Ilmastovastuu ja ilmastolaki

Olin tiistaina (25.5.) vetämässä Polttava Kysymys -ilmastolakikampanjan ilmastovastuuseminaaria Helsingissä Eurooppatalolla. Seminaari oli osa laajempaa ilmastovastuukiertuetta, jonka ensimmäinen näytös nähtiin jo perjantaina (21.5.) Tampereella.

Mukana keskustelemassa olivat Maan ystävien ilmastokampanjavastaava Laura Jäättelä sekä kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Kimmo Kiljunen (sd.) ja Sanna Lauslahti (kok.).

Kiertueen mukana seuraavat eri maiden päästöjä kuvaavat hiilipalikat

Maan ystävien ilmastokampanjavastaavan Laura Jäättelän mukaan Kööpenhaminan laihat tulokset osoittavat, että kansainvälisellä tasolla voidaan sitoutua vain siihen, mitä kotimaassa on sovittu. Maapallon ilmaston kanssa ei ole juurikaan varaa leikkiä. Suomessakin tarvitaan vähintään 40 prosentin päästövähennystoimet vuoteen 2020 mennessä ja lisäksi riittävä rahoitus kehitysmaiden toimille. Ensimmäisen yrityksen on onnistuttava. Vastuullisen ilmastopolitiikan esteet ovat poliittisia. Vastuuttoman ilmastopolitiikan esteet ovat fysikaalisia.

Paavo Arhinmäen mukaan Suomi voi hyvin kantaa oman osansa oikeudenmukaisesta päästövähennustavoitteesta. Muut maat saadaan mukaan asettamalla erillisiä hiilitulleja. Kimmo Kiljusen mukaan tarvitaan tekoja. Tekeminen on sanomisen korkein muoto ja meidän täytyy myös itse olla se muutos, jonka toivomme maailmasa näkevän. Sanna Lauslahti muistutti monista aktiivisista toimista, joita hallitus on jo päästöjen vähentämiseksi tehnyt. Näitä ovat esimerkiksi autoverouudistus ja energiaverojen korotukset.

Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että Suomi voi ja Suomen tulee olla kansainvälisen ilmastopolitiikan edelläkävijä sekä näyttää mallia muille maille. Hiilineutraali Suomi on samalla mahdollisuus luoda parempaa tulevaisuutta. Vain keinoista oltiin erimielisiä.

Kampanjan tavoitteena on saada Suomeen ilmastolaki sitovista vuosittaisista päästövähennyksistä. Tähän mennessä jo 59 kansanedustajaa on ilmoittanut tukevansa ilmastolakia. Myös paneelissa ilmastolaki sai mukavaa kannatusta.

Tulisiko ilmastolaki ottaa käyttöön Suomessa?

– Paavo Arhinmäki: Kyllä
– Kimmo Kiljunen: Kyllä
– Sanna Lauslahti: Ehkä

Seminaarin lopuksi Jonna Nummela kertoi Polttava Kysymys -ilmastolakikampanjan tulevasta Helsingin toiminnasta. Iso kiitos järjestäjille, aktiiviselle yleisölle ja erinomaisille paneelikeskustelijoille!

Yksi kommentti artikkeliin ”Ilmastovastuu ja ilmastolaki”

Jätä kommentti