Vegaanihaaste 2015

Leo Stranius 2014Uusi vuosi, uudet haasteet!

Lähdin itse mukaan yhdeksi tukijaksi vegaanihaasteeseen. Mukana on upea joukko eri alan ihmisiä.

Jos siis kaipaat apua tai vinkkejä vegaanisessa tammikuussa, ota yhteyttä!

Haasteen voi ottaa vastaan  täällä.

Ohessa on omat perusteluni olla mukana Vegaanihaasteessa.

Lisäksi alla muutama linkki omiin ruokapäiväkirjoihini, joista voi saada jotain osviittaa siihen, mitä vegaanina voi suuhunsa pistää.  

* * *

Kampanjan tukija, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Leo Stranius

Ravinnosta aiheutuu Suomessa noin neljännes yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä. Liha aiheuttaa kolmanneksen suomalaisen ruuan ekologisesta selkärepusta, vaikka vain kymmenesosa syödystä ruuasta on lihaa. Maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde.

Vegaanihaaste on hyvä tapa muuttaa omaa ruokavaliota ympäristöystävällisemmäksi, eettisemmäksi ja terveellisemmäksi. Laajempi yhteiskunnallinen muutos lähtee lopulta liikkeelle aina jostain yksittäisestä konkreettisesta teosta.

Kun eläinten syöminen ei millään muotoa ole välttämätöntä, on yksinkertaisesti väärin syödä tai syöttää perheelle eläinperäistä ruokaa. Meillä siis myös 3-vuotias lapsi ja vauva saavat vegaaniruokaa eli samaa ruokaa, jota itsekin syömme. Pidän ajatuksesta, että en tarvitse kärsimystä ja kuolemaa elääkseni.

Kannattaa lukea myös nämä:
– Lihaton Lokakuu: Leon reseptit koko päivälle!
– Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
– Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

 

2 kommenttia artikkeliin ”Vegaanihaaste 2015”

  1. Heitit kerran iskulauseen: ideologialla ei muuteta maailmaa!
    Miten olisi vegaanisuuden kanssa sitten ?
    Kuuntelin ranskalaisen Frace Inter-radioaseman ohjelmaa vegaanisuudesta.Siinä toivat esille mielipiteensä ja asiantuntemuksensa mm.vegaaniravintolan pitäjä Pariisista,ranskalainen ravintotieteen( nutritionniste) tutkija yhdestä Pariisin yliopistosta ,sekä Montréalin yliopiston ravintotieteen tutkija Kanadasta.Ohjelmassa todettiin, että vegaanisuus on ideologiaa!Tähän tavanomaisesta ravinnosta kieltäytymiseen,ravitsemus/ruokavalioon diettiin,on syynä ennenkaikkea eläinten kärsimysten hyväksymättömyys, ja sen ohella ekologiset näkökannat.Se on saanut jonkinverran kannattajia USA:ssa ( n.1% väestöstä),varsinkin Kaliforniassa( N.7%), sekä Iso-Britanniassa.Sieltä se on levinnyt tietynlaisena muoti-ilmiönä pienemmässä määrin muualle.Se on siis nykyaikaistetussa muodossaan melko lailla us-made sekin.Kuten monet muutkin suosimasi ideologiset käsitteet.

    Vastaa
  2. Jatkan pikkuisen yksinpuheluani aiheesta.Tiedämmehän kaikki varmasti, että Intian ihailijat toivat alkuaan vegetarismi-ideologian Eurooppaan.He olivat tutustuneet Intiassa tähän mm.brahmanien ja jainistien aatteeseen.Intialainen jainismi on ollut ainoa uskonto, joka vaatii tiukkaa vegetarismia ja absoluuttista ei-väkivaltaista käytöstä eläimiä kohtaan.Viime vuosisadan ensimmäisellä alkupuoliskolla intialainen itsenäisyystaistelija Mahatma Gandhi antoi uuden sysäyksen vegetarismille.Aiheesta puhutaan syvällisen tutkivasti ranskalaisen Nepalisssa asuvan buddhalaismunkin Matthieu RICARDin teoksessa ”Plaidoyer pour les animaux-vers une bienveillance pour tous”( Eläinten Puolustuspuhe-kohti kaikkien hyväntahtoisuutta)),joka on jatkoa hänen edellisille kirjoilleen ”Plaidoyer pour l’Altruisme” ( Epäitsekkyyden Puolustuspuhe) ja ”Plaidoyer pour le Bonheur” ( Onnellisuuden puolustuspuhe).Teokset on julkaistu ainakin englanninkielellä, jossei suomeksi.

    Vastaa

Jätä kommentti