Vegaaniruokaa myös päiväkoteihin

Kahdessakymmenessä helsinkiläisessä päiväkodissa aloitettiin viime syksynä vuoden kestävä vegaaniruokakokeilu.

Kokeilussa mukana olevat päiväkodit siis tarjoavat vegaaniruokaa halukkaille vanhempien ilmoituksen perusteella.

Kokeilu sai alkunsa, kun tein syksyllä 2014 aloitteen vegaaniruuan saamisesta kaupungin päiväkoteihin. Kaupungin linja on ollut, että vegaaniruokaa ei tarjota. Käytännössä päiväkotien vegaaniruokaa koskevat käytännöt ovat kuitenkin olleet kirjavia.

Joissain päiväkodeissa pääsääntönä on, että vanhempien tulee tuoda vegaaninen ruoka päiväkotiin niinä päivinä, jolloin sitä ei ole ruokaa toimittavan Palmian puolelta tarjolla. Käytännössä joissain päiväkodeissa ollaan joustavia ja vegaaniruokaa saa päivittäin. Toisissa taas vegaaniruokaa ei saa lainkaan. Joissakin on vaadittu lääkärintodistusta vegaaniruuan saamiseksi.

Kirjavat käytännöt asettavat vegaanivanhemmat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa.

Vuonna 2014 on hyväksytty uudet ravitsemussuositukset. Tuoreiden ravitsemussuositusten mukaan vegaaniruokavalion ravitsemuksellisesti tasapainoinen koostaminen on muita kasvisruokavalioita haastavampaa.

Vegaaniruuasta on kuitenkin mahdollista saada kaikki pienten lasten tarvitsemat ravintoaineet, kunhan kotona huolehditaan ravinnon tasapainoisesta ja monipuolisesta koostamisesta sekä B12-ravintolisän saannista.

Vegaaniruokavalion etuja ovat muun muassa ruokavalion eläin- ja ilmastoystävällisyys. Lisäksi vegaaniruokavaliolla on havaittu olevan terveyshyötyjä.

Esimerkiksi Tampereella päätettiin tuoda vegaaniruokavalio vaihtoehdoksi päiväkoteihin jo syksyllä 2013. Myös monissa muissa kunnissa vegaaniruuan saaminen päiväkodeissa on tehty mahdolliseksi. Onkin erikoista, että Helsingissä, jossa todennäköisesti on kaikkein eniten vegaanilapsia, asia on ollut hankala järjestää.

Helsingissä Palmian päiväkoteihin toimittama kasvisruoka on jo nyt usein vegaanista. Lisäksi Palmia toimittaa vegaaniruokaa koululaisille, sillä koulun puolella vegaaniruokavalion valitseminen on mahdollista. Näin ollen ravitsevan ja täysipainoisen vegaaniruuan toimittaminen päiväkoteihin ei pitäisi olla Helsingissä ylivoimaisen hankalaa. Vegaaniruokaa kokeilemalla saadaan toivottavasti lisäselvyyttä asiaan.

Kaupunginvaltuustossa asiaa vastustettiin mm. kustannuksiin vedoten. Lopulta äänestyksen jälkeen kaupunginvaltuusto päätti, että vegaaniruokaa kokeillaan. Ehkä erikoisin episodi nähtiin kuitenkin siinä kun kaupunginvaltuuston kokouksessa vegaaniruokakokeilua vastustava valtuutettu Laura Rissanen (kok) ehdotti viikoittaista kasvisruokapäivää päiväkoteihin. Vegaaniruokakokeilun lisäksi yllättäen myös tämä ehdotus hyväksyttiin valtuuston enemmistöllä niin, että vain kolme kaupunginvaltuutettua lopulta vastusti ehdotusta. Tämän myötä Helsingin päiväkodeissa on otettu syksyn 2016 aikana käyttöön myös viikoittainen kasvisruokapäivä.

Aika paljon on siis tapahtunut. Siinä missä koulujen kasvisruokapäivää vielä muutama vuosi sitten vastustettiin jyrkästi, nyt se hyväksyttiin päiväkoteihin lähes yksimielisesti. Vielä 10 vuotta sitten sekaruokavaliota pidettiin normaalina ja kasvisruokavaliota jonain erityisenä. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut niin, että läpi koko puoluekentän kasvisruokaa päiväkodeissa pidetään normaalina ja hyvänä vaihtoehtona siinä, missä vegaaniruokavalio on ehkä vielä jotenkin erityistä. Keskustelun kuva on muuttunut ilahduttavaan suuntaan!

Seuraavaksi pitää varmistaa, että terveellisestä, ympäristöystävällisestä ja eläinten oikeuksia kunnioittavasta ruokavaliosta tulisi normi. Eli kun seuraavan kerran sinulta kysytään, tarvitsetko erikoisruokavaliota, voit vastata, että normaali vegaaniruokavalio sopii hyvin. Eläinperäinen ravinto on tulevaisuudessa todennäköisesti jotain erityistä, jota vain harvat joutuvat terveydellisistä tai eettisistä syistä valitsemaan kun lähtökohtaisesti tarjolla on kasvisruokaa.

Ilahduttavaa onkin, että kasvisruoka on todella lyönyt lopullisesti läpi. Lihattomasta lokakuusta ja vegaaniruokahaasteesta joitain vuosia sitten alkanut kasvisruokailun uusi nousu on huipentunut esimerkiksi Sipsikaljavegaaneihin, Vihis-festareihin, Nyhtökauraan, Härkikseen, Jokaiselle-valmisruokiin, vegepitsoihin sekä lukemattomiin muihin vegaanisiin valmisruokaherkkuihin. Vegaanisuus ei ole ollut enää ainoastaan terveellistä ja ekologista, vaan myös ennennäkemättömän helppoa ja trendikästä.

Leo Stranius
Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuutettu (vihr)
www.leostranius.fi

Kirjoitus on julkaistu alunperin Eläinoikeuspuolueen vieraskynä-blogissa.

6 kommenttia artikkeliin ”Vegaaniruokaa myös päiväkoteihin”

 1. Vegaanisuus on ideologiaa siinä missä muunkin ideologia. Liian vähäinen tai puuttuva B12 vitamiinin saanti aiheuttaa monenlaisia terveydellisiä haittoja. Se saattaa laittaa jopa verenkuvan sekaisin, jolloin esiintyy verenvähyyttä eli anemiaa, vaikka hemoglobiiniarvot eivät olisikaan laskeneet. Valkoisten ( huom.innuniteettisuoja !) ja varsinkin punasolujen määrä laskee ja hapen käyttöön tarvittavien punasolujen koko kasvaa jne.). Samoin D3 vitamiinia ja rautaa ja hivenaineita puuttuu usein kasvissyöjiltä. Näiden vitamiinien ja hivenaineiden puutos aiheuttaa niin henkistä kuin fyysistä väsymystä ja kehon toimintakyky heikkenee. Lasten hyvän kasvun ja kehityksen kannalta on hyvä syödä monipuolista ruokaa josta ei puutu tarvittavia ravintoaineita. Vanhempien ihmisten B12 vitamiinin imeytyminen sattaa olla heikentynyt iän ja muiden vaivojen takia. Tällöin ei riitä, että tätä vitamiinia ottaa kapseleina tai ampulleina suun kautta, vaan se on saatava säännöllisesti piikkeinä.
  Kannattaako siis syödä ja syötättää kalliita lapsillekin keinotekoisia vitamiinivalmisteita ( kaikkine lisäineineen ) tai ottaa piikkejä siitä syystä, että ei syödä tarpeeksi hyväravintoista ruokaa, jolla tasapaino saavutetaan luonnollisesti ? Ja tuota verenkuvaa ja vitamiinien ym.tarvetta ja lisäystä tulee valvoa säännöllisin verikokein. Se ei ole kovin mukavaa varsinkaan lapselle.Ja se tulee ajanoloon kalliiksi kasvissyöjälle ja yhteiskunnalle. Joka tapauksessa, yli 4 vuotta pelkkää vegaaniruokaa syöneen aikuisen on otettava B12 vitamiinilisää kuukausittain.

  Muutama päivä sitten lääkärini sanoi minulle, että on hyvä syödä kaikenlaista itsekunkin ruuansulatukselle sopivaa luonnollista ruokaa kohtuullisesti ,ja ei kovin paljon lihaa. Hän ei suositellut puhdasta vegaanisuutta juuri B12 ja D3 vitamiinien ja raudan puutteen takia. Koska olen lähes kasvissyöjä, niin verikokeilla varmistetaan näiden mahdollinen puutos. Ja joudun ottamaan lisäannoksia, vaikka verenkuva olisikin vielä pysynyt normaalina. Se sekoaa, jos tilanne jatkuu ilman vitamiinilisää ja pelkkää kasviruuokaa syömällä. Kuitenkin olen kokeillen huomannut, että vaikka en mielelläni syö punaista lihaa, niin vaikkapa pihvi kerran viikossa nostaa B12 vitamiin ja raudan osuutta ja vähntää väsymystä. Siksi syön mieluummin vähän lihaa kuin vitamiinilisää. Tuosta vegaaniruuan paremmuudesta ja soveltuvuudesta kaikille ihmisille ei vielä siis ole kaikinpuolista näyttöä.

  Tämäkin valtuustossa läpimennyt ehdotuksesi vastaa lähinnä omia henkilökohtaisia tottumuksiasi ja elämäntapojasi, ja vegaani-ideologiaasi, joita yrität tuoda kaikkien helsinkiläisten elämäntavaksi. Politiikassa tulisi yleinen etu asettaa aina etusijalle, eikä omat mieltymykset ja niiden levittäminen.

  Vastaa
 2. Tarjotaanko Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa nyt muunlaistakin ravintoideologiaa tai filosofiaa edustavaa ruokaa kuin vain ns. tavallista ja vegaanista ruokaa ? Miten on erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten ”tasa-arvoisuus”, jos heidän on syötävä itselleen eettisesti sopimatonta ruokaa ? Pitääkö heidän lasten tuoda omat eväät kouluun ?

  Oikeastaan vegaanit ovat tässä asiassa nyt Helsingissä ainakin ennemminkin etuoikeutetussa asemassa, kuin tasavertaisuutta vailla ! Kaikkien ihmisten niin monenlaisia ja erilaisia ruokatottumuksia ei voida normaalissa kunnallispolitiikassa toteuttaa Helsingissäkään. Ja kuka maksaa näiden tottumusten aiheuttamat lisäkulut ? Sekin ,joka ei vegaaniruokaa ole erikseen pyytänyt .Eivätkä monenmoiset vaatimukset huomioonottamaton politiikka välttämättä tarkoita kansalaisten eriarvoiseen asemaan laittamista. Ei pitäisi liioitella tasa-arvonkaan toteuttamisessa! Jokaisen helsinkiläisen mieltymyksiâ ei voida mitenkään toteuttaa päiväkodeissa ja kouluissa.
  Toisaalta, herää kysymys siitä, voiko pieni lapsi todellisuudessa itse päättää, haluaako hän olla vegaani vai ei, kun vanhemmat ovat hänet vegaaniksi tehneet jo kehdossa ?

  Vastaa
 3. Vegaaniruoka on nimenomaan nyt Suomessa trendikästä harvinaisen onnistuneen lobbauksen ansiosta! Siis pienen ihmisryhmän mieltymyksistä ja tarpeista lähtenyt muoti-ilmiö, jota seurataan sokeastikin, ja joka on sinne kulkeutunut muualta. Suomalaiset yleensä juoksevat innolla kaikenlaisten maailmalta ( varsinkin Yhdysvalloista ) tulevien muoti-virtausten perässä.
  Muoti-ilmiöt ovat yleensä hetkellisiä, väliaikaisia ja ohimeneviä. Kunhan ei vegaanisuus-ilmiöstä tulisi lopulta siitäkin ohimenevää …!
  Mikäs siinä, katsotaan miten se kokeilu onnistuu, ja voidaanko siitä tehdä normi Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa.
  Kokeilun vaikutuksista tulisi tehdä tarkka tutkimus ennenkuin syöksytään yltiöpäisesti sen ”tavallistamiseen”. Lasten tarvitseman monipuolisen ravinnon kanssa tulisi olla tarkka tulevaisuudessakin. Kysymyksessä on todellakin keskenkasvuisen pikkuihmisen terveys ja hänen kasvunsa aikuiseksi. Päiväkodeissa tarjottavan ruuan ei tulisi olla ravintoarvoltaan vajavaista. Terveelle aikuiselle tämä ei aina ole hetkellisesti kovin tärkeää, mutta lapsen henkiselle ja ruumiilliselle kehitykselle se on hyvin tärkeää.

  Kuka maksaa päiväkodissa vegaaniruokaa syövän lapsen vitamiini-ja hivenainepuutteesta johtuvan lisälääkitsemisen, vegaanivanhemmat vai julkinen sairasvakuutus ?

  Jätän tässä pois tuon eläinten hyvinvointiin ja niiden kunnioittamiseen elollisina olentoina perustuvan ns.eettis-filosofisen katsantokannan,. On ihan itsestään selvä asia, että eläinten hyvinvoinnista tulee huolehtia, vaikka kaikki ihmiset eivät olisikaan vegaaneja.

  Vastaa
 4. B12-vitamiini otetaan piikkeinä jos se ei imeydy ruuansulatuksesta normaalisti esim. sisäisen tekijän puutoksen takia (liittyy vatsalaukun sairauksiin). Tällä ei ole mitään tekemistä vegaaniravinnon kanssa eikä piikitystä pysty välttämään syömällä liharuokaa. Suun kautta otettava B12-vitamiinilisä riittää terveille ihmisille, jotka eivät saa sitä riittävästi ravinnon kautta.

  ”Kuka maksaa päiväkodissa vegaaniruokaa syövän lapsen vitamiini-ja hivenainepuutteesta johtuvan lisälääkitsemisen, vegaanivanhemmat vai julkinen sairasvakuutus ?”

  Keskimäärin vegaanit kyllä maksavat itse ravinnelisänsä. Mutta kuka maksaa sekasyöjän lihan ja maitotuotteet? No maataloustukiaisten muodossa veronmaksaja,, olipa vegaani tai sekasyöjä. Tämä on yksi syy, miksi mielestäni vegaanius ei ole vain mieltymys tai muotihömpötys vaan yksi tärkeä poliittinen agenda.

  Vastaa
 5. hyvä vegaanilekuri,
  Kiitos vastauksestasi minua askarruttaviin kysymyksiin.
  Miksi terveen ihmisen tulisi ottaa vitamiinilisää, sillä hyvin syövällä ja täysin terveellä ihmisellä ei normaalisti pitäisi olla vitaamiinien ja hivenaineiden puutetta ja siitä johtuvia ongelmia ?
  Tiedän nuo vatsalaukun ja ruuansulatuksen ongelmista johtuvat syy ( esim. Biermerin sairaus, Imerslundin sairaus jne.). Ottamani B12 vitamiinituote ( Vitamin B12 Gerda 1000/ 4ml ) on tarkoitettu myöskin tiukkaa vegaandieettiä noudattaneille anemiaan , joka johtuu siitä, että he eivät saa ravinnosta tarpeeksi B12 vitamiinia. Tuoteselostuksen mukaan tämän tyypin vitamiinipuutetta/anemiaa tavataan vain yli 4 vuotta vegaaniruokaa syöneillä ihmisillä.
  Minulta ei ole poistettu vatsalaukkua tai suolistoa, eikä minulla ei ole mitään vatsalaukun tai suoliston erityistä sairautta.Eikä ole raudan eikä ferritiinin puutetta, eikävarsinaista anemiaa, vaikka en syökään usein lihaa. Syön kuitenkin kananmunia ja käytän vähän maitoa. Hemoglobiini on hyvä ja veriarvot normaalit. Vain B12 vitamiinin saanti on enimmäkseen kasvisruokaa ja kalaa syödessäni heikentynyt ja iän myötä sen imeytyminen elimistöön on jostain syystä vaikeutunut. Verenkuva on pysynyt normaalina, kun otan B12 vitamiinilisää kerran tai pari kuukaudessa. Olen pystynyt välttämään piikityksen syömällä säännöllisesti naudanlihaa kerran tai pari viikossa, vaikka se ei yksin riitäkään B12 vitamiinin normaalin määrän saavuttamiseksi.
  Joudun ottamaan B12 vitamiinia lisäksi suun kautta ampulleista, jotka maksaa sairasvakuutus kokonaan.. Nuorempana ja sekaruokaa enemmän syödessäni minulla ei ole ollut tämän vitamiinin puutetta. Olen kokeillut voisinko olla syömättä lihaa ja kananmunia ja pysyttää samalla raudan ja B12 vitamiiniarvon normaalina. Ei onnistunut, vaan jouduin palaamaan entisiin ruokatottumuksiini, vaikka lihan syönti onkin minulle nykyään vastenmielistä. Mieluummin silti syön kasvispihvin kuin lihapihvin. Ja juuston syömistä en lopeta, koska sen syömisestä ei ole ollut haittaa.
  Pelkän kasvisruuan syöminen kuitenkin on aiheuttanut varsinkin alkuun ruuansulatushäiriöitä. Esimerkiksi länsimaisen ihmisen ruuansulatuselimistö ei ole tottunut itämaisiin ravintoaineisiin, kuten esimerkiksi soijaan yms. Vie aikansa ennenkuin se niihin tottuu.
  Muuten, tuo suomalaisten nyhtökaura ja härkäpapu jne.villitys tuntuu ihan fanaattiselta näin kaukaa katsoen Samoin koko vegaani-ideologian idealistinen levittäminen Suomessa. Näen sen ideologiana. Huolimatta sen elainsuojelu-ympäristö-ja ilmastoystävällisyydestä en pidä sitä varsinaisena poliittisena ideologiana, jollaisena sitä ”syötetään” suomalaisille. Siinä on jopa uskonnollisia ja tietynlaisia fanaattisia ”lahkolaisia” piirteitä. Ehkä vegaanisuus näyttäisi helpommin paremman puolensa ja tulisi paremmin ymmärretyksi, jos siitä karsittaisiin pois nuo em.turhanpäiväiset piirteet ?
  Maksammehan me veroja ja turhiakin tukiaisia muutoinkin kuin maataloudelle ! Niitä saavat myöskin kasvisten ja hedelmien tuottajat, eivätkä vain lihan ja maidon tuottajat! Siis samassa veneessä ovat vegaanit ja sekasyöjät tässäkin suhteessa, kun sekasyöjätkin maksavat kasvistuotantoa..Maataloustukien ansiosta meillä Keski-Ranskan vuoristossa vaikeissa olosuhteissa elävät maataloutta harjoittavat pientilalliset voivat säilyttää elinkeinonsa ja saada siitä elantonsa. Muutoin heidän toimeentulonsa heikentyisi liiaksi ja he joutuisivat työttömyyskortistoihin ja leipäjonoihin ja muuttamaan kaupunkien saasteisiin ja meteliin. Täällä maatalousvaltaisella alueella ei voi hevillä harjoittaa muunlaista maataloutta kuin nautakarjan kasvatusta ja maidon-ja paikallisten juustojen tuotantoa. Paljon tilaa ja hyviä sääolosuhteita vaativa viljan ja vihannesten ja hedelmien tuotanto ei onnistu hyvin vuoristossa. Näille pienviljelijöille on paljon vaikeampi puhua vegaanisuuden paremmuudesta kuin helsinkiläisille !

  Vastaa
 6. Anteeksi puheliaisuuteni. Aihe on kiinnostava, koska siinä on monia puolia, joita tulisi katsella objektiivisuudella..

  Mainitsin vegaanisuuteen liittyvän uskonnollisuuden ja ” lahkolaisuuden ”. Alkuaan se liittyy eläinten suojeluun, uskomuksiin ja uskontoihin,( jainismi, budhismi, hinduismi ym.).Eurooppaan kulkeutunut vegani-ideologia johtuu paljolti Intian ja sen kulttuurin ihailusta. Hindu-uskontoa tunnustava askeettinen Mahatma Gandhi oli myöhemmin sen tunnetuin kannattaja.

  EU-maassa Ranskassa tietyt sekteiksi luetut organisaatiot eivät saa harjoittaa julkista toimintaa. Tämä johtuu siitä, että ne katsotaan vaarallisiksi ihmisten identiteetille, itsenäisyydelle ( vapaudelle), terveydelle ja rahakukkarolle. Valtion tehtävänä on suojella kansalaisia heidän vapauttaan ja terveyttään vahingoittavilta järjestöiltä.
  Kansainvälisesti ideologiaansa levittävä Scientologia-järjestö kuuluu näihin kiellettyihin SEKTEIHIN. Se osaa ovelasti soluttautua varsinkin ”terveellistä elämää” etsivien ihmisten elämään. Ranskassa se on saanut useita oikeuden tuomioita väärinkäytöksistään ja ihmisten alistamisesta sen epäilyttävän filosofian alaiseksi. Scientologia-sekti on vegaanisuuden ideologian tunnetuimpia lähettiläitä !

  Vastaa

Jätä kommentti