Lihaton Lokakuu alkaa! – Ruokapäiväkirja

BiopuuroHyvää alkanutta Lihatonta Lokakuuta!

Haastoin hiljattain makkaransyöjä Riku Rantalan Docventuresin suorassa radiolähetyksessä osana Luonto-Liiton ilmastolupaus-kampanjaa kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Kaveri otti haasteen vastaan ja siitä sai alkunsa Lihaton Lokakuu.

Tähän mennessä haasteen on ottanut vastaan jo noin 25 000 ihmistä!

Itse olen vegaani eli en syö mitään eläinperäisiä tuotteita. Näin ollen lupaan omalta osaltani vain olla tukemassa muiden lihattomia ruokavalintoja.

Ensimmäisenä tekona aion pitää viikon ajan ruokapäiväkirjaa. Tämä toivottavasti auttaa muita hahmottamaan, millainen voi olla vegaaninen ruokavalio. Kannattaa kuitenkin huomata, että kuntoilen ja urheilen suhteellisen paljon, joten myös ruokamäärät ovat sen mukaiset.

Tässä esimerkiksi eilisen (30.9.2013) syömiset:

Maanantai 30.9.2013:
– klo 9.30: Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, gojimarjojen ja pellavansiemenrouheen kanssa + omena + kuppi teetä
– klo 13.00: Kasvispyöryköitä, linssikastiketta ja riisiä + kuppi teetä (lounas ravintoja Indian Taj:ssa)
– klo 15.30 Jääteetä kahvilassa
– klo 17.00 Palak tofu (tofua ja pinaattia) ja riisiä + lautasellinen neljän viljan muroja + kuppi kaakaota
– klo 19.45: Kaksi lasia smoothieta (mansikkaa, mustaherukkaa, banaania, pähkinöitä, auringonkukan siemeniä, kaakaorouhetta, soijamaitoa ja mehukeittoa) + 2 x ruisleipäsiivua + kuppi teetä.

Listatun lisäksi join päivän mittaan usein vettä. Lisäksi esimerkkipäivään sattui kaksi riisiateriaa. Riisiä ekologisempi (ja terveellisempi) vaihtoehto hiilihydraatin lähteeksi on tietysti peruna tai pasta.

Aiemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa esimerkiksi täällä:
Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

Lihaton Lokakuu

5 kommenttia artikkeliin ”Lihaton Lokakuu alkaa! – Ruokapäiväkirja”

  1. Eikö gojimarjat kannattaisi korvata ilmastoystävällisemmällä kotimaisella vaihtoehdolla mustikalla? Onko ilmaston kannalta ylipäätään kestävää syödä tuontiruokaa kaukomailta?

    Vastaa
    • Kiitoa palautteesta Sara! Olen laittanut puuroon yleensä vain mustaherukoita, mutta nyt kaapissa sattui olemaan myös gojimarjoja. Toki pyöräretken lomassa itse poimitut mustikat olisi parempi ratkaisu. Mitä itse syöt aamiaiseksi?

      Vastaa
  2. Arkena en syö aamiaista vaan vasta aikaisen lounaan. Viikonloppuna syön joko jugurttia tai puuroa ja suomalaisia marjoja (itse tai sukulaisteni poimimia) tai juustoleipiä, pullaa tms. jolloin aamiainen on ensisijaisesti herkkuhetki… 🙂

    Ulkomaalaisille superfoodeille on aina olemassa kotimainen, usein vieläpä ravintorikkaampi vaihtoehto. Ilmastovaikutuksista ei ole tietoa, mutta olettaisin, että silläkin saralla parempi vaihtoehto.

    https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/36042/Karkkainen_heidi.pdf?sequence=1
    Tämän mukaan esim. kuivattu lanttu tai parsakaali ovat ravintorikkaampia kuin maca. Itse en niitä kyllä lähtisi kuivaamaan, mutta opinnäytepointti ei ollutkaan se.

    Vastaa

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami