Social Hacking

Social HackingYhä useampi ihminen on kiinnostunut omasta hyvinvoinnista ja terveydestään.

Hyvinvoinnin mittaamiseen on kehitetty myös monenlaisia sovelluksia älypuhelimille.

Esimerkiksi Moves-niminen sovellus kertoo kunakin päivänä eri tavoin ja eri liikennevälineillä kuljetun matkan.

Sleep Cycle arvio unen laadun. SportsTrackerin avulla taas voi helposti pitää kirjaa urheilusuorituksista, niiden kestosta ja sykkeestä. Heiaheia valjastaa omat sosiaaliset verkostot kannustusjoukoiksi.

Sovellukset auttavat eri tavoin luulon muuttamisessa tiedoksi ja helpottavat toivottuja elämäntaparemontteja. Omien elämäntapojen ja terveyden työstämistä uuden teknologian keinoin kutsutaan myös biohakkeroinniksi (biohacking).

Voisiko samaa logiikkaa soveltaa yhteiskunnallisen osallistumisen puolelle? Tavoitteiden asettaminen ja sosiaalinen paine lisäävät tunnetusti mahdollisuuksia päästä tavoitteisiin. Kun kieriskelee maailmantuskassa, voisi olla kannustavaa tietää, että on esimerkiksi tässä kuussa lahjoittanut viisi prosenttia tuloistaan erilaisiin hyviin hankkeisiin, allekirjoittanut 10 vetoomusta ja käyttänyt kahdeksan tuntia aikaan vapaaehtoistoimintaan.

Voisiko yhteiskunnallinen osallistuminen olla tavoitteellisempaa kvantitatiivisessa mielessä? Tarvittaisiinko sovellus, joka tukisi ihmisiä tällaisessa ”sosiaalisessa hakkeroinnissa”, siis oman yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantamisessa?

Mikäli tällainen sovellus luotaisiin, siinä pitäisi olla ainakin seuraavat toiminnot:

1) Toimija- ja teemaportaali (sis. järjestöjä, yhteiskunnallisia yrityksiä sekä niiden ja epämuodollisten verkostojen ja yksilöiden aloitteita ja kampanjoita) hakutoiminnoille sekä nostoilla, joihin vaikuttaisivat mm. ajankohtaiset teemat, uutiset ja geopaikannus

2) Mahdollisimman käyttäjäystävällinen lahjoituskanava (vrt. JustGive)

3) Oman yhteiskunnallisen vaikuttamisen hallinnan väline (vrt. urheilusovellukset kuten SportsTracker)

4) Väylä haastaa muita, jakaa tietoa ja verkostoitua tehokkaasti (vrt. Heiaheia, LinkedIn)

5) Väline luoda näkyvyyttä ja kerätä resursseja (vrt. Mesenaatti)

Onko joku jo kehittänyt tämän? Mistä löytyisi oikeat ihmiset ja rahat, jotta sovellus saataisiin toteutettua?

Annukka Berg ja Leo Stranius

2 kommenttia artikkeliin ”Social Hacking”

  1. Viime syksynä Slushissa oli esittelyssä MoralGuard-niminen app, jonka tarkoitus on auttaa kuluttajaa valitsemaan ruokansa kaupassa sen esim. ekologisuuden tai terveellisyyden mukaan. En tiedä mikä sovelluksen kehityksen tilanne on tällä hetkellä, mutta kuulosti oikein hyvältä idea siitä, että olisi apuväline kiinnostavan tuotteen ekologisen jalanjäljen ymmärtämiseen ostohetkellä.

Kommentointi on suljettu.

Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.
Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.