Allas Sea Pool testattu

allas-sea-poolKävin viime viikolla (5.9.2016) testaamassa juuri avatun Allas Sea Poolin.

Hienoa, että Helsingin keskustaan hyvälle paikalle on saatu kiva uintipaikka.

Suurimpana ongelmana on tietysti iso energiankulutus. Avoaltaiden veden lämmittäminen syö energiaa ihan pipona.

Syyskuun alussa paikka ei ollut arkiaamuna ruuhkalla pilattu. Hetkellisesti sain maanantaina ”aamuruuhkan” aikaan (noin klo 8) uida yksin koko altaassa ja koko 45 minuutin sain uida yksin omalla radalla.

Ohessa yhden käynnin perusteella listatut plussat ja miinukset:

Plussaa

– Erinomainen sijainti ja kivat uintimaisemat.
– Hyvät aukioloajat (joka päivä klo 6-22 ja pe/la klo 6-01).
– Tilaa uida (ainakaan toistaiseksi ei ruuhkaa).
– Vieressä kiva kahvila.
– Vessassa vedettömät pisuaarit.

Miinusta:

– Energiankulutus lämmitetyssä avoaltaassa korkea.
– Hinta (9 euroa/käynti).
– Pukuhuoneet ja pukukaapit pienet (toisaalta ei niiden isoja tarvitse ollakaan).
– Pukukaapeista puuttuu numerointi (vaikea löytää omaa kaappia).
– Pukuhuoneiden lattia lähes lainehti vettä (oli todella märkä = sukat kastuu)
– Suihkutilassa ei paikkaa/lokeroita uimahousuille, uimalaseille tai pyyhkeelle suihkussa käynnin ajaksi.
– Allasalueella ei ollut kelloa.

Useimmat noista miinuksista vaikuttaa siltä, että rakentaminen on vielä kesken. Voisin kuvitella, että esimerkiksi kellot, suihkutilojen lokerot ja pukukaappien numeroinnit tulevat aika pian kuntoon. Energiankulutuskin on mahdollista ottaa osittain haltuun esimerkiksi siirtymällä käyttämään EKOenergiaa.

Sen sijaan arkkitehtuuri tuolla paikalla on hiukan tylsä ja tavanomainen. Lautaterassit ovat toki ihan kivat ja puuta on käytetty hyvällä maulla. Silti tuolla paikalla voisi olla jotain hiukan päräyttävämpääkin.

Itselleni tärkeintä on kuitenkin hyvät aukioloajat ja erinomainen sijainti. Allas Sea Poolissa on hyvän sijainnin takia kiva käydä tekemässä aamutreeni ennen työpäivän aloittamista siitä huolimatta, että iso energiankulutus painaa omatuntoa.

2 kommenttia artikkeliin ”Allas Sea Pool testattu”

  1. Jonnekin Hernesaareen tällaiset uimalaviritykset vielä jotenkin sopivat, mutta kuka on antanut luvan pystyttää tällaisia rakennelmia Helsingin keskeisimmälle paikalle Kauppatorille Presidentinlinnan edustalle?

    Vastaa
  2. Minä en ymmärrä miksi kukaan ympäristöarvoista välittävä menisi Altaalle. Altaat kun lämmitetään kivihiilellä tuotetulla kaukolämmöllä. Uimala-altaiden lämmittäminen ympärivuoden jo lähentelee ympäristörikosta, mutta on sulaa hulluutta rakentaa altaat vielä meren päälle. Kallioperä kun vielä jotenkin varastoisi lämpöä, mutta syvä satama-allas toimii päinvastoin jättimäisenä kylmävarastona, jolloin altaiden lämpöhävikki on mahdollisimman suuri.

    Allas kompleksin muiden rakennusten rakentamisessakaan ei ole hirveästi mietitty energiatehokkuutta. Seinät ovat ohutta vaneria ja lämpöeristettä on käytetty vain nimeksi. Näiden yrittäjien valinnoista kertoo mielestäni jotain myös se, että ravintolapuolella kaikki tarjoillaan kertakäyttöastioissa.

    Koko hanke on lisäksi täysin turha. Helsingistä löytyy jo uimahalleja ja meressä uimisesta voi nauttia ilman lämmitettyä uima-allasta. Minusta on erittäin surullista, että tallainen on rakennettu pääkaupunkimme historialliseen keskustaan. Haluammeko oikeasti viestiä ulkomaalaisille turisteille, että me vähät välitämme kasvihuoneilmiöstä?

    Vastaa

Jätä kommentti