Vegaaniruokaa päiväkoteihin

Veganissimo brunssiMonissa perheissä on kesän jälkeen harjoiteltu sopeutumista päiväkotiarkeen.

Myös meillä vanhempi lapsi aloitti päiväkodin.

Monilla haaste ei ole vain sopeutuminen uuteen arkeen. Myös ruokavalio voi muodostua kynnyskysymykseksi.

Esimerkiksi omassa lähipiirissäni on aika paljon perheitä, jotka haluavat noudattaa vegaaniruokavaliota. Vegaaniruokavalion etuja ovat muun muassa ruokavalion eläin- ja ilmastoystävällisyys. Lisäksi vegaaniruokavaliolla on havaittu olevan terveyshyötyjä.

Valitettavasti päiväkotien vegaaniruokaa koskevat käytännöt ovat kirjavia.

Joissain päiväkodeissa pääsääntönä on, että vanhempien tulee tuoda ruoka päiväkotiin niinä päivinä, jolloin sitä ei ole Palmian puolelta tarjolla. Käytännössä joissain päiväkodeissa ollaan joustavia ja vegaaniruokaa saa päivittäin. Toisissa taas vegaaniruokaa ei saa lainkaan. Joissakin on vaadittu lääkärintodistusta vegaaniruuan saamiseksi.

Kirjavat käytännöt asettavat vegaanivanhemmat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa.

Helsingin kaupunginvaltuusto palaa kesätauolta keskiviikkona 27.8.2014.

Syksyn ensimmäisessä kokouksessa jätän valtuustoaloitteen, jossa esitän että Helsingin päiväkodeissa otetaan käyttöön mahdollisuus valita lapselle myös vegaaniruoka.

Alla luonnos valmistelemastani aloitteesta.

* * *

Valtuustoaloite vegaaniruuan saamiseksi kaupungin päiväkodeissa

Vuonna 2014 on hyväksytty uudet ravitsemussuositukset. Tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan vegaaniruokavalion ravitsemuksellisesti tasapainoinen koostaminen on muita kasvisruokavalioita haastavampaa.

Vegaaniruuasta on kuitenkin mahdollista saada kaikki pienten lasten tarvitsemat ravintoaineet , kunhan kotona huolehditaan ravinnon tasapainoisesta ja monipuolisesta koostamisesta sekä B12-ravintolisän saannista.

Vegaaniruokavalion etuja ovat muun muassa ruokavalion eläin- ja ilmastoystävällisyys. Lisäksi vegaaniruokavaliolla on havaittu olevan terveyshyötyjä.

Tampereella päätettiin tuoda vegaaniruokavalio vaihtoehdoksi päiväkoteihin syksyllä 2013.

Helsingissä Palmian päiväkoteihin toimittama kasvisruoka on jo nyt usein vegaanista. Lisäksi Palmia toimittaa vegaaniruokaa koululaisille, sillä koulun puolella vegaaniruokavalion valitseminen on mahdollista. Näin ollen ravitsevan ja täysipainoisen vegaaniruuan toimittaminen päiväkoteihin ei pitäisi olla Helsingissä ylivoimaisen hankalaa.

Päiväkotien vegaaniruokaa koskevat käytännöt ovat tällä hetkellä kuitenkin erittäin kirjavia, Pääsääntönä on, että vanhempien tulee tuoda ruoka päiväkotiin niinä päivinä, jolloin sitä ei ole Palmian puolelta tarjolla. Tämä asettaa vegaanivanhemmat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin päiväkodeissa otetaan käyttöön mahdollisuus valita lapselle myös vegaaniruoka.

Helsingissä 27.8.2014

Leo Stranius (Vihreät)

* * *

7 kommenttia artikkeliin ”Vegaaniruokaa päiväkoteihin”

 1. Asettaako se pihvinsyöjävanhemmat eriarvoiseen asemaan, jollei päiväkodissa tarjoilla päivittäin sisäfilettä? Paljonko uudistus maksaa ja ennen kaikkea kenelle?

  Entä ehditkö Leo vastata Pentin pelottaviin kommentteihin Saksan energiakäänteestä?

  Vastaa
 2. Tästä Vesan kommentista ja monista samankaltaisista olen ollut ymmärtävinäni, että joidenkin silmissä tämä vegaaniruokatoivomus on jonkinlaista pienen ääriryhmän kohtuutonta vaatimista saada ”kaikki meidän toiveidemme mukaan”, ja todennäköisesti kallista.

  Vegaaneja on vähän, se on totta. Enemmistökulttuurin näkökulmasta vegaaninen elämäntapa (kyseessähän on ainakin useimmilla vegaaneilla nimenomaan elämäntapa ja eettinen valinta olla käyttämättä eläimiä hyväkseen, eikä suinkaan vain ruokavalio) on myös aika äärimmäinen, senkin voin ymmärtää.

  Mutta millaisia kuvitelmia ihmisillä oikein vegaaniruokavaliosta on? Eihän se ole kenltäkään pois, päinvastoin, vegaani ”tyytyy vähempään”. Ja näin tehdessään kuluttaa vähemmän ympäristöä, eikä hänen ja hänen lapsiensa takia tarvitse pitää eläimiä vankeudessa. Eikös tämä ole positiivinen asia – vaikka ei itse samaa valintaa haluaisikaan tehdä?

  Vegaaniruokavalio päiväkodissa ei tuo sinne mitään mitä siellä ei jo ole: jo nyt maitoallergiset juovat soijamaitoa, jo nyt moni päiväkodin ruoka sisältää soijaa, papuja, palkokasveja. Se on varmaankin totta, että mitä useampaa erityisruokavaliota päiväkodeille valmistetaan, sitä kalliimmaksi tulee (koska ei saavuteta MASSAtuotannon etua samoissa määrin), mutta en millään voi uskoa että yksi erityisruokavalio (joka on helposti koostettavissa nykyisistä aineksista ja jopa lähes kokonaan nykyisen ruokalistavalikoiman varaan, katsokaa vaikka Palmian sivuilta valikoimaa) toisi merkittäviä lisäkustannuksia.

  Eikä vegaaniruoan puuttumista valikoimasta ole koskaan kustannussyin perusteltukaan.

  Haluaisin vielä vastata Vesan suoraan kysymykseen: pihvinsyöjän tapauksessa kyse on mieltymyksestä – vegaanin tapauksessa eettisestä valinnasta. Jos ajattelee, että on moraalisesti väärin käyttää eläimiä ravinnoksi (ainakin silloin kun se ei ole ihmiselle mitenkään välttämätöntä), niin eläinten syöminen on aivan mahdoton ajatus. Vaikka itse ajattelisit, että eläinten käyttäminen ravinnoksi on ihan ok, pystyt varmaan kuvittelemaan miten asian voi nähdä toisinkin, ja ymmärrät itse ettei kyse ole ihan saman tason toiveesta kuin ”pihviä joka päivä mulle”.

  Vastaa
 3. Loistava aloite.
  Oi helsingin päiväkodit ja niiden kirjavat käytännöt… Nyt Leo olet astellut jälleen todella kiinnostaville vesille. Tervetuloa! T. ”tarhantäti idästä:)”

  Vastaa

Jätä kommentti