Toimintakertomus 2014: Vuosi sanoin ja numeroin

Leo Stranius 2014Kiitos kaikille blogin lukijoille ja kanssakulkijoille vuodesta 2014! On ollut ilo toimia kansanne!

Vuoteen 2014 on mahtunut paljon erilaisia aktiviteettejä. Vuosi 2014 on koostunut pääasiassa töistä Luonto-Liiton toiminnanjohtajana, luottamustehtävistä Helsingin kaupunginvaltuutettuna sekä valmistautumisesta kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Tärkeimpänä on ollut kuitenkin arki kotona puolison ja kahden pienen lapsen kanssa.

Keväällä henkilökohtaisessa elämässä tapahtui merkittävä muutos. Perheeseen tuli uusi vauva. Kirjoitin tuoreeltaan kuusi havaintoa isyysvapaasta. Nyt kahdeksan kuukauden kokemuksella täytyy myöntää, että arki kahden lapsen kanssa on paljon vaativampaa ja intensiivisempää kuin osasin etukäteen yhden lapsen kokemuksella kuvitella.

Ilman rakasta puolisoani hommista ei olisi tullut mitään. Kiitos Annukka!

Keväällä eduskunta hyväksyi entistä paremman ympäristönsuojelulain ja maan hallitus teki esityksen ilmastolaista. Syksyllä ympäristörintamalla otettiin takapakkia kun eduskunta hyväksyi Fennovoiman ydinvoimahankkeen, soidensuojeluohjelma viivästyi ja Liman ilmastokokouksen tulokset jäivät vaatimattomiksi. Syksyn poliittinen voitto oli kun eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Vuoden alussa olin osakkaana perustamassa ympäristöalan konsulttiyritys Tyrskyä. Lisäksi ideoimamme hankeidea Sustainability Tracker -kestävän elämän mobiilisovellus pääsi Helsinki Challenge -kilpailussa jatkoon yhdessä 19 muun idean kanssa. Tämän lisäksi olen haaveillut sovelluksesta, joka tukisi ihmisiä oman yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantamisessa.

STT-haastattelu Leo StraniusVuonna 2014 olen toiminut kolumnistina Kirkko & Kaupunki -lehdessä. Lisäksi olen pitkin vuotta kommentoinut ajankohtaisia liikuntapoliittisia kysymyksiä osana Valon ReiliPeili-raatia. Vuoden lopussa STT teki minusta ”Viikon henkilö” –haastattelun (ks. oheinen kuva), joka julkaistiin monissa paikallislehdissä ympäri Suomea.

Ohessa vuosi 2014 lukuina (sulkeissa vuosi 2013, jolloin olin hoitovapaalla):

– 56 (78) haastattelua (televisio, radio, lehdet, verkko)
– 55 (47) puhetilaisuutta tai luentoa
– 20 (10) kirjallista lausuntoa tai aloitetta
– 43 (27) kolumnia tai artikkelia lehtiin tai verkkosivuille
– 39 (7) tiedotetta
– 224 (194) blogitekstiä (www.leostranius.fi)
– 536 (248) kokousta
– 37 (11) seminaaria
– 2 (7) tempausta tai mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 40 (33) kotimaan tai ulkomaan matkaa

Liikunnalliset tavoitteet täyttyivät vuoden osalta hyvin. Juoksun ja pyöräilyn osalta kilometritavoitteet jopa ylittyivät, muun kuntoilun (spinning, uinti ja lihaskunto) tavoitteet täyttyivät niukasti. Vuoden liikunnallisia kohokohtia olivat kesällä saman viikon aikana vuorokauden tauoilla suoritettu puolitriatlon ja neljäsosatriatlon, syksyllä hankittu uusi cyclocross-pyörä sekä uudenvuoden aattona uitu 1000 metrin vapaauinti.

Ohessa vuoden 2014 kuntoilu lukuina (suluissa vuosi 2013):

– 1287 km (648 km) juoksua
– 6051 km (5696 km) pyöräilyä
– 248 (126) kertaa muuta kuntoilua/liikuntaa (mm. spinning, uinti, lihaskuntotreeni, venyttely)

Vuoden 2014 aikana tein yhteensä 1676 (152) tuntia palkkatöitä Luonto-Liitossa, 339,5 (830) tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä sekä 326,5 (499) tuntia kunnallispolitiikkaa ja 49 tuntia eduskuntavaalikampanjointia. Lisäksi arkeeni kuului 448,5 (442) tuntia kuntoilua/liikuntaa.

Käytännössä siis keskimäärin noin 32,5 tuntia töitä, noin 6 tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä, noin 6,5 tuntia kunnallispolitiikkaa, noin 1 tunti eduskuntavaalikampanjointia ja noin 9,5 tuntia liikuntaa viikoittain. Loppuaika vuorokauden ja viikon tunneista olikin sitten varattu perheelle, kotitöille, syömiselle ja nukkumiselle.

Blogitekstejäni luettiin vuoden 2014 aikana 190 294 kertaa, keskimäärin siis noin 15 858 kertaa kuukaudessa tai noin 521 kertaa vuoden jokaisena päivänä. Vuonna 2014 blogissa meni myös miljoonan lukukerran raja rikki.

Muualla sosiaalisessa mediassa minua seurasi vuoden 2014 lopussa:

Facebook-sivu: 2055 tykkääjää
Twitter-tili:5314 seuraajaa
Instagram-tili: 547 seuraajaa

Kiitos kuluneesta vuodesta! Vuoden 2015 tärkeimpänä tavoitteena tulee olemaan kevään 2015 eduskuntavaalit. Tervetuloa mukaan tekemään kampanjaa tavalla tai toisella!

Kannattaa lukea myös nämä:

Puolivuotiskatsaus 2014: Ilmastolaki, yhteiset liikuntatunnit ja äänestys vihreiden eduskuntavaaliehdokkaista
Tavoitteet ja lupaukset vuodelle 2014
– 2013: Toimintakertomus 2013: Vuosi tiivistetysti ja numeroina
– 2012: Toimintakertomus 2012 eli vuosi pähkinänkuoressa
– 2011: Toimintakertomus 2011: 11 asiaa – ja vuosi lukuina
– 2010: Vuosi 2010 – Toimintakertomus ja Kiitos!
– 2009: Vuosi 2009 paketissa ja lukuina – Kiitos! (4.1.2010)
Arjen muistilista vuodelle 2012

2 kommenttia artikkeliin ”Toimintakertomus 2014: Vuosi sanoin ja numeroin”

  1. Leo, elämäsi näyttää olevan yhtä laskemista ja listaamista, elämisen kaikenaikaista numeroimista!Enpä ainakaan jaksaisi elää tasapainoista ja antoisaa elämää kaiken tekemiseni listaamisella ja numeroimisella!Tuollaiseen menee turhaa aikaa ja vaivaa.Näyttääpä kamalalta tuo ”performanssiajattelu”, kova esille ja tunnustutetuksi kipuaminen ja valtava kiire.Jatkuva kilpailu jostakin.Onko tuollainen meno loppujen lopuksi onnellisen elämän takaavana perustana?
    t.mecki

    Vastaa
  2. Degrowth-ihmisenä en olisi sinun Degrowth-ihmisenä? ikinä uskonut äänestävän Palmian yhtiöittämisen puolesta. Mitä ajattelit – et ainakaan demokratian laajentamista? Vaalimainoksesi ja tukipyyntösi menevät kyllä minun ohitseni! Tuen ja äänestän tavallisia ihmisiä tukevia ehdokkaita.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/