Malediivien presidentti Mohamed Nasheed, Suomi ja poliittinen johtajuus

Climate leaders-ohjelmaMinulla oli keskiviikkona (17.3.) kunnia osallistua Säätytalolla järjestettyyn Leadership in Climate Change -seminaariin, jossa pääpuhujana oli Malediivien presidentti Mohamed Nasheed. Puhenäyte Nasheediltä löytyy esimerkiksi tämän Kööpenhaminan ilmastokokouksen aikaisen blogimerkintäni kautta: Politicians talk. Leaders act – Lead or go home.

Presidentin viesti oli selvä. Ilmastonmuutos ei uhkaa vain Malediivien olemassaoloa, vaan koko maapallon tulevaisuutta. Kööpenhaminan epäonnistumisen jälkeen meillä on vain muutamia vuosia aikaa kääntää suuntaa.

Nasheedin mukaan kaikkien pitää toimia. Malediivit ovat tästä yksi parhaita esimerkkejä. Vaikka pieni saarivaltio ei yksin pysty muuttamaan maailmaa, se voi toimia esimerkkinä. Maa aikoo olla kokonaan hiilineutraali vuoteen 2020 mennessä. Milloin Suomi? Vuonna 2050 vai myöhemmin?

Kysyin tilaisuudessa presidentin näkemystä Suomen hallituksen kantaan vastustaa EU:n siirtymistä 30 prosentin päästövähennystavoitteeseen vaikka kansainvälistä sopimusta ei vielä ole. Kirjoitin aiheesta aiemmin jo tänne: ”Suomelle teollisuus on ilmastolupauksia tärkeämpi”.

Presidentti Nasheedin vastaus oli yksinkertainen. Hänen mukaan hallitus tekee sitä, mitä ihmiset haluavat ja kehoitti kansalaisjärjestöjä suoraan toimintaan ja toimimaan muutenkin aktiivisemmin. Tilaisuuden jälkeen joku tulikin kysymään minulta: Milloin on seuraava mielenosoitus? Niin. Milloin? Toisaalta jos hallitus todella tekisi sitä, mitä ihmiset haluaisivat, rakennettaisiin Suomeen uusiutuvia energialähteitä villisti eikä suunniteltaisi ydinvoiman lisärakentamista. (ks. esimerkiksi: Valtaosa suomalaisista vastustaa ydinvoiman lisärakentamista).

Mohamed Nasheed, Teija Tiilikainen, Janne Hukkinen ja Oras Tynkkynen paneelikeskustelussa
Mohamed Nasheed, Teija Tiilikainen, Janne Hukkinen ja Oras Tynkkynen paneelikeskustelussa

Tilaisuudessa puhui myös kansanedustaja ja valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen. Hän toi konkreettisesti esille sen, miten pieni maa voi olla maailmanluokan toimija. Vai mitä pitäisi ajatella Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinnosta ja Nokian matkapuhelimista?  Ilmastojohtajuutta voi Tynkkysen mukaan osoittaa monella tapaa, esimerkiksi diplomaattisesti, poliittisesti, teknologisesti ja tutkimuksellisesti sekä kaupallisesti.

Viesti on selvä. Hiilineutraali yhteiskunta on meidän sukupolven ”I have a Dream,” ja ”Man to moon” -hanke. Presidentti Nasheed on todennäköisesti yksi niistä kavereista, jotka tulevat sukupolvet tulevat nostamaan jalustalle siinä, missä monet päättäjämme, jotka ovat hidastaneet muutosta, joutuvat tuomiolle.

Vieressäni istunut Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Venla Virkamäki kirjoitti tilaisuudesta osuvasti ilmastoblogiin: Poliittinen johtajuus, ota yhteyttä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Malediivien presidentti Mohamed Nasheed, Suomi ja poliittinen johtajuus”

Jätä kommentti