiwi-hedelmiä)
Päivällinen klo 18.00
– Viher- ja tofusalaatti + leipää
Iltapala klo 01:30
– Karjalanpiirakoita ja tofu-pihvejä

Perjantai 17.6.2011
Aamupala klo 8.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Lounas klo 13.00
– Ratatui ja tofupohvit + leipää
Välipala klo 16.00
– Hedelmiä (viinirypäleitä, appelsiinia, banaania, hunajamelonia) ja riisikakkuja
Iltapala klo 00.00
– Ruisleipä seitanpihvillä ja karjalanpiirakoita

Lauantai 18.6.2011
Aamupala klo 11.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Välipala klo 13.00
– Leipää ja humusta + viinirypäleitä
Välipala klo 17.00
– Leipää ja kaurajugurttia
Päivällinen klo 20.00
– Ranskanperunoita ja kasvisnakkeja + salaattia ja soijajugurttikastiketta

Sunnuntai 19.6.2011
Lounas klo 13.00
– Pastaa, tofu-tomaattikastiketta ja auringonkukansiemeniä, vihersalaattia, soijajugurtti
Iltapala klo 21.00
– Pastaa, tofu-tomaattikastiketta ja auringonkukansiemeniä + ruisleipää

5 kommenttia artikkeliin ”Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011”

  1. Kuinka paljon käytät kotimaisia luonnonantimia? Veikkaan ettei teillä ole pakastinta, mutta onko pakastelokeroa johon voisi säilöä mustikoita, puolukoita, viinimarjoja jne…Puolukoista ja viinimarjoista saa ihanaa puuroa, tulevalle pienokaiselle voisi keittää vadelmista ja mustikoista kiisseliä jne.
    Entä pinaatti ja nokkonen? Niistä saisi hyvät letut.
    Mukavaa ja ekologista kesää:)
    T; Rea

    Vastaa
    • Moi Rea

      Kiitos kommentitsta! Yllättävän vähän tulee itse marjastettua. Nokkosia ollaan jonkin verran kerätty. Lähinnä ostetaan pakastemarjoja ja säilötään se mikä saadaan muilta. Kyllä meillä siis sellainen jääkaapin yhteydessä oleva pakastin on.

      Aurinkoista ja ekologista kesää myös sinulle!
      Parhain terkuin
      -Leo

      Vastaa
  2. Rohkaistun kommentoimaan yhtä yksityiskohtaa, vaikka näin kalan ja maitotuotteiden käyttäjänä en oikein voikaan esittää parannuksia vegaaniruokavalioon… 🙂 Olen omassa eklektisessä ruokavaliossani pyrkinyt korvaamaan riisin ohralla, sillä riisin viljelystä syntyy ymmärtääkseni melkoiset metaanipäästöt (lienet tosin asiasta perillä minua paremmin). Ohran basmatiriisiin verrattuna pitkä keittoaika oli pieni miinus, mutta tänä keväänä löysin lähi-Valtsusta uudenlaista täysjyväohraa, joka kypsyy kahdeksassa minuutissa. Myös tämän ohran maku on mielestäni neutraalimpi kuin tavallisissa ohrasuurimoissa. Toki ohra ei sittenkään maistu samalta kuin jasmiini- tai basmatiriisi, mikä on huomionarvoinen seikka kaikille aasialaisen ruuan ystäville!

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli