Lisää vegaaniruokaa leikkipuistoruokailuun

Helsinki tarjoaa kesäisin leikkipuistoissaan maksuttoman lämpimän lounaan kaikille alle 16-vuotiaille joka arkipäivä.

Jätin 19.6.2019 valtuustoaloitteen, että vegaaniruokaa lisättäisiin leikkipuistoruokailussa. Kasvisruuan ja vegaaniruuan lisääminen on ilmaston ja terveyden kannalta toivottavaa kaupungin ruokapalveluissa.

Valitettavan usein tällä hetkellä leikkipuistossa tarjottava ruoka ei ole vegaanista siitä huolimatta, että monena vuonna näin on toivottu.

Kasvisruuan lisääminen julkisissa hankinnoissa eli myös kaupungin puistoruokailussa olisi hyvin linjassa nykyisen kaupunkistrategian ja Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman kanssa.

Alla 20 valtuutetun allekirjoittama aloite kokonaisuudessaan. Seuraavaksi asiaa käsitellään kaupungin viranhaltioiden toimesta ja lopulta asiasta päätetään aikanaan kaupunginhallituksen esitykestä kaupunginvaltuustossa.

Valtuustoaloite vegaaniruokavaihtoehtojen lisääminen leikkipuistoruokailussa

Helsinki tarjoaa kesäisin leikkipuistoissaan maksuttoman lämpimän lounaan kaikille alle 16-vuotiaille joka arkipäivä.

Puistoruokailussa on kohtalaisesti tarjolla lakto-ovo-kasvisruokaa, mutta vain harvoin täysin kasvisperäistä eli vegaanista ruokaa. Vanhemmat ovat laittaneet tästä vuosittain palautetta kaupungin ruokapalveluun, mutta muutosta ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Helsingin kaupunkistrategia lähtee siitä, että ”Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti ja torjuu ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti.” Lisäksi strategiassa todetaan, että ”Helsinki luo kaupunkiin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yhteistyörakenteet (…)”.

Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman tavoitteena on, että ”Lisätään kasvisruoan osuutta kouluissa ja päiväkodeissa. Sekä kouluruokasuositus että varhaiskasvatuksen ruokailusuositus kannustavat lisäämään kasvisruokaa ja molempien pohjana ovat kansalliset ravitsemussuositukset.”

Kasvisruuan ja vegaaniruuan lisääminen on ilmaston ja terveyden kannalta toivottavaa kaupungin ruokapalveluissa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että tulevina vuosina kaupungin puistoruokailussa lisätään vegaaniruuan osuutta.

Leo Stranius

5 kommenttia artikkeliin ”Lisää vegaaniruokaa leikkipuistoruokailuun”

 1. Mahtavaa, että yleensäkin on ilmainen ruokailu. Hyvä ja terveellinen ruoka riittää, ei tarvitse olla marginaaliryhmä etukenossa. Viikon ruokalistaan mahtuu varmasti erilaisia vaihtoehtoja.

  Vastaa
  • Leikkipuistoruokailu on tosiaan mahtava juttu! Vegaaniruoka sopisi useammalle ja olisi samalla terveellistä ja ilmastoystävällistä. Kaupungin olisi hyvä näyttää esimerkkiä, millaista on 1,5-asteen arki. Miksi siis ei?

   Vastaa
 2. Mutta jotenkin näihin ’kasvisruokapäiviin’ liittyy aina vastenmielinen paremmintietämisen ja pakkosyöttämisen maku. Jos lapsi ei pidä vegaaniruoista, niin vaihtoehdoksi vanhemmille jää tietysti vain eväiden tekeminen lapsen mukaan ja ilmoittaminen asiasta hoitopaikkaan. Tuohon ideologian syöttämiseen tottakai kuuluu se, että vaikka vegepäivinä syötyjen annosten lukumäärä olisi selvästi alempi kuin muina päivinä, ei sen katsota merkitsevän ideologian rinnalla yhtään mitään.

  Vastaa
  • Kiitos palautteesta J. Jörgensen!
   Ihan yhtälailla siihen lihan syöttämiseen voi katsoa liittyvän ”vastenmielinen paremmintietämisen ja pakkosyöttämisen maku”, koska valinta se on sekin. Nykytiedon valossa kannattaa mielestäni valita sitä ruokaa mikä on terveellistä, ilmastoystävällistä ja eläinten hyvinvointia tukevaa. Sitä paitsi se vegaaniruoka sopii useimpiin allergioihin, uskontoihin ja arvoihin kuin liharuoka ja on myös siten useammalle sopivampaa.

   Vastaa
 3. @sea says

  ”… on ilmainen ruokailu…” Ilmainen? Ei ole mitään ilmaista; joku sen aina maksaa.

  @Leo Stranius

  Ilmastoystävällistä?! Mistä tämä vegaaniruoka on peräisin? Esim. soija, banaanit, avokaadot? Mitä kasvaa Suomessa? Kuljetukset, ruoan käsittely?
  Onko tämä vegaani(vouhotus) edes terveellistä kasvaville lapsille ja nuorille?
  Kauhuesimerkki:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKawPg/familjen-at-vegankost–barnet-omhandertogs-av-socialtjanst

  Vastaa

Jätä kommentti