10 asiaa taustastani

Leo Stranius pienenäAika usein ajatellaan, että vain keskiluokkaisesta ja hyvinvoivasta taustasta tulevat voivat olla vihreitä.

Mielikuva on usein, että vain hyvin arvosanoin kouluputkesta selviytyneet ovat henkilöitä, joilla on varaa ja mahdollisuuksia jatko-opiskella, olla yhteiskunnallisesti aktiivisia sekä puolustaa niitä hiljaisia ääniä, jotka eivät muuten pysty omasta puolestaan puhumaan.

Minulle kaikkein kovimpia arvoja ovat juuri ympäristö- ja luonnonsuojelu, eläinten oikeudet, kaikkein heikko-osaisimpien puolustaminen ja kansalaisvaikuttaminen. Elämääni on kuitenkin mahtunut esimerkiksi seuraavia asioita:

10 asiaa taustastani:

Leo Stranius mummolassa1. Olen syntynyt Leningradissa ja viettänyt lapsuuteni ensimmäiset vuodet opiskelija-asuntolassa Neva-joen rannalla.

2. Vanhempieni erotessa muutin Kannukseen 2,5-vuotiaana, jossa isovanhempani hoitivat minua neljän vuoden ajan ennen muuttoa Helsinkiin isäni luokse.

3. Olen ollut asunnoton ja asunut isäni kanssa asunnottomien ja päihdeongelmaisten vieraskodissa, Pursimiehenkatu kympissä. Lisäksi olen asunut nuoruuden Vesalassa ja Kontulassa sekä kaupungin vuokra-asunnossa Herttoniemessä.

4. Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoni oli 6,6. En ole käynyt koskaan lukiota.

5. Olen käynyt peruskoulun jälkeen Vallilan ammattikoulussa tietotekniikan mekaanikon linjan.

6. Olen ollut työtön ja saanut toimeentulotukea.

7. Olen työskennellyt 11-vuotiaasta lähtien mainosten jakajana, siivoojana ja puhelinmyyjänä.

8. Olen käynyt armeijan Santahaminan varuskunnassa.

9. Olen polttanut tupakkaa, käyttänyt alkoholia ja syönyt lihaa.

10. Aiemmin olen tiennyt lähes kaiken jääkiekon SM-liigasta ja Yhdysvaltojen musiikkilistoista.

Mitä sitten on tapahtunut kaiken tämän jälkeen, ja mihin olen päätynyt?

Tällä hetkellä työskentelen ympäristöjärjestöjohtajana. Olen Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja. Koulutukseltani olen hallintotieteiden maisteri, ja työhistoriaani kuuluu myös pitkä ura tietoliikennealalla. Olen aktiivinen some-keskustelija ja bloggaaja, kansalaistoimija, liikkuja, vegaani ja absolutisti. Asun puolisoni ja kahden pienen lapsemme kanssa Käpylässä.

Omassa elämässäni olen huomannut, että ihminen on kykenevä muuttumaan. Näin ollen uskon, että myös yhteiskuntaa voi muuttaa.

Omasssa elämässäni olen huomannut konkreettisesti hyvinvointivaltion turvaverkkojen merkityksen. Sen miten tärkeää on, että on olemassa joku, joka ottaa kiinni, kun kaikki muu ympärillä pettää.  Perustulo olisi yksi sellainen uudistus, joka vahvistaisi hyvinvointivaltion turvaverkkoa merkittävästi.

Lisää minusta voi lukea täältä: Kuka Leo Stranius ja katsoa CV:tä.

4 kommenttia artikkeliin ”10 asiaa taustastani”

  1. Loistavaa Leo, että kerroit taustastasi, omani on samankaltainen ts. lukio ”puuttuu” mutta maisteriksi ollaan menossa. Jospa valtakunnan päälehti ottaisi tästä aiheesta kopin ja teksi vaikka ison sunnuntai-artikkelin: useat tarvitsisivat varmasti rohkaisua, edetä omaa polkuaan. Uskon, että sinun ja Krista Kiurun lisäksi löytyy monia menestyjiä ja vaikuttajia!

    Vastaa
  2. Kiva, täytyypä tsekata. Tarinoitamme tulee mm. Valtiotieteellisen tiedekunnan sisäänpääsy tilastot : suoraan lukiosta tulleet sekä alle parikymppiset vähemmistönä, mikä voi opintoja ajatellen olla hieno juttu. Sen sijaan tämän vuoden tiedekuntien hakuprosentit olivat surullista katsottavaa tämän uuden ”kehityksen ” myötä. : /

    Vastaa

Jätä kommentti