Miksi Sini Saarela tulee vapauttaa? – Kuvat mielenosoituksesta!

Leo Stranius Venäjän suurlähetystön edessä - Free Sini - Save the ArcticYmpäri maailmaa järjestettiin lauantaina 5.10.2013 mielenosoituksia Arktisen suojelun ja Venäjällä tutkintavankeudessa olevien 30 Greenpeacen aktivistin vapauttamiseksi.

Itse osallistuin Helsingissä järjestettävään mielenosoitukseen.

Mukana oli noin tuhat ihmistä.

Marssimme Kiasman edestä Venäjän suurlähetystön eteen, jossa pidimme kolmen minuutin hiljaisen hetken vankeudessa olevien aktivistien tueksi.

Miksi Sini Saarela ja muut tutkintavankeudessa olevat aktivistit tulisi vapauttaa? Ohessa kolme syytä.

1. On oikein puolustaa haavoittuva Arktista öljynporausta vastaan. Ilmastonmuutoksen näkökulmasta jo nykyisiä tunnettuja öljyvararantoja on käytössä aivan liikaa. Meillä ei ole varaa polttaa fossiilisia polttoaineita yhtään enempää. Öljy-yhtiöiden rynnistys ilmaston lämpenemisen sulattamalle Arktiselle alueelle on irvokasta ja vastuutonta, ja se pitää estää.

2. Rauhanomaisesta mielenosoittamisesta tai avoimesta kansalaistottelemattomuudesta voi saada Suomessa huomautuksen, sakot tai joutua jopa vuorokaudeksi putkaan. Kahden kuukauden tutkintavankeus ja syyte merirosvouksesta, joka voi johtaa jopa 15 vuoden vankeustuomioon, eivät ole missään suhteessa tekoon.

3. Viime kädessä on myös Gazpromin ja Venäjän etu, että aktivistit vapautetaan. Mitä pidempään aktivisteja pidetään vankeudessa, sitä enemmän Gazpromin ja Venäjän maine kansainvälisesti kärsii. Toivon todella, että Gazprom ymmärtää oman parhaansa ja keskittää strategiset toimintansa energiatehokkuuteen ja uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen.

Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo onkin todennut osuvasti: ”Syytteitä luetaan naisille ja miehille, joiden ainoa rikos on se, että heillä on omatunto. Tämä on hyökkäys rauhanomaisen mielenosoittamisen perusperiaatteita vastaan. Näiden aktivistien väittäminen merirosvoiksi on absurdia. Tarkoituksena on pelästyttää ja hiljentää meidät, mutta emme aio taipua”.

Sini Saarela on 31-vuotias pitkän linjan Greenpeace- ja Luonto-Liitto -aktivisti. Olen oppinut tuntemaan hänet rauhallisena, valoisana ja rautaisena ammattilaisena. Sini on ollut aiemminkin jossain määrin vastaavissa tilanteissa niin Olkiluodon nosturissa kuin Jäämerellä. Uskon, että Sini tiesi tempauksen riskit eikä kadu osallistumistaan tempaukseen.

Kyse ei ole kuitenkaan vain Sini Saarelasta ja 30 aktivistista. Kyse on kansalaistoiminnasta, demokratiasta, Arktisesta alueesta ja Ilmastonmuutoksesta. Eli viime kädessä koko maapallosta ja yhteisestä tulevaisuudestamme. Näistä syistä aktivistit tulee vapauttaa!

Ohessa vielä muutama kuva mielenosoituksesta.

Kiasman edessä Pelasta Arktis - Sini kotiin

Mannerheimintiellä Free Sini

Aleksanterinkadulla - Aktivistit vapaaksi! Suojellaan Arktis!

Tapio Laakso - Free Sini!

Kiitos vielä kerran kaikille Sinin, 30 aktivistin ja Arktisen alueen puolesta mielensä ilmaisseille!

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi Sini Saarela tulee vapauttaa? – Kuvat mielenosoituksesta!”

  1. Власти Финляндии заявили, что не намерены обращаться к России в связи с задержанием финской активистки Greenpeace. По словам президента страны, находящейся в России в следственном изоляторе Сини Саареле оказывается всевозможная консульская помощь, однако Финляндия не должна влиять на российское правосудие.
    Miksi? Pelkääkö Suomi Venäjää niin kovasti vai silla on omaa taloudellista hyötyä?

    Vastaa

Jätä kommentti