Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011

Pidin viime viikon aikana ruokapäiväkirjaa.

Olen aiemminkin pitänyt vastaavaa ruokapäiväkirjaa. Kuulisin kuitenkin mielelläni, miten tätä voisi vielä viedä ekologisempaan ja terveellisempään suuntaan.

Maanantai 13.6.2011
Aamupala klo 9.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Lounas klo 12.00
– Riisiä, tofua ja vihanneksia, kevätkääryleitä, salaattia
Välipala klo 15.00
– Omenaa, banaania, viinirypäleitä ja välipalakeksejä (cream cracker)
Päivällinen klo 19.00
– Perunoita ja kasvisnakkeja (vehnäproteiini 30%), kurkku-omena-salaattia, karjalanpiirakoita, paistettuja auringonkukan siemeniä ja cashew-pähkinöitä, soijajugurtti-kastiketta, leipää sekä banaania, soijamaitoa ja mansikoita

Tiistai 14.6.2011
Aamupala klo 7.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Lounas klo 13.00
– Riisiä, papuja ja juureksia + kurkkusalaattia, hedelmäsalaatti ja leipää
Välipala klo 15.00
– Hedelmiä (appelsiinia, viinirypäleitä, päärynää, hunajamelonia)
Päivällinen klo 18.00
– Perunaa, juureksia (porkkanaa, lanttua) ja cashew-pähkinöitä + perunarieskaa
Iltapala klo 22.00
– Leipää, kaurajugurtti, auringonkukan siemeniä ja cashew-pähkinöitä

Keskiviikko 15.6.2011
Aamupala klo 7.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja, riisipuuroa, ruisleipä
Lounas klo 13.00
– Perunamuusia, papuja, vihanneksia ja salaattia, ruusunmarjakiisseliä + leipää
Välipala klo 15.00
– Hedelmiä (appelsiinia, banaania, viinirypäleitä, vesi- ja hunajamelonia)
Päivällinen klo 18.00
– Vihersalaattia ja tomaattia
Iltapala klo 22.00
– Nuudelia ja soijarouhetta, ruisleipää, karjalanpiirakoita

Torstai 16.6.2011
Aamupala klo 7.30
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja, vihannessämpylä
Lounas klo 12.00
– Peruna-, juures- ja linssikeitto + leipää ja hedelmäsalaatti
Välipala klo 17.00
– Hedelmiä (banaania ja kiwi-hedelmiä)
Päivällinen klo 18.00
– Viher- ja tofusalaatti + leipää
Iltapala klo 01:30
– Karjalanpiirakoita ja tofu-pihvejä

Perjantai 17.6.2011
Aamupala klo 8.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Lounas klo 13.00
– Ratatui ja tofupohvit + leipää
Välipala klo 16.00
– Hedelmiä (viinirypäleitä, appelsiinia, banaania, hunajamelonia) ja riisikakkuja
Iltapala klo 00.00
– Ruisleipä seitanpihvillä ja karjalanpiirakoita

Lauantai 18.6.2011
Aamupala klo 11.00
– Neljän viljan luomupuuroa, auringonkukan siemeniä, soijarouhetta ja soijamaitoja
Välipala klo 13.00
– Leipää ja humusta + viinirypäleitä
Välipala klo 17.00
– Leipää ja kaurajugurttia
Päivällinen klo 20.00
– Ranskanperunoita ja kasvisnakkeja + salaattia ja soijajugurttikastiketta

Sunnuntai 19.6.2011
Lounas klo 13.00
– Pastaa, tofu-tomaattikastiketta ja auringonkukansiemeniä, vihersalaattia, soijajugurtti
Iltapala klo 21.00
– Pastaa, tofu-tomaattikastiketta ja auringonkukansiemeniä + ruisleipää

5 kommenttia artikkeliin ”Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011”

  1. Kuinka paljon käytät kotimaisia luonnonantimia? Veikkaan ettei teillä ole pakastinta, mutta onko pakastelokeroa johon voisi säilöä mustikoita, puolukoita, viinimarjoja jne…Puolukoista ja viinimarjoista saa ihanaa puuroa, tulevalle pienokaiselle voisi keittää vadelmista ja mustikoista kiisseliä jne.
    Entä pinaatti ja nokkonen? Niistä saisi hyvät letut.
    Mukavaa ja ekologista kesää:)
    T; Rea

    Vastaa
    • Moi Rea

      Kiitos kommentitsta! Yllättävän vähän tulee itse marjastettua. Nokkosia ollaan jonkin verran kerätty. Lähinnä ostetaan pakastemarjoja ja säilötään se mikä saadaan muilta. Kyllä meillä siis sellainen jääkaapin yhteydessä oleva pakastin on.

      Aurinkoista ja ekologista kesää myös sinulle!
      Parhain terkuin
      -Leo

      Vastaa
  2. Rohkaistun kommentoimaan yhtä yksityiskohtaa, vaikka näin kalan ja maitotuotteiden käyttäjänä en oikein voikaan esittää parannuksia vegaaniruokavalioon… 🙂 Olen omassa eklektisessä ruokavaliossani pyrkinyt korvaamaan riisin ohralla, sillä riisin viljelystä syntyy ymmärtääkseni melkoiset metaanipäästöt (lienet tosin asiasta perillä minua paremmin). Ohran basmatiriisiin verrattuna pitkä keittoaika oli pieni miinus, mutta tänä keväänä löysin lähi-Valtsusta uudenlaista täysjyväohraa, joka kypsyy kahdeksassa minuutissa. Myös tämän ohran maku on mielestäni neutraalimpi kuin tavallisissa ohrasuurimoissa. Toki ohra ei sittenkään maistu samalta kuin jasmiini- tai basmatiriisi, mikä on huomionarvoinen seikka kaikille aasialaisen ruuan ystäville!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/