Teemu Meronen: Äänestäjän vastuu

Teemu MeronenVieraskynäblogissa kestävän kehityksen konsultti Teemu Meronen kirjoittaa äänestäjien vastuusta kestävän yhteiskunnan rakentamisessa

Äänestäjän vastuu

Ihmisen toiminta maapallolla ei ole kestävällä pohjalla.

Vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen 2 asteeseen ei tällä tahdilla toteudu millään, biodiversiteetti köyhtyy ennennäkemättömällä nopeudella, ja uusiutumattomia luonnonvaroja kulutetaan vuosi vuodelta enemmän.

Nämä eivät ole ympäristökysymyksiä, vaan sivilisaatiokysymyksiä, koska ne vaikuttavat meidän kaikkien tulevaisuuteemme.

Kenellä on vastuu yhteiskunnan muuttamisesta kestävälle pohjalle?

Monen mielestä vastuu on kuluttajien, jotka ostavat lentomatkoja, liikaa tavaraa ja epäeettisesti valmistettuja tuotteita. Mutta kuka meistä pystyisi ostamaan kaiken ruoan ja käyttötavarat ja järjestämään liikkumisensa kestävän kehityksen standardien mukaisesti? Kaupasta ei saa kaikkea luomuna, bussit kulkevat bensalla (vaikka ne kuluttavatkin matkustajaa kohden vähemmän kuin henkilöauto), eikä tuotteiden toimitusketjuista voi yksittäinen kuluttaja millään tietää kaikkea. Edes yritykset eivät tiedä tarpeeksi myymiensä tuotteiden alkuperästä.

Onko vastuu sitten yrityksillä? Yritysten pitäisi tuottaa vain eettisiä ja ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluita. Autojen pitäisi olla vähäpäästöisiä, t-paitojen eettisiä ja kaupassa saisi myydä vain kasviksia ja korkeintaan luomulihaa. Onneksi meillä onkin paljon edelläkävijäyrityksiä, joiden tuotteet ja palvelut rakentavat kestävämpää maailmaa. Toisaalta monet yrittäjät harmittelevat, että kuluttajat eivät suostu maksamaan ostostensa kestävyydestä kalliimpaa hintaa. Lisäksi ainakin osa kuluttajista haluaa ison TV:n ja citymaasturin. Jos yksi yritys ei niitä tarjoa, niin joku toinen sen tekee. Lopuksi vielä puolustellaan, että eiväthän yritykset toimi väärin, niin kauan kuin ne noudattavat lakeja. Jos siis kaikkien yritysten halutaan tuottavan vain eettisiä ja kestäviä tuotteita, siitä pitäisi säätää lailla.

Olisiko vastuu siis poliitikoilla, joiden tulee säätää yrityksille sellaiset lait, joilla ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä, biodiversiteetin tuhoaminen loppuu ja luonnonvarojen riittävyydessä otetaan tulevat sukupolvet huomioon? Mutta poliitikot valittavat, että kestävyysasiat eivät kiinnosta äänestäjää. Jos kansanedustajat ehdottavat liian tiukkoja lakeja tai päästöjen verottamista, valitsee kansa mieluummin toiset päättäjät. Sixten Korkmankin harmittelee, että taloudellisesti vaikeina aikoina ympäristö jää taka-alalle.

Vastuu on äänestäjällä. Sinä äänestäjänä päätät ketkä Suomea johtavat ja millaisia lakeja eduskunta säätää. Järkevät lait ovat niitä, jotka ohjaavat toimintaamme parempaan suuntaan ja takaavat lapsillemme puhtaan elinympäristön. Kestävät lait ovat niitä, jotka jättävät tuleville sukupolville planeetan parempana kuin mitä se oli meidän syntyessämme. Vastuullista on se, että saastuttaminen lopetetaan, vaikka se tarkottaisi taloudellisia uhrauksia. Työtä pitää syntyä sinne, missä tehdään parempaa maailmaa, ei ylläpitää siellä missä tuhotaan tulevaisuutta.

Näytetään kansanedustajille, että pelko on turhaa. Näytetään, että kestävyys kiinnostaa. Näytetään, että valitsemme päättäjiksi nyt ja tulevaisuudessa ne, jotka turvaavat meille paremman huomisen.

Kannetaan vastuumme yhteiskunnan kestävyydestä.

Teemu Meronen
Teemu Meronen on kestävän kehityksen konsultti ja Tieteen ja teknologian Vihreiden varapuheenjohtaja
https://twitter.com/teemumeronen

Jätä kommentti