Vuosi 2009 paketissa ja lukuina – Kiitos!

Vuosi 2009 on takana. Tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä hetkeksi katsomaan, mitä oikeastaan tulikaan tehtyä. Menneen vuoden aikana oli keskustelua epämuodollisesta kansalaistoiminnasta ja kevytaktivismista, paljon ilmasto- ja energiapoliittista vaikuttamistyötä, tapaaminen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin kanssa, lomareissu eurooppalaisiin ekokaupunkeihin ja valinta Luonto-Liiton pääsihteeriksi. Vuosi päättyi pettymykseksi osoittautuneeseen Kööpenhaminan ilmastokokoukseen ja onnistuneeseen lomaan Vierumäen urheiluopistolla.

Alkuvuodesta tein oikeusministeriön demokratiapolitiikkaa koskevaa asiakirjaa varten taustaselvityksen epämuodollisesta kansalaistoiminnasta. Selvitys tai siinä olleet ajatukset saivat huomiota jo paljon ennen niiden julkaisua. Olin kommentoimassa aihetta mm. MTV3:n uutissa ja YLE:n aamu-tv:ssä. Lisäksi kirjoitin teemasta Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksen: Vaikuttaminen siirtyy kabineteista kaduille, verkkoon ja julkisuuteen.

Keväällä jatkuivat työt myös Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaavana. Tämä tarkoitti paljon kiinnostavia haastatteluja, puhetilaisuuksia, kirjoitushommia ja kokouksia. Yksi kevään huipentuma oli tapaaminen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin kanssa. Aiheesta uutisoi tuolloin mm. Helsingin Sanomat: YK:n pääsihteerin ilmastolausunnot pettymys luonnonsuojeluliitolle.

Kesällä ehdin lukea monta hyvää klassikkoa tai muuten ajankohtaista kirjaa. Näitä olivat mm. Orwellin 1984 ja Suntzin Sodankäynnin taito. Elämänhallintaa taas on parantanut erityisesti Leo Babautan Zenhabits-blogi ja hänen monet hyvät teokset. Kulttuurielämysten huipentuma kesällä oli Kraftwerkin keikka Flow-festareilla.

Loppukesästä teimme kolmen viikon Euroopan reissun. Matkan varrella tutustuimme ekokaupunkeihin ja -kaupunginosiin, kävimme pyöräilemässä Hollannissa sekä päädyimme lopulta Sveitsin ja Espanjan kautta Lissaboniin sosiologien konferenssiin. Matkaan mahtui yhteensä seitsemän maata ja 27 kaupunkia. Matkasta kirjoittamani kolumnin voi lukea täältä: Ekokaupunkien Eurooppa.

Syksy oli isojen muutosten aikaa. Siirryin ensin Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaavan paikalta järjestön vt. ympäristönsuojelupäälliköksi. Marraskuun alusta taas aloitin työt Luonto-Liiton pääsihteerinä. Aiheesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat: Luonto-Liiton pääsihteeriksi Leo Stranius.

Samalla irtisanouduin Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi kahden vuoden YHTYMÄ-tutkijakoulupaikastani ja tietoliikennealan ympäristöpäällikön tehtävistä (jossa olin tehnyt tuntitöitä koko kesän ja syksyn). Lisäksi minut valittiin kolmannelle kaudelle (2010-2011) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtajaksi.

Vuosi huipentui pettymykseksi osoittautuneeseen Kööpenhaminan ilmastokokoukseen ja onnistuneeseen lomaan Vierumäen urheiluopistolla.

Kaiken jälkeen voin erinomaisen hyvin. Marraskuussa tehdyn lääkärintarkastuksen mukaan olen terve ja veriarvoni ovat erinomaiset. Lisäksi Vierumäen urheiluopistolla tehdyn kuntotestin mukaan olen erinomaisen hyvässä fyysisessä kunnossa (hapenottokyky 62 ml/kg/min).

Positiivinen elämänasenne, ihanat ystävät ja parisuhde, aktiivinen kuntoilu ja järjestötoiminta sekä vegaaninen ruokavalio, päihteettömyys ja viihdesyömisen boikotointi ovat varmasti keskeisiä tekijöitä tyytyväiseen olotilaani.

Tässä vuosi 2009 vielä lukuina

– 121 haastattelua (televisio, radio, lehdet)
– 90 puhetilaisuutta tai luentoa
– 30 kirjallista lausuntoa
– 29 tiedotetta
– 67 artikkelia, juttua tai kolumnia lehtiin tai verkkosivuille
– 238 tekstiä omaan blogiini (https://www.leostranius.fi) tai SLL:n ilmastoblogiin (http://www.sll.fi/ilmastoblogi)
– 342 kokousta
– 17 seminaaria yleisön joukossa
– 5 tempausta/mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 34 kotimaan tai ulkomaan matkaa
– 1915 km juoksua
– 4504 km pyöräilyä
– 65 lihaskuntoharjoitusta

Yhteensä 1998 tuntia erilaisia töitä sekä lisäksi 1241 tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä ja 447 tuntia kuntoilua. Keskimäärin siis vähän yli 10 tuntia jotain viikon jokaisena päivänä vuoden 2009 aikana.

Yksin voi tehdä niin vähän. Vuoden 2009 aikana ansaituista nettotuloista lahjoitin 7,5 prosenttia hyväntekeväisyyteen. Suurin kiitos kuuluu kaikesta tästä Sinulle! Kiitos kaikille teille, joiden kanssa olen saanut jakaa vuoden 2009 ilot!

Yksi kommentti artikkeliin ”Vuosi 2009 paketissa ja lukuina – Kiitos!”

Jätä kommentti