Miksi vegaaniruokaa päiväkoteihin?

Vegan-Logo-from-The-Vegan-SocietyKaupunginvaltuusto käsitteli toukokuun lopulla (25.5.2016) valtuustoaloitettani vegaaniruuan saamisesta kaupungin päiväkoteihin.

Päätöksen myötä Helsinki päätti tarjota vegaanista ruokaa 20 päiväkodissa kokeiluna. Samassa yhteydessä päätettiin myös selvittää mahdollisuus ottaa päiväkodeissa käyttöön kasvisruokapäivä.

Maailma muuttuu päätös ja askel kerrallaan parempaan suuntaan!

Kävin päätöksen myötä Ylen A-studion vieraana 30.5.2016 yhdessä kokoomuksen Lasse Männistön kanssa keskustelemassa aiheesta. Yle halusi kysyä, mitä kaikkea kuntalainen voi verorahoilla vaatia ja miksi.

Niin. Miksi Vegaaniruokaa?

Ensinnäkin vegaaniruoka on terveellistä, ympäristöystävällistä ja edistää eläinten hyvinvointia. Toisekseen vegaaniruoka sopii myös useimpiin allergioihin ja eettisiin vakaumuksiin. Paitsi tietysti siihen ideologiaan vegaaniruoka ei sovi, jonka mukaan ihmisen pitää syödä eläinkunnan tuotteita, koska niin on ennenkin tehty.

Mitä kaikkea kuntalainen voi verorahoilla vaatia ja miksi?

Mielestäni on perusteltua, että julkisin varoin tuotetut palvelut ja julkiset hankinnat ovat hyviä. Nythän julkisin varoin päiväkoteihin tehty sekaruokavalio on usein epäterveellistä, epäekologista ja epäeettistä. Kyllä julkisilta ruokapalveluilta voi odottaa parempaa. Esimerkiksi Tampereen kaupunki tarjoaa jo vegaaniruokaa päiväkodeissa eikä ainakaan Tampereella lisäkustannukset ole olleet merkittävät.

Parasta tietysti olisi, jos päiväkotien ja koulujen ruoka olisi lähtökohtaisesti vegaanista. Tai edes päiväkodeissa tarjolla oleva kasvisruoka tehtäisiin jatkossa aina suoraan vegaaniseksi. Sekaruokavaliota voisi saada erikseen pyytämällä. Yhtä hyvin kun voi kysyä: Miksi kasvissyöjät joutuvat verovaroin osallistumaan eläintuotannon kustannuksiin?

Ruokavalio on aina valinta – tietoinen tai tiedostamaton. 

Joissain yhteyksissä on esitetty hämmästelyjä siitä, miten vanhemmat voivat lapsensa puolesta päättää lapsen ruokavaliosta. Ihan kuin esimerkiksi sekaruokavaliota syövien lasten vanhemmat eivät valitsisi lapselle ruokaa.

Todellisuudessa vanhemmat tai joku muu aikuinen päättää lähes poikkeuksetta päiväkoti-ikäisen lapsen ruokavaliosta. Sekaruokavalio tai lihansyönti on siis yhtä lailla ideologinen valinta lapsen puolesta siinä missä vegaaniruokavaliokin.

Keskustelu vegaaniruuasta on siirtänyt kasvisruokavalion selvästi enemmän valtavirtaan. Hyvä niin.

Vegaaniruoka päiväkoteihinTästä esimerkkinä se, että kaupunginvaltuuston vegaaniruokakokeilulle myönteisen päätöksen myötä kokoomus teki valtuustossa esityksen, että samalla selvitetään mahdollisuus ottaa käyttöön päiväkodeissakin kouluista tuttu kasvisruokapäivä. Päiväkotien kasvisruokapäiväselvitys meni läpi äänin 57 – 3 (16 tyhjää, 9 poissa). Kasvisruokapäivää kannattivat asiasta käydyssä keskustelussa mm. perussuomalaisten valtuutetut.

Jotain mullistavaa on siis jo tapahtunut ja tapahtuu kun kasvisruuasta on tullut valtavirtaa Helsingin poliittisessa keskustelussa. Kiitos kaikille valtuustokollegoille, jotka halusivat syystä tai toisesta tukea terveellisemmän, ekologisemman ja eläinten hyvinvoinnin paremmin huomioivan ruokavalion yleistymistä kaupungissa!

Jätä kommentti