Politiikan teon periaatteiksi avoimuus, positiivisuus, proaktiivisuus ja äänettömät?

Sunnuntain kunnallisvaalien jälkeen olen saanut lukemattomia onnitteluhalauksia ja -kättelyitä, puheluita ja tekstiviestejä, sähköposteja ja Facebook-onnitteluita.

Lisäksi olen saanut kymmenittäin ehdotuksia konkreettisista edistettävistä asioista. Kiitos kaikesta palautteesta!

Esimerkiksi tänään tiistaina (30.10.) olin Sibelius-lukiossa puhumassa oppilaille ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Luennon jälkeen oppilaat tulivat toivomaan, että koulussa olisi parempaa kasvisruokaa ja koulun eteen Liisankadulle saataisiin pyöräkaista.

Terveisiä Sibelius-lukion oppilaille: Kasvisruuan ja pyöräkaistojen edistäminen ovat asioita, joita olen mielihyvin edistämässä! Siitäkin huolimatta, että kaikilla lukioikäisillä ei ole äänestysoikeutta.

Viimepäivien aikana olen joutunut hyväksymään, että jatkossa olen kansalaisaktivistin ja järjestöammattilaisen lisäksi myös poliitikko. Samalla olen miettinyt, millainen poliitikko haluan olla.

Ohessa neljä periaatetta, jotka toivon voivani ottaa oman politiikan teon lähtökohdaksi:

1. Avoimuus. Haluan valtuutettuna toimia niin avoimesti kuin mahdollista. Tekemääni kunnallispolitiikkaa pääse parhaiten seuraamaan julkisen Facebook-profiilin ja blogini kautta. Bloggaan kaikista merkittävistä asioista tietysti myös vaalien välissä ja pyrin vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin. Lisäksi olen jo nyt julkaissut esimerkiksi vaalirahoituksen ja kaikki sidonnaisuuteni.

2. Positiivinen tekemisen meininki. Politiikassa on mielestäni aivan liikaa muiden syyttelyä ja mustamaalaamista. Pyrin siihen, että en syyttele tai hauku muita puolueita ja valtuutettuja. Sen sijaan kiitän ja kannustan aina kun siihen on pienintäkään syytä. Samalla pyrin aktiiviseen yhteistyöhön puoluerajoista piittaamatta. Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja parhaiten homma hoituu tekemällä yhteistyötä.

3. Proaktiivisuus. Pyrin aktiivisesti tuomaan uusia aloitteita ja asioita poliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Toivon, että päivittäisen ”puskasodan” lisäksi pystyn tekemään myös pitkäjänteisempää ja proaktiivista politiikkaa. Kunnallisvaalikampanjan teemat ovat täällä. Ainakin näitä asioita olen äänestäjilleni luvannut edistää.

4. Äänettömien puolesta puhuminen. Tämän lisäksi haluan toimia kovien arvojen puolesta, kuten jo keväällä 2011 kirjoitin eduskuntavaalien yhteydessä: Kovia arvoja – ei intressipolitiikkaa. Tavoitteena on siis puhua tulevien sukupolvien ja niiden hiljaisten äänien puolesta, jotka eivät muuten kykene omasta puolestaan toimimaan. Minulle kaikkein kovimpia arvoja ovat ympäristö- ja luonnonsuojelu, eläinten oikeudet, kaikkein heikko-osaisimpien puolustaminen sekä kansalaisvaikuttaminen ja suora demokratia.

Saa kuitenkin nähdä, mitä tuleva tuo tullessaan. Kiitos vielä kerran luottamuksesta ja olkaa yhteydessä!

6 kommenttia artikkeliin ”Politiikan teon periaatteiksi avoimuus, positiivisuus, proaktiivisuus ja äänettömät?”

Jätä kommentti