Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 6

Veganissimo brunssiLihattoman Lokakuun ensimmäinen viikko on takana. Iso kiitos kaikille haasteessa mukana olleille!

Ruuan ilmastovaikutukset ovat yllättävän suuret.

Ne vastaavat noin kolmasosaa kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Pelkästään lihantuotanto on tästä puolet.

Yksilön kannalta tehokas tapa vähentää päästöjä on siis vähentää lihansyöntiä.

Lauantain (5.10.) Helsingin Sanomissa Lihattoman Lokakuun haasteen vastaanottanut Riku Rantala kirjoitti osuvan kolumnin aiheesta. Siinä Rantala toteaa seuraavaa:

”Suomessakin lihansyönti on lähtenyt lapasesta. Ahmimme joka päivä kuin jouluna: 78 kiloa fläskiä. Terveytemme kannalta se on kaikilla mittareilla liikaa. Jo 300 grammaa viikossa huutelee syöpää peräsuoleen. Ympäristö- ja terveyshaittojen lisäksi mieltä painaa tuotantoeläinten sietämättömän huono kohtelu, Suomessakin.”

Ohessa oma ruokapäiväkirja viikonlopun eli lauantain (5.10.) ja sunnuntain (6.10.) osalta:

Lauantai 5.10.2013:
– klo 8.00 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, seesamsiemenien ja pellavansiemenrouheen kanssa + kuppi teetä
– klo 10.00 4 x ruisleipä (päällä tomaattikastiketta) + omena
– klo 12.00 Veganissimon brunssi (kermaperunoita, soijanakkeja, tofulevitettä, karjalanpiirakoita, vihersalaattia, smoothieta) – ks. kuva.
– klo 16.00 Mansikoita, mustaherukoita, kaakaorouhetta ja raparperi-mansikkakeittoa + kuppi kaakaota
– klo 20.00 4 x ruisleipä (päällä tomaattia ja suolakurkkuja) + kaksi lasillista smoothieta (banaania, mansikoita, marjasekoitus, omenaa, pähkinöitä, auringonkukan siemeniä, seesamsiemeniä, raparperi-mansikkamehukeittoa, soijamaitoa, kaakaorouhetta)

Sunnuntai 6.10.2013
– klo 9.00 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, seesamsiemenien ja pellavansiemenrouheen kanssa + banaani
– klo 11.45 Tortilloja (tofua, auringonkukansiemeniä, sipulia, avokadoa, tomaattikastiketta, kurkkua ja tomaattia) + 3 moniviljleipää (päällä tomaattia) + kuppi kaakaota
– klo 15.30 Neljän viljan muroja soijamaidolla, lasi edellisen päivän smoothieta, 2 x ruisleipä
– klo 17.30 Viinirypäleitä ( kokouksessa)
– klo 18.30 Kaalisalaatti ja 2 x hapankorppu (päällä humusta) (naapurin lasten synttäreillä)
– klo 20.30 Mansikoita, mustaherukoita ja kaakaorouhetta soijamaidon kanssa, kolme karjalanpiirakkaa + kourallinen pähkinöitä + 2 omenaa

Ruokapäiväkirjan pitäminen on ollut hedelmällistä ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin. Tämä auttaa hyvin hahmottamaan omia ruokatottumuksia ja ruokarytmiä. Kun omaa syömistään seuraa julkisesti, tulee vääjäämättä miettineeksi entistä tarkemmin, mitä suuhunsa pistää. Hyvä niin!

Viikon muut ruokapäiväkirjat löytyvät täältä:
Maanantai 30.9.2013
Tiistai 1.10.2013
Keskiviikko 2.10.2013
Torstai (3.10.2013) ja perjantai (4.10.2013)

Aiemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa esimerkiksi täällä:
Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

2 kommenttia artikkeliin ”Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 6”

  1. Kiitos kivasta ja ajan tasalla olevasta blogista! Mä tarvitsisin oikeasti jonkun tukipiirin, että voisin siirtyä kasvissyöjäksi. Kyse ei ole siitä, ettenkö ymmärtäisi lihansyönnin haittoja tai ettenkö pärjäisi ilman lihaa. Aloitus tuntuu vaan aivan sietämättömän vaikealta. Lisäksi minun pitäisi saada/hankkia tietoa, mistä proteiinia, jos jätän lihat pois lautaselta. Aina, kun olen kokeillut kasvissyöntiä, oloni on jotenkin liian kevyt ja hintelä, ja epäilen sen johtuvan proteiinin puutteesta. Tosin nyt olen tasoittanut tilannetta siten, että teen esim. makaronilaatikoista ja muista liharuuista ns. pula-ajan versioita. Eli jätän puolet alkuperäisen reseptin lihoista pois ja korvaan ne kasviksilla jne. Mutta vielä minä tästä nousen, kun löytyy sopiva elämäntilanne, että voin keskittyä asiaan.

    Vastaa
  2. Annette, itse asiassa lihasta luopuminen on yllättävän helppoa. Itse en ole vielä lopullista luipumista tehnyt, mutta omissa oloissani en enää lihaa syö, enkä oikeastaan edes muista milloin olisin viimeeksi lihaa – kalaa lukuun ottamatta – syönyt.

    Avokadon ja pähkinöiden kulutukseni on kasvanut useilla sadoilla prosenteilla suhteessa lihansyöntiaikoihini, joten proteiinin saanti hoitunee noilla eväillä.

    Vegaaniksi en ikinä ryhdy, sillä en osaa nähdä lehmän lypsämisen tai kananmunien käytön riistävän millään tavalla ko. olentoja, joten juustoja syön runsaasti. Aika usein lounaani koostuu tomaateista ja raejuustosta pestokastikkeella, ja välipaloina syön pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja karpaloita.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli