Puolivuotiskatsaus 2014: Ilmastolaki, yhteiset liikuntatunnit ja äänestys vihreiden eduskuntavaaliehdokkaista

Leo-Stranius-kasvokuvaKuluneen vuoden aikana eduskunta hyväksyi entistä paremman ympäristönsuojelulain ja maan hallitus teki esityksen ilmastolaista.

Varsinkin ilmastolain läpivieminen on kova juttu, jonka eteen olen itsekin tehnyt aktiivisesti töitä vuodesta 2008 lähtien.

Ilmastolaki lisää ilmastopolitiikan avoimuutta ja kokonaisvaltaisuutta sekä yleistä hyväksyttävyyttä samalla kun se viestittää kansainvälisesti, että Suomi on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vähintään 80 prosentin päästövähennystavoite vuoteen 2050 mennessä ei ole kuitenkaan riittävä vaikka se onkin hyvä alku.

Omassa arjessani vuoden 2014 kohokohtia ovat olleet tähän mennessä paluu työelämään ja Luonto-Liittoon vuoden hoitovapaan jälkeen, kunnallispoliittinen vaikuttamistyö Helsingissä ja perheenlisäys.

Vuoden alusta aloitin myös kolumnistina Kirkko & Kaupunki -lehdessä.  Lehteen olen kirjoittanut tekstejä esimerkiksi metsiensuojelusta, vanhemmuudesta ja tasa-arvosta Lisäksi olen kommentoinut ajankohtaisia liikuntapoliittisia kysymyksiä osana Valon ReiliPeili-raatia.

Keväällä henkilökohtaisessa elämässä tapahtui merkittävä muutos, kun perheeseen tuli uusi vauva. Kirjoitin tuoreeltaan kuusi havaintoa isyysvapaasta.

Juuri ennen kesää olin vielä mukana Helsingin Vihreiden jäsenäänestyksessä koskien eduskuntavaaliehdokkuutta 2015. Sain jäsenäänestyksessä huikeat 2328 ääntä eli 7,2 % kaikista annetuista äänistä. Koko listalla sain kaikista ehdokkaista kuudenneksi eniten ääniä.

Helsingin kaupunginvaltuustossa eteni mm. yhdessä Petra Malinin kanssa tehdyt aloitteet ruokahävikin ja koulujen energiasäästön edistämiseksi. Keväällä tein lisäksi aloitteen työsuhdepyörien käyttöönottamiseksi ja aloitteen tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistämiseksi.

Ohessa vuoden 2014 ensimmäinen puolisko lukuina:

– 27 haastattelua (televisio, radio, lehdet, verkko)
– 20 puhetilaisuutta tai luentoa
– 11 kirjallista lausuntoa tai aloitetta
– 20 artikkelia, juttua tai kolumnia lehtiin tai verkkosivuille
– 24 tiedotetta
– 90 blogikirjoitusta (www.leostranius.fi)
– 281 kokousta
– 18 seminaaria
– 1 tempausta tai mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 8 kotimaan tai ulkomaan matkaa

– 625 km juoksua
– 2236 km pyöräilyä
– 118 kertaa muuta kuntoilua/liikuntaa (mm. spinning, uinti, lihaskuntotreeni)

Vuoden 2014 ensimmäisen puolen vuoden aikana olen tehnyt yhteensä 870 tuntia palkkatöitä, 181,5  tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä ja 155 tuntia kunnallispolitiikkaa. Lisäksi arkeeni kuului 224 tuntia kuntoilua/liikuntaa.

Käytännössä siis keskimäärin noin 33,5 tuntia töitä, 7 tuntia yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä, 6 tuntia kunnallispolitiikkaa ja 8,5 tuntia liikuntaa viikoittain.

Kannattaa lukaista myös nämä:
Toimintakertomus 2013: Vuosi tiivistetysti ja numeroina
Tavoitteet ja lupaukset vuodelle 2014

Jätä kommentti