Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 6

Veganissimo brunssiLihattoman Lokakuun ensimmäinen viikko on takana. Iso kiitos kaikille haasteessa mukana olleille!

Ruuan ilmastovaikutukset ovat yllättävän suuret.

Ne vastaavat noin kolmasosaa kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Pelkästään lihantuotanto on tästä puolet.

Yksilön kannalta tehokas tapa vähentää päästöjä on siis vähentää lihansyöntiä.

Lauantain (5.10.) Helsingin Sanomissa Lihattoman Lokakuun haasteen vastaanottanut Riku Rantala kirjoitti osuvan kolumnin aiheesta. Siinä Rantala toteaa seuraavaa:

”Suomessakin lihansyönti on lähtenyt lapasesta. Ahmimme joka päivä kuin jouluna: 78 kiloa fläskiä. Terveytemme kannalta se on kaikilla mittareilla liikaa. Jo 300 grammaa viikossa huutelee syöpää peräsuoleen. Ympäristö- ja terveyshaittojen lisäksi mieltä painaa tuotantoeläinten sietämättömän huono kohtelu, Suomessakin.”

Ohessa oma ruokapäiväkirja viikonlopun eli lauantain (5.10.) ja sunnuntain (6.10.) osalta:

Lauantai 5.10.2013:
– klo 8.00 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, seesamsiemenien ja pellavansiemenrouheen kanssa + kuppi teetä
– klo 10.00 4 x ruisleipä (päällä tomaattikastiketta) + omena
– klo 12.00 Veganissimon brunssi (kermaperunoita, soijanakkeja, tofulevitettä, karjalanpiirakoita, vihersalaattia, smoothieta) – ks. kuva.
– klo 16.00 Mansikoita, mustaherukoita, kaakaorouhetta ja raparperi-mansikkakeittoa + kuppi kaakaota
– klo 20.00 4 x ruisleipä (päällä tomaattia ja suolakurkkuja) + kaksi lasillista smoothieta (banaania, mansikoita, marjasekoitus, omenaa, pähkinöitä, auringonkukan siemeniä, seesamsiemeniä, raparperi-mansikkamehukeittoa, soijamaitoa, kaakaorouhetta)

Sunnuntai 6.10.2013
– klo 9.00 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, seesamsiemenien ja pellavansiemenrouheen kanssa + banaani
– klo 11.45 Tortilloja (tofua, auringonkukansiemeniä, sipulia, avokadoa, tomaattikastiketta, kurkkua ja tomaattia) + 3 moniviljleipää (päällä tomaattia) + kuppi kaakaota
– klo 15.30 Neljän viljan muroja soijamaidolla, lasi edellisen päivän smoothieta, 2 x ruisleipä
– klo 17.30 Viinirypäleitä ( kokouksessa)
– klo 18.30 Kaalisalaatti ja 2 x hapankorppu (päällä humusta) (naapurin lasten synttäreillä)
– klo 20.30 Mansikoita, mustaherukoita ja kaakaorouhetta soijamaidon kanssa, kolme karjalanpiirakkaa + kourallinen pähkinöitä + 2 omenaa

Ruokapäiväkirjan pitäminen on ollut hedelmällistä ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin. Tämä auttaa hyvin hahmottamaan omia ruokatottumuksia ja ruokarytmiä. Kun omaa syömistään seuraa julkisesti, tulee vääjäämättä miettineeksi entistä tarkemmin, mitä suuhunsa pistää. Hyvä niin!

Viikon muut ruokapäiväkirjat löytyvät täältä:
Maanantai 30.9.2013
Tiistai 1.10.2013
Keskiviikko 2.10.2013
Torstai (3.10.2013) ja perjantai (4.10.2013)

Aiemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa esimerkiksi täällä:
Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

2 kommenttia artikkeliin ”Lihaton Lokakuu: Ruokapäiväkirja osa 6”

  1. Kiitos kivasta ja ajan tasalla olevasta blogista! Mä tarvitsisin oikeasti jonkun tukipiirin, että voisin siirtyä kasvissyöjäksi. Kyse ei ole siitä, ettenkö ymmärtäisi lihansyönnin haittoja tai ettenkö pärjäisi ilman lihaa. Aloitus tuntuu vaan aivan sietämättömän vaikealta. Lisäksi minun pitäisi saada/hankkia tietoa, mistä proteiinia, jos jätän lihat pois lautaselta. Aina, kun olen kokeillut kasvissyöntiä, oloni on jotenkin liian kevyt ja hintelä, ja epäilen sen johtuvan proteiinin puutteesta. Tosin nyt olen tasoittanut tilannetta siten, että teen esim. makaronilaatikoista ja muista liharuuista ns. pula-ajan versioita. Eli jätän puolet alkuperäisen reseptin lihoista pois ja korvaan ne kasviksilla jne. Mutta vielä minä tästä nousen, kun löytyy sopiva elämäntilanne, että voin keskittyä asiaan.

    Vastaa
  2. Annette, itse asiassa lihasta luopuminen on yllättävän helppoa. Itse en ole vielä lopullista luipumista tehnyt, mutta omissa oloissani en enää lihaa syö, enkä oikeastaan edes muista milloin olisin viimeeksi lihaa – kalaa lukuun ottamatta – syönyt.

    Avokadon ja pähkinöiden kulutukseni on kasvanut useilla sadoilla prosenteilla suhteessa lihansyöntiaikoihini, joten proteiinin saanti hoitunee noilla eväillä.

    Vegaaniksi en ikinä ryhdy, sillä en osaa nähdä lehmän lypsämisen tai kananmunien käytön riistävän millään tavalla ko. olentoja, joten juustoja syön runsaasti. Aika usein lounaani koostuu tomaateista ja raejuustosta pestokastikkeella, ja välipaloina syön pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja karpaloita.

    Vastaa

Jätä kommentti