Veera Juvonen: Vastuullisuus on elintarvikeketjulle liiketoimintamahdollisuus

Vieraskynäblogissa Veera Juvonen

Elintarviketeollisuus näkee vastuullisen toiminnan liiketoimintamahdollisuutena.

Jos vastuullisesti tuotetuista tuotteista kilahtaa kirstuun enemmän rahaa, niin yrityksen kannattaa tietenkin toimia vastuullisesti. Ympäristön hyvinvointia koskevissa kysymyksissä tarkoitus pyhittää keinot, joten lähdin mielelläni mukaan työpajaan, jossa elintarvikeketjulle pyritään määrittelemään ne mittarit, joilla vastuullisuutta mitataan.

Food Chain CR -nimellä kulkevan hankkeen takana on Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskus MTT. Hanketta rahoittamassa ovat Fazer Leipomot, HK Ruokatalo, Ravintoraisio ja SOK. Osa näistä yrityksistä onkin hankkeen aikana esitellyt harppauksiaan vastuullisempaan suuntaan.

Raisio on Euroopassa edelläkävijä hiilijalanjäljen merkinnässä. Elovena-paketin kylkeen ilmaantui ensimmäisenä Suomessa tuotteen CO2-päästöt kertova merkki, ja sittemmin myös mittari joka näyttää liikutaanko päästöissä vihreällä vai punaisella suunnalla. Kasvipohjaiset tuotteet asettuvat tietenkin mittarin imartelevampaan päähän, kun punaisista punaisin jälki syntyy naudanlihan tuotannosta.

Fazer ilahdutti syksyllä tuomalla Amica-lounasravintoloihinsa teemaviikoksi mahdollisimman vähähiilisiä lounasvaihtoehtoja. Jos tarjolla olisi päivittäin vähähiilistä ruokaa tarjoava ravintola, tiedän missä lounastaisin. Vähähiilisyys kun tarkoittaa sitä, että ruoka on todennäköisesti sesongin mukaista, kasvispainotteista, eikä sisällä kaukaa roudattuja vaarantuneita kalalajeja tai tehotuotettua lihaa.

HK on ottanut vastuullisuudessaan myyntivaltikseen ”sydämelle paremman porsaanlihan, eli porsaille syötetään rasvan laatua parantava kotimaista rypsiä. HK onnistuu antamaan hieman vähättelevän kuvan lihan hiilijalanjäljestä, sillä siellä kerrotaan että lento Hampuriin aiheuttaa sen verran CO2-päästöjä mitä kasvisruokailuun vaihtaminen säästäisi. Olen aina ihmeissäni kun kuluttajille annetaan se kuva, ettei muutoksia kannata tehdä, koska ne ovat pieniä. Parempi tehdä edes jotain, kuin olla tekemättä mitään.

S-ryhmän vastuullisuutta korostavaan markkinointiin en ole törmännyt. SOKin alueosuuskaupat HOK Elanto ja PeeÄssä tekivät kuitenkin minut ja monet muut iloiseksi vetäytymällä Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Valitettavasti suomalaiset elintarvikeyritykset Atria, Valio ja Myllyn Paras ovat mukana rahoittamassa Suomeen uutta ydinvoimalaa. Kesko satsaa ydinvoimaan (s.12), mutta latoo vastuullisuuden muiden harteille kehottamalla kuluttajia valitsemaan uusiutuvaa energiaa. On vaikea ymmärtää ”hiilidioksidivapaata” ydinenergiaa vastuullisena vaihtoehtona kun kaupan päälle saa kuolemanvakavia riskejä ja jätettä.

Vastuullisuuden liiketoimintamahdollisuuksia kehittävässä työpajassa oli 70 osallistujaa, mm. maanviljelijöitä, elintarviketeollisuuden edustajia ja kansalaisjärjestöjä. Jakauduimme kymmenen hengen ryhmiin, joista jokainen keskittyi yhteen vastuullisuuden kriteeriin: ympäristö, eläinten hyvinvointi, paikallisuus, ravitsemus, tuoteturvallisuus, talous ja työhyvinvointi. Analysoimme asiantuntijoiden ennalta valitsemia vastuullisuuden mittareita ja teimme kehitysehdotuksia.

Ympäristöryhmässämme olivat edustettuna mm. Fazer, Raisio ja WWF, ja minä Greenpeacen ja Mindon kaksoisagenttina. Kaikkien työpajaan osallistuneiden palautteet saatiin kätevästi talteen leikkimällä äänestyskäyttöön tarkoitetuilla kaukosäätimillä. Osallistujat äänestivät mielestään kolmea olennaisinta ympäristövastuullisuuden mittaria. Uskallan paljastaa tässä muutamia äänestystuloksia, joista lopullisen mittariston laativat asiantuntijat saavat osviittaa kuluttajien mielipiteistä.

Tärkeimpänä eläinten hyvinvointia tarkkailevana mittarina pidettiin sitä, että alkutuotannossa eläinten kasvatusolosuhteita tutkitaan Welfare Quality -mittarin avulla, ja saavutetaan taso jossa eläimet voivat erinomaisesti tai vähintään hyvin. Tärkeänä pidettiin myös sitä, että tiedot eläinten hyvinvoinnin seurannan tuloksista ovat saatavilla elintarvikeketjun seuraaville osille, ja julkisesti saatavilla.

Työpajan osallistujat toivoivat yritysten ilmoittavan paikallisten hankintojen (lähiruoan) osuuden kaikista yritysten hankinnoista, ja tuovan esille paikallisten ruoka-aineiden ja tuotteiden tekijöitä. Kenties EHEC-skandaalin avituksella tuoteturvallisuus nousi hyvin tärkeäksi vastuullisuuden kriteeriksi, ihmetyksekseni jopa ruoan ravitsemusta tärkeämmäksi seikaksi. Osallistujien mielestä yritysten tulisi ilmoittaa tuoteturvallisuuden osalta varmistettujen ostojen osuus hankinnoista ja antaa enemmän tietoa tuoteturvallisuudesta kuin laki vaatii.

Ravitsemuksen vastuullisuusmittaristo jäi hyvin höttöiseksi, sillä jäi epäselväksi onko relevanttia että yrityksen tuotteista osa täyttää EU:n (keskeneräiselle) ravintosisältöprofiilille asetetut kriteerit. Siispä päädyttiin siihen, että olisi hyödyllistä saada tietoa yrityksen tuotteiden ravitsemuksesta niiden internet-sivuilta! Kyllä vaan, mutta moniko meistä (minun lisäkseni) surffaa marketissa eineksensä ravitsemusarvoja netistä?

Lopuksi äänestimme siitä, mikä on kaikista tärkein kriteeri elintarvikeketjun vastuullisuudessa. Voittajaksi nousi jokaisella äänestyskierroksella ympäristö. Sillä saralla voittoja tosiaan tarvitaan, joten jään odottelemaan ympäristömerkittyjen tuotteiden vallankumousta ja etenkin sitä, että elintarvikeketju kantaa ympäristövastuunsa.

Veera Juvonen on Greenpeacen verkkotuottaja ja perustajajäsen Mindo.fi:ssä, maailman ensimmäisessä reseptipalvelussa joka näyttää ruoka-annoksen hiilijalanjäljen.

Kirjoitus on julkaistu myös Mindon blogissa.

Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus