Vinkki: Etätyöläisen terveellinen pikalounas

Millaisia etätyöreseptejä olet itse kehittänyt tai ottanut käyttöön? Ehtiikö etätöissä syödä kunnolla lounasta? Voiko monipuolisen ja terveellisen lounaan valmistaa ja syödä 20 minuutissa sekä ottaa päälle vielä päivätorkut?

Kyllä voi. Tässä yksi vinkki ja resepti, miten se on mahdollista.


Vinkki: Etätyöläisen terveellinen pikalounas

Etätyön myötä monet syövät lounaan kotona. Itse olen huomannut, että ruokavalio saattaa helposti yksipuolistua, jos ei käy työpaikka- tai lounasrvintoloissa syömässä. Myös salaatti jää helposti tekemättä. Aikaa kun ei kokousten lomassa ole välttämättä kovin paljon ja lounaan nappaa helposti vain koneen äärelle.

Ensimmäinen askel on se, että varaa kalenteriin kunnon lounastauon. Tässä pitää nykyään huomioida se, että lounas pitää myös valmistaa. Vaihtoehtoisesti voi tietysti ennakoida valmistamalla ruuan aamulla tai edellisenä iltana. Itselläni on laitettu kalenteriin jokaiselle päivälle tunnin lounasvaraus.

Toinen askel on opetetella tekemään nopeasti salaatti ja syödä lounaan yhteydessä esimerkiksi tuoreita juureksia tai vihanneksia.

Itse ehdin parhaimmillaan valmistaa ja syödä salaatin, pääruuan ja jälkiruuan eli koko lounaan 20 minuutissa. Tämä toki edellyttää sitä, että ainekset on ostettu kaupasta valmiiksi. Tähän ehtii sitten ottaa päälle hyvin 10-20 minuutin päivätorkut tilanteesta riippuen.

Ohessa etätyöläisen ravitseva pikalounas

1. Alkuvalmistelu. Laita ensin täysjyvämakaroni/pasta/spagetti kiehumaan. Pilko sen aikana salaatti ja syö se.

2. Pilko salaatti ja syö se

Salaattiin laitan itse yleensä esimerkiksi seuraavia ainesosia:

 • Jääsalaattia ja kaalia
 • Rucolaa
 • Kurkkua ja tomaattia
 • Retiisejä
 • Cashew-pähkinöitä ja siemeninä (auringonkukansiemen, mantelirouhe, chiansiemen, pellavansiemenrouhe, seesaminsiemeniä)
 • Päälle Balsamico-kastiketta ja/tai majoneesia

3. Salaatin lisäksi juureksia. Salaattia pilkkoessa voi syödä vaikka tuoreita juureksia. Itse syön usein esimerkiksi porkkanoita ja/tai lanttua.

4. Pääruoka. Kun on pilkkonut ja syönyt salaatin, on makaroni/pasta/spagetti kypsynyt.

Spagetin oheen voi pilkkoa tofuta tai itse laitan usein mukaan soijarouhetta. Soijarouheen voi syödä sellaisenaan, kaataa kattilaan makaronin/pastan/spagetin sekaan tai valmistaa sen erilliseen astiaan.

Jos haluaa tehdä ns. ”yhden kattilan pastaa”, voi sekaan pilkkoa myös tofua ja kaataa kattilaan lisäksi esimerkiksi paseerttua tomaattia ja mausteita.

Itse tykkään usein laittaa soijarouheen kuitenkin erilliseen astiaan tai syvälle lautaselle ja kaataa sen päälle vain kiehuvaa vettä. Lisäksi maustan soijarouhetta chilillä tai tomaattikastikkeella. Näin proteiinipitoinen kastike valmistuu alle minuutissa.

Salaatin jälkeen pääruoka voi siis olla seuraava:

 • Täysjyvämakaronia / täysjyväpastaa / täysjyväspagettia
 • Soijarouhetta ja chilimaustetta
 • Päälle ketsuppia ja ravintohiivahiutaleita

Salaatin pilkkomiseen ja syömiseen sekä makaronin/pastan/spagetin ja soijarouheen tai ”yhden kattilan pastan” valmistamiseen ja syömiseen kuluu yhteensä tyypillisesti aikaa noin 15 minuuttia. Tämän päälle ehtii hyvin nauttia vielä jälkiruuan.

5. Jälkiruokasmoothie tehosekoittimessa.

Jälkiruokasmoothie:

 • 1 litra soijamaitoa
 • Mansikoita, mustikoita, vadelmia ja mustaherukoita (noin 250 g)
 • Kaksi kourallista siemeniä (ks sekoitus kohdassa salaatti) tai cashew-pähkinöitä
 • 2 banaania

Laita ainesosat tehosekoittimeen ja käynnistä. Valmista tavaraa riittää koko päiväksi tai useamalle hengelle.

Kaada smoothie lasiin ja ripottele päälle vielä kaakaorouhetta. Nauti. Smoothien ohella voi laittaa teeveden kiehumaan ja juoda lopuksi myös kupin teetä.

6. Juo vettä ennen ja jälkeen ruuan.

Ruokailua ennen on hyvä juoda vettä. Itse pyrin juomaan ennen ruokaa pari isoa lasia (8 dl) ja ruokailun jälkeen yhden ison lasin (4 dl). Lisäksi voi juoda vielä kupin teetä (2 dl).

7. Päivätorkut.

Kun jälkiruoka on nautittu ja tee juotu voi vielä ottaa 10-20 minuutin päivätorkut ennen ryhtymistä iltapäivän hommiin.


Millaisia etätyöreseptejä olet itse kehittänyt tai ottanut käyttöön?

Yksi kommentti artikkeliin ”Vinkki: Etätyöläisen terveellinen pikalounas”

 1. Ruokaisa salaatti valmistuu nopeasti. Meillä syödään usein lounaaksi myös edellispäivän päivällisen tähteitä, jotka tarvitsee vain laittaa mikroon ja lisätä hieman salaattia kylkeen.

  Ihan jo budjettisyistä on taloudellista tehdä suurempi päivällinen (meillä sekasyöjillä usein esim. spagettia, kanakeittoa, kasvissosekeittoa, tonnikalapastaa, tms.) ja syödä samaa ruokaa seuraavana päivänä lounaaksi. Jälkiruokia emme syö kuin ravintolassa. 🙂

  Vastaa

Jätä kommentti