William Ury ja Myönteinen ei

Luin hiljattain William Uryn kirjan Myönteinen ei. Suosittelen teosta lämpimästi kaikille, jotka painivat lukemattomien erilaisten pyyntöjen ja odotusten keskellä.

Aika usein haasteena meille monelle on se, että emme osaa sanoa ei. Tämä voi johtua monestakin eri syystä: Meillä on heikko itsetunto ja haluamme miellyttää muita, olemme liian velvollisuuden tuntoisia, emme uskalla kieltäytyä toisen pyynnöstä tai yksinkertaisesti emme tiedä, mitä haluamme tehdä ja teemme vain sitä, mitä muut meiltä pyytävät.

Miten sitten vastata kysymykseen ei – tavalla, että kaikille jää siitä hyvä mieli?

1. Mieti mille sanot kyllä. Ensin pitää tietää, mikä itselle on tärkeää ja merkityksellistä – ja sanoa kaikelle tälle kyllä. Jos sanot kyllä johonkin satunnaiseen pyyntöön, tulet sanoneeksi samalla ei jollekin tärkeämmälle asiallesi. Pahimmillaan joudut tinkimään asioista, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä (esim. oma terveys, läheiset ihmissuhteet) tehdäksesi lupaamiasi asioita heikosti, koska sinulla ei oikeasti olisi ollut aikaa tehdä niitä.

2. Ei näyttää voimasi. Sano selkeästi ei. Toinen arvostaa usein enemmän suoraa vastausta kuin päättämättömyyttä, vitkuttelua tai hölynpölyä. Asiasta voi kieltäytyä monella tapaa. Tässä muutama yleinen fraasi, johon voi vedota:

– Minulla on periaate
– Minulla on muita suunnitelmia tai olen lupautunut muualle
– Ei juuri nyt
– Kieltäydyn mielummin kun teen huonoa jälkeä

3. Sano lopuksi vielä kyllä. Kunnioita kysyjää. Ennen kuin voi todella kunnioittaa toista, on kunnioitettava itseään. Toinen huomioi sinut paremmin, jos sinä huomioit hänet ensin. Kun sanot ei pyynnölle tai käytökselle, sano samalla kyllä toisen persoonalle. Rakenna toiselle myös silta, jota pitkin hän voi vetäytyä tilanteesta menettämättä kasvojaan vaikka torjutkin hänen pyyntönsä.

Myönteinen ei voi olla yksinkertaisimmillaan seuraava lyhyt vastaus johonkin uuteen työtehtävään, jota sinulta kysytään:

”Kiitos kutsusta! Mukava kuulla hienosta työstänne! Perhesyiden takia en voi tässä vaiheessa ottaa uusia työtehtäviä vastaan. Kiitos kun ajattelitte minua. Uskon, että tuosta tulee hieno juttu.”

William Ury kirjoittaa upeasti:

”Kun sanot toiselle myönteisesti ei, annat itsellesi lahjan. Luot aikaa ja tilaa sille, mitä haluat. Suojelet sitä, mitä arvostat.”

Näin helppoa se käytännössä on!

Kannattaa tutustua myös viime vuoden kirjoitussarjoihini:
Askelia tyytyväiseen elämään
Hyvä johtaminen

Yksi kommentti artikkeliin ”William Ury ja Myönteinen ei”

Jätä kommentti