Vuosi 2010 – Toimintakertomus ja Kiitos!

Vuoteen 2010 on mahtunut useita iloisia onnistumisia ja karvaita pettymyksiä. Vuoden 2010 haastatteluita, puhetilaisuuksia ja kirjoituksia ovat hallinneet usein ilmasto- ja energiapolitiikka, kysymys ydinvoiman lisärakentamisesta, talouskasvu ja degrowth-keskustelu, kasvissyönti sekä kulutuskysymykset ja keskustelut ekologisesta elämäntavasta.

Luonto-Liiton pääsihteerin tehtävien puolesta olen ollut mukana Polttava Kysymys -ilmastolakikampanjassa, Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjassa, Kevätseuranta-hankkeessa, degrowth-keskustelussa, Älä osta mitään -päivän ja Mainoskuplan valmisteluissa, Salakaadot seis -kampanjassa, Itämeren ja metsiensuojelun sekä ympäristökasvatustyön ja luonnonharrastuksen edistämisen parissa.

Vuonna 2010 omassa elämässäni tapahtui esimerkiksi seuraavia asioita:

– Olen työskennellyt Luonto-Liiton pääsihteerinä ensimmäisen kokonaisen vuoden. Luonto-Liiton jäsenmäärä on samalla kasvanut yli tuhannella henkilöllä, järjestö on saanut merkittäviä uusia lahjoituksia ja kampanjat ovat saaneet hienosti huomiota. Järjestössä on hyvä meininki!

– Olen toiminut Suomen luonnonsuojeluliiton valtuuston jäsenenä ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtajana sekä Allianssin, Nuorten Akatemian ja Ympäristöareenan hallituksissa.

– Olen istunut Suomen kestävän kehityksen toimikunnassa ja Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa.

– Blogini valittiin Suomen ympäristöblogien ykköseksi ja täytti viisi vuotta. Tekstejä on tuona aikana kertynyt yli tuhat. Blogissani olen peruskirjoitusten lisäksi pitänyt vuonna 2010 ”Askelia tyytyväiseen elämään” (kevät) ja ”Hyvä johtaminen” (syksy) -kirjoitussarjoja sekä viikottaista viikkopäiväkirjaa.

– Olin mukana perustamassa Suomeen degrowth-verkostoa. Keväällä järjestimme degrowth-keskustelun Suomen sosiaalifoorumissa ja alkusyksystä kansainvälisen Kasvu murroksessa -seminaarin Vanhalla ylioppilastalolla.

– Tein oikeusministeriölle selvityksen verkkovaikuttamisesta ja kirjoitin siitä Helsingin Sanomien Vieraskynä-tekstin. Olen vuonna 2010 kirjoittanut kirja-artikkeleita mm. ilmastopolitiikasta, ympäristötietoisuudesta Suomessa ja kansalaistoiminnasta.

– Olin televisiossa YLE:n Ilmastodieetit-ohjelmassa asiantuntijapanelistina, olen esitellyt ekologista elämäntapaani Kansan Uutisissa, kertonyt päivästäni Kodin Kuvalehdessä ja Vihreässä Langassa, esitellut bloggaamista Uutispäivä Demarissa, puhunut ilmastonmuutoksesta Hymy-lehdessä sekä kommentoinut ajankohtaisia ympäristökysymyksiä usein televisiossa, radiossa ja eri lehdissä.

– Olen istunut aamupalalla Ralph Naderin kanssa, päivällisellä Presidentinlinnassa kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kanssa sekä käynyt kuuntelemassa Malediivien presidentti Mohamend Nasheedia ja Pekka Himasta.

– Hankimme ja remontoimme Annukan kanssa uuden kodin Helsingin Käpylästä sekä pohdimme asuntomme ympäristövalintakriteereitä Helsingin Sanomien juttusarjassa.

– Kävin kesälomalla pyöräretkellä Tankassa ja juoksin syntymäpäiväni kunniaksi maratonin sekä tein säännöllisesti lihaskuntoharjoittelua ja venyttelin.

– Olen allekirjoittanut elämäni ensimmäisen kustannussopimuksen ja tehnyt Tom Henrikssonin kanssa keväällä 2011 ilmestyvää Ekopop-kirjaa ekologisesta ja onnellisesta elämästä.

Kuluneen vuoden jälkeen voin erinomaisesti. Olen ollut pääsääntöisesti terve, veriarvoni ovat kunnossa ja fyysinen kuntoni on erinomainen. Onnellisuuttani ovat lisänneet päivittäisen oppimisen ja kiitollisuuden vaaliminen, myönteinen elämänasenne, ihanat ystävät ja parisuhde, aktiivinen kuntoilu ja järjestötoiminta sekä vegaaninen ruokavalio, päihteettömyys ja turhasta viihdesyömisestä (makeiset, limsat, sipsit, keksit ja pullat) pidättäytyminen.

Tässä vuosi 2010 lukuina:

– 98 haastattelua (televisio, radio, lehdet)
– 93 puhetilaisuutta tai luentoa
– 17 kirjallista lausuntoa
– 47 tiedotetta
– 85 artikkelia, juttua tai kolumnia lehtiin tai verkkosivuille
– 274 blogitekstiä (www.leostranius.fi)
– 457 kokousta
– 29 seminaaria yleisön joukossa
– 7 tempausta/mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 43 kotimaan tai ulkomaan matkaa

– 2253 km juoksua
– 4429 km pyöräilyä
– 56 lihaskuntoharjoitusta

Yhteensä 2028 tuntia erilaisia töitä sekä lisäksi 1417 tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä ja 543 tuntia kuntoilua. Lisäksi käytin aikaa 154 tuntia asuntoon liittyvään remonttiin. Keskimäärin siis yli 11 tuntia jotain viikon jokaisena päivänä vuoden 2010 aikana.

Yksin voi tehdä niin vähän. Vuoden 2010 aikana ansaituista nettotuloista lahjoitin noin 10 prosenttia hyväntekeväisyyteen.

Suurin kiitos kuuluu kaikesta tästä Sinulle! Kiitos kaikille teille, joiden kanssa olen saanut jakaa vuoden 2010 surut ja ilot!

Lue myös nämä:
Vaihtoehtoinen uudenvuodenpuhe (31.12.2010)
Vuosi Luonto-Liiton pääsihteerinä (9.11.2010)
Vuosi 2010 – puolivälin katsaus (2.7.2010)
Vuosi 2009 paketissa ja lukuina – Kiitos! (4.1.2010)

* * *

6 kommenttia artikkeliin ”Vuosi 2010 – Toimintakertomus ja Kiitos!”

  1. Mikä se olikaan se organisaatio,joka julisti blogisi parhaaksi, Google ei tunne ollenkaan?

    Vastaa
  2. Vähän tuo nyt haiskahtaa … vain Suomessa ja Googlaus antaa vain firman omia kehuja..?.

    Ja palkitut blogit, Tuukka Simonen ei ole kohta vuoteen kirjoittanut tavuakaan blogiinsa..?

    Ja ei yhtään ilmastokriittistä blogia mukana, vain uskovien ….?

    Ettei olisi vihreä peitejärjestö omakehuun 😉 ?

    Vastaa
  3. Jos noin niin vähintäänkin yksisilmäinen, enpä antaisi toimeksinantoa moiselle putiikille !
    Vähän kuin tämä vihreiden usein viittaama ”SourceWatch”, jonka perustaja Wikipedian mukaan on Vietnamin sodan aikainen ”aktivisti”, samaa isänmaanparturien porukkaa kuin filmitähti Jane Fonda, joka istui Pohjois-Vietnamilaisen tykin piipulla ja solvasi isänmaansa vapautta puolustavia sotilaita !

    Vastaa
  4. Päivitysilmoitus: Eipä ole tylsää | Teemusta

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.