Valtuustoblogi: Päätöksenteko Helsingissä avoimemmaksi

Heti kunnallisvaalien jälkeen käynnistyi puolueiden väliset neuvottelut kaupunginhallituksen ja lautakuntien sekä erilaisten johtokuntien paikkajaosta.

Esimerkiksi tuore Vihreiden valtuustoryhmä kokoontui vaalien jälkeen ja valitsi keskuudestaan neuvottelijat puolueiden välillä käytäviin neuvotteluihin.

Neuvotteluissa kyse on puhtaasta vallanjaosta. Siitä kuka saa mitäkin paikkoja.

Valitettavasti näistä neuvotteluista ei tässä vaiheessa voi hiiskua julkisuuteen sanaakaan.

Onkin erikoista, että 4,5 miljardin budjettia pyörittävän maan pääkaupungin paikkaneuvottelut eivät kiinnosta julkisuutta nykyistä enempää.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta pääkaupungin päätöksenteossa voitaisiin lisätä avoimuutta?

1. Neuvotteluvaiheen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tulisi lisätä esimerkiksi seuraavasti:
– Vaalien jälkeen käytäville puolueiden paikkaneuvotteluille tulee sopia tietty julkinen päivämäärä ja toimintatapa.
– Eri puolueiden neuvottelijat (henkilöt) tulee julkistaa.
– Puolueiden tulee sopia heti aluksi keskenään kirjallisesti kaupungin strategista (vrt. hallitusohjelma).
– Kokouksissa käytetyt taustamuistiot, perustelut ja materiaalit tulee julkistaa.

2. Kaupungin päätöksenteon avoimuutta tulisi lisätä myöhemmin esimerkiksi seuraavasti:
– Lautakuntien kokouksista tulee tehdä julkisia ja ne olisi hyvä lähettää verkkoon siinä missä valtuuston kokouksetkin ovat kaikkien katseltavissa Helsinki-kanavalla.
– Avoimuuden voi aloittaa vaikka joka maanantaina pidettävistä kaupunginhallituksen kokouksista.
– Kaupunginjohtajat tulisi korvata vaaleissa valittavilla ja vaalikauden istuvilla pormestareilla.

Tietysti ongelmana on se, että mikäli kokoukset tehdään julkisiksi, karkaa päätöksenteko suljettujen ovien taakse ja neuvotteluhuoneiden käytäville. Tosin samalla logiikalla pitäisi varmaan eduskunnan istunnoista ja valtuuston kokouksistakin tehdä suljettuja ja salaisia.

Tällä hetkellä neuvottelut pääkaupungissa käytettävästä vallasta ovat mielestäni jopa salamyhkäisemmät kuin valtakunnan tasolla käytävät hallitusneuvottelut – vaikka niissäkin olisi huomattavasti parannettavaa. Niitä sentään käydään tiettynä aikana tietyssä paikassa (Säätytalolla) ja tuloksena syntyy hallitusohjelma, johon kaikki hallituspuolueet sitoutuvat ja jota voidaan julkisesti arvioida.

Demokratiaan ja avoimeen päätöksentekoon kuuluu asioiden avoin valmistelu.  

Valtuustoblogin edelliset kirjoitukset täällä:
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tavoitteena ihana kaupunki
Politiikan teon periaatteiksi avoimuus, positiivisuus, proaktiivisuus ja äänettömät?
Kunnallisvaalit on käyty: Kiitos luottamuksesta!

2 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoblogi: Päätöksenteko Helsingissä avoimemmaksi”

 1. Kiitos Leo monesta mielenkiintoisesta näkökulmasta!

  Olen monessa asiassa samaa mieltä. Toivottavasti valtuusto ei tee Sinulle samaa kuin monelle vihreällekin – muuta Sinua epädemokraattiseksi oman edun tavoittelijaksi!

  Neuvotteluissa oli todella kyse vallanjaosta. Minun mielestäni vaalit ovat paikka, joissa puolueet saavat mandaatin kansalta. Mielestäni on väärin, että isot puolueet Vihreät mukaan luettuina toimitavat luottamuspaikkaneuvotteluissa tietoisesti siten, että ottivat itselleen poliittista valtaa enemmän kuin kansa oli antanut ja pakottivat pienemmät puolueet tyytymään pienempään valtaan kuin, minkä kansa oli niille antanut. Mielestäni tämä on epädemokraattista ja äänestäjien halveksumista. Luottamuspaikkajaon tulisi kunnioittaa kansan päätöstä eikä pyrkiä vääristämään sitä omaksi eduksi.

  Vaikka Vihreät vaikuttikin neuvotteluissa sympaattisimmalta suurista puolueista, yhtä kaikki se ei kunnioittanut pienempien puolueiden äänestäjien antamaa valtaa omille edustajilleen, vaan sekä kahmi sitä itselleen, että ratkaisevasti myötävaikutti siihen, että Kokoomuksen neuvottelijoiden häikäilemätön valtapolitiikka erityisesti kaupunginhallituksen paikkajaossa pystyi toteutumaan.

  Jos Vihreät olisi ollut erilainen puolue, se olisi kyennyt aikaansaamaan pisteytysjärjestelmän, joka olisi läpinäkyvästi paikkajaon kestäessä johtanut siihen, että isot puolueet kunnioittaisivat kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa, eivätkä polkisi toisten oikeuksia. Näin ei valitettavasti ollut.

  Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että paikkaneuvotteluille sovitaan tietty julkinen päivämäärä ja kannatan toimintatavasta sopimista. Sellaisen järjestäytyneen tavanhan pienet ja keskisuuret puolueet pyrkivät luomaan, mutta Kokoomus, Vihreät ja Sosialidemokraatit kaatoivat. Kannatan myös perusteluiden julkisuutta. Sen sijaan en olisi vaatimassa heti kaupungin strategiasta sopimista, koska kaupungissa ei ole hallitus-oppositio –jakoa. Mielestäni strategian käsittely kauden alkuvaiheessa on hyvä ja toimiva ratkaisu.

  Ehdotuksesi avoimuuden lisäämisestä ovat tutkimisen arvoisia.

  Käsittääkseni nimenomaan isot puolueet haluavat käydä salamyhkäistä keskustelua vallasta, sillä niiden toimintamalli ei kestäisi avointa päivänvaloa. Valitettavasti tämä koskee kaikkia kolmesta suuresta puolueesta. Toivottavasti Sinä tuot tähän muutoksen!

  Tervetuloa valtuustoon!

  Mika Ebeling
  Valtuustoryhmän puheenjohtaja (KD)

  Vastaa

Jätä kommentti