HSY ilmastoseminaari: Vähähiilinen yhteiskunta: kuinka muutos tehdään?

Pekkarisen sormiharjoitelmaOsallistuin torstaina 30.1.2014 iltapäivällä HSY:n järjestämään Helsingin seudun ilmastoseminaariin. Aiheena oli Vähähiilinen yhteiskunta: kuinka muutos tehdään?

Tilaisuuden aluksi Ilmatieteen laitoksen tutkimusyksikön päällikkö, professori Ari Laaksonen kävi läpi Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viidettä arviointiraporttia.

Laaksosen mukaan ilmastojärjestelmän lämpeneminen on yksiselitteistä. Kolme viimeisintä vuosikymmentä ovat olleet paitsi toinen toistaan lämpimiä, myös lämpimämpiä kuin yksikään toinen vuosikymmen mittaushistoriassa. Ihmiskunnan vaikutus ilmastonmuutokseen on selkeä.

Lämpeneminen Suomessa on ollut yli kaksinkertaista globaaliin keskiarvoon verrattuna.  Pahimmillaan merenpinta voi esimerkiksi Helsingissä nousta metrin vuosisadan loppuun mennessä. Todennäköisesti merenpinnan nousu tulee olemaan jossain 60-80 sentin tuntumassa.

Kiinnostavimman puheenvuoron piti kansanedustaja ja parlamentaarisen valmistelukomitean jäsen Mauri Pekkarinen. Hän esitti sormiharjoitelman energia- ja ilmastoteeseiksi koskien vuoden 2030 tavoitteita (ks. oheinen kuva).

Pekkarisen mielestä EU:n uusiutuvien tavoitteesta tulee tehdä sitova ja Suomessa uusiutuvien osuus nostaa 50 prosenttiin (joka olisi linjassa EU-komission 27 prosentin uusiutuvien tavoitteen kanssa). Pekkarisen mielestä myös kivihiilen käytöstä tulee luopua ja esimerkiksi turpeen käyttö puun oheispolttoaineena olla 10-15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010.

Tilaisuudessa esiteltiin myös mainio Ilmastoveivi-työkalu, jolla voi itse mallintaa niin Helsingin kuin pääkaupunkiseudunkin päästöjä. Olen itse tehnyt työkalulla Helsingille vuoteen 2030 ulottuvan skenaarion, jossa päästöt vähenevät yhteensä 56 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna vaikka väestö kasvaa 100 000 asukkaalla vuoden 2010 tilanteeseen verrattuna.

HSY on vuodesta toiseen näyttänyt itse erinomaista esimerkkiä laskemalla ilmastoseminaarista aiheuttamansa hiilijalanjäljen. Tänä vuonna seminaarin hiilijalanjälki oli 2600 kg eli yhteensä 9 kg henkeä kohden. Hiilijalanjälki muodostui lentokoneella tehdyistä matkoista (1200 kg), seminaarin ruokatarjoiluista (670 kg), joukkoliikennematkoista (300 kg), henkilöautomatkoista (280 kg) sekä sähköstä ja lämmöstä (60 kg).

Tilaisuudessa julkistetun Vuoden Petraaja 2013 –palkinnon sai K-Market Sorsakivi Espoosta.

HSY ilmastoseminaarin avaus Raimo Inkinen puhuu

2 kommenttia artikkeliin ”HSY ilmastoseminaari: Vähähiilinen yhteiskunta: kuinka muutos tehdään?”

Jätä kommentti