Vuoden 2013 ensimmäinen puoli paketissa: Kolme asiaa ja kulunut vuosi lukuina

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläVuosi 2013 on tuonut mukanaan paljon uutta.

Näitä ovat uusi työ Helsingin kaupunginvaltuutettuna, helmikuun alusta alkanut hoitovapaa ja kansalaisaloitekampanja turkistarhauksen kieltämiseksi.

Ja toki paljon muutakin on ehtinyt tapahtua.

Ohessa on hiukan tarkemmin yhteenvetoa kuluneesta puolesta vuodesta. Kirjoituksen lopussa on vielä tekemiset konkreettisina lukuina.

Leo Stranius puhuu valtuustossa1. Helsingin kaupunginvaltuusto

Vuoden alussa aloitin Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Valtuuston lisäksi olen toiminut ympäristölautakunnan varapuheenjohtajana ja Helsingin Energian johtokunnan varapuheenjohtajana sekä Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsenenä.

Kaupunginvaltuutetun hommassa erityisen inspiroivaa on ollut (1) asioiden konkreettisuus ja (2) jatkuva uuden oppiminen. Valtuutettuna aloitin myös uuden harrastuksen: poliittisen pyörälenkit. Käyn pyörälenkillä alueilla, joille ollaan suunnittelemassa jotain merkittävää hanketta, ja joihin joudun ottamaan kantaa kaupunginvaltuutettuna tai esimerkiksi lautakunnassa.

Kaupunginvaltuustossa tein aloitteet mm. vuosittaisista päästökiintiöistä ja bussikaistasta Koskelantielle sekä valtuustokysymykset Helsingin Energian ominaispäästöjen ilmoittamisesta ja keskuspuiston kävely- ja pyöräväylien opasteista. Valtuuston kokouksissa olen käyttänyt yhteensä 16 puheenvuoroa. Kaikki valtuustossa käyttämäni puheenvuoroni löytyvät valtuustosivuni kautta. Yhteensä olen käyttänyt valtuustotyöhön 278 tuntia ja istunut sen myötä 86 kokouksessa.

Leo Stranius ja Näytä voimasi2. Hoitovapaa

Jäin helmikuun alussa Luonto-Liiton toiminnanjohtajan töistä hoitovapaalle. Kesän aluksi päätin jatkaa hoitovapaata vielä vuoden loppuun asti. Harva on kuolinvuoteellaan katunut sitä, että tuli oltua lapsensa kanssa liikaa.

Lapsen kanssa arki on äärevämpää. Toisinaan on rankkaa tai tylsää ja toisinaan kokee suuria rakkauden hetkiä tai saa tehtyä yllättävän paljon asioita. Töiden suhteen pitää olla tehokkaampi ja kotona nöyrempi. Tässä on yksi esimerkki hoitovapaapäivästä. On mielestäni yllättävää, miksi niin moni isä jättää hoitovapaamahdollisuuden käyttämättä.

Kansalaisaloitteen luovutus eduskunnassa3. Kansalaisaloite.

Keväällä eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi, jossa olen ollut yhtenä aloitteen vireillepanijana. Kampanja oli onnistunut vaikka lopulta vain 36 kansanedustajalla oli rohkeus äänestää eettisesti kestämättömän ja haitallisia ympäristövaikutuksia aiheuttavan elinkeinon kieltämisen puolesta. Ohessa neljä syytä, miksi tehty työ kannatti.

Erityisesti kampanjakeväästä jäi mieleen kun saimme Väestörekisterikeskuksesta vahvistuksen allekirjoittajien määrästä ja päivä kun veimme aloitteen eduskuntaan sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan avoin kuuleminen aloitteesta.

Käpylän GandhiYllä olevien lisäksi vuoden 2013 ensimmäisestä puoliskosta on jäänyt mieleen vielä seuraavia asioita:

Kuluneena keväänä minusta on tehty yllättävän paljon henkilöhaastatteluita. Yhtenä merkittävämpänä oli Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivuilla julkaistu kahden sivun juttu: ”Käpylän Gandhi”.

Lisäksi vuonna 2013 lopetin jo 2011 kesällä aloittamani Ekoisi-blogin ja aloitin Tekniikka & Talous –lehden Energia-blogistina. Olin myös löyhästi mukana perustamassa lasten uutta etujärjestöä eli Ilmastovanhempia. Oma blogini valittiin helmikuussa Suomen ympäristöblogien kakkoseksi.

Ohessa kulunut puolivuotta lukuina:

Työ- ja vapaaehtoistunnit:
– Työtunnit: 143 h (tammikuun jälkeen hoitovapaalla)
– Valtuustotunnit: 278 h
– Vapaaehtoistyötunnit/yhteiskunnallinen vaikuttaminen: 429 h

Tekeminen ja tulokset:
– 39 haastattelua (televisio, radio, lehdet, verkko)
– 22 puhetilaisuutta tai luentoa
– 8 kirjallista lausuntoa tai aloitetta
– 13 artikkelia, juttua tai kolumnia lehtiin tai verkkosivuille
– 5 tiedotetta
– 108 blogikirjoitusta (www.leostranius.fi)
– 86 valtuustotyöhön liittyvää kokousta tai tapaamista
– 72 muuta kokousta
– 7 seminaaria
– 2 tempausta tai mielenosoitusta (järjestäjänä)
– 11 kotimaan tai ulkomaan matkaa

Kuntoilu:
– Juoksukilometrit: 241 km (29 eri päivänä) (akillesjännevaiva)
– Pyöräilykilometrit: 2388 km (121 eri päivänä)
– Muu kuntoilu: 45,5 h (94 eri päivänä)

Ohessa vertailun vuoksi vielä toimintakertomus vuodelta 2012.

Erinomaisen hyvää kesää kaikille blogin lukijoille! Heinäkuussa lomailemme perheen voimin ja kirjoittelen korkeintaan muutamia lomapäivityksiä.

Palataan painavampaan asiaan taas elokuussa!

2 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2013 ensimmäinen puoli paketissa: Kolme asiaa ja kulunut vuosi lukuina”

    • Itse asiassa kävijämäärät ovat pysyneet viimeisen vuoden aikana aika samoissa ja jopa laskeneet vuodesta 2011:
      – Kesäkuu 2012: 20 301 kävijää
      – Tammikuu 2013: 25 902 kävijää
      – Kesäkuu 2013: 23 307 kävijää

      Eli noin 767 kävijää päivässä.

      Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/