Positiivinen ajattelu: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 24

Myönteinen ajattelu tarkoittaa usein onnellisempaa ja parempaa elämää. Elämäänsä positiivisesti suhtautuvilla on parempi vastustuskyky sairauksilta, pienempi diabeteksen ja verenpaineongelmien riski, nopeampi palautuminen ja toipuminen, parempi työteho sekä pidempi elinikä.

Oliko Auguste Rodin'n Ajattelijalla mielessään myönteisiä asioita?

Kaikkein parasta on se, että jokainen meistä voi oppia olemaan optimisti sekä harjoittamaan myönteistä ja positiivista ajattelua. Kyse ei ole siitä, että ikävät asiat tulisi kiistää ja sulkea kokonaan ajattelun ulkopuolelle. Kyse on siitä, että pystyy vaikeissakin tilanteissa löytämään erilaisia näkökulmia omaan olemiseen.

Tässä viikon kahdeksan vinkkiä positiiviseen ajatteluun:

1. Tiedosta ajatuksesi ja kirjoita ne ylös. Keskity omien heikkouksiesi sijaan vahvuuksiisi. Anna epäonnistumisille pieniä merkityksiä ja onnistumisille suuria merkityksiä.

2. Tiedä mitä haluat. Merkityksellinen toiminta parantaa elämänlaatua. Ihminen on tyytyväinen jos voi tehdä tarkoituksenmukaisia asioita. Ajattele, että sinulla olisi 6 kk tai 24 kk elinaikaaa jäljellä. Mitä haluaisit todella tehdä ja mihin keskittyä? Tee niin.

3. Ajattele ja luota siihen, että asiat kääntyvät lopulta parhain päin. Vastoinkäymisistä ja kiireistä voi oppia paljon. Niitä ei kannata kuitenkaan jäädä vatvomaan loputtomiin vaan antaa itselle ja muille anteeksi. Menneisyydestä voi oppia, mutta sen vangiksi ei kannata jäädä. Pitkäaikainen katkeruus myrkyttää mielen, anteeksiantaminen puhdistaa sen.

4. Lisää elämääsi ja tekoihisi myönteisiä asioita. Pyri löytämään flow-tiloja niin työstä kuin vapaa-ajastakin. Kannattaa tehdä sitä, mikä on hauskaa ja missä on hyvä. Auta myös muita, koska se useimmiten lisää omaa hyvää oloa.

5. Ole kiitollinen ja muista oppiminen. Mieti päivittäin ja viikottain sitä, mistä ja kenelle olet kiitollinen sekä kiitä ihmisiä hyvistä teoista. Varjele myös päivittäistä ja viikottaista oppimistasi. Kysy jatkuvasti itseltäsi, mitä uutta olet oppinut. Jos et ole moneen viikkoon kiitollinen mistään tai oppinut yhtään uutta, kannattaa pikkuhiljaa harkita muutosta omaan elämään, työhön tai harrastuksiin.

6. Hymyile. Kun hymyilee, alkaa hymyilyttämään ja myös muut hymyilevät sinulle takaisin. Kokeile vaikka.

7. Harrasta liikuntaa. Urheilu on tehokas tapa lisätä onnellisuutta. Myös jooga tms. sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Terve sielu terveellisessä ruumiissa. Kun jaksaa fyysisesti, jaksaa myös henkisesti.

8. Kirjoita myönteisiä sanoja paperille. Tässä oma top10-listani inspiroivista ja myönteisistä sanoista: Rakkaus, rohkeus, toivo, onnellisuus, vapaus, urhoollisuus, innostus, energia, rauhallisuus, kiitollisuus.

Tämän kirjoituksen innoittajana ja lähteenä toimi toimittaja Elina Jäntin artikkeli ”Ajatukset uusiksi”. Me Naiset -lehdessä (23/2010, 10.6.2010).

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: Tavoitteet: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 23

8 kommenttia artikkeliin ”Positiivinen ajattelu: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 24”

  1. Päivitysilmoitus: Järjestötyössä jaksaminen
  2. Päivitysilmoitus: William Ury ja Myönteinen ei

Jätä kommentti