Kausisiivous kannattaa

Oheinen kirjoitus on alunperin julkaistu Luonto-Liiton kulutus.fi -sivustolla.

Vuoden vaihteessa monessa kodissa tehdään joulu- tai kausisiivousta. Niin meilläkin.

Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä kaappien ja kellarin läpikäymistä sekä ylimääräisen tai käyttämättömän tavaran kierrätykseen laittamista.

Itse olen yrittänyt noudattaa sellaista periaatetta, että jos jotain esinettä ei ole yli vuoteen tarvinnut tai käyttänyt lainkaan, kannattaa se laittaa mieluimmin kierrätykseen kuin säilöä omissa nurkissa.

Tietysti poikkeuksiakin on. Esimerkiksi monet muistoesineet tai kirjahyllyn kirjat lojuvat vuodesta toiseen eri paikoissa käyttämättöminä.

Tällä kertaa yritin laittaa tavaraa kiertoon poikkeuksellisen kovalla kädellä. Onnistuin siinä omasta mielestäni kohtalaisesti. Esimerkiksi kirjoja lähti kierrätykseen noin 300 kappaletta. Eri asioita lähti eteenpäin (Emmaukseen) varmasti noin parin asuinneliön verran. Kun Helsingin Käpylässä asuinneliöt maksavat näinä päivinä helposti noin 4000 euroa, on taloudellisestikin kannattavaa vähentää paineita isomman asunnon hankintaan.

Tärkeintä on tietysti pitää huoli siitä, että uutta tavaraa ei tule hankittua turhaan eli minimoida sisään tuleva virtaus. Ja ylimääristä tavaraa kannattaa laittaa kiertoon sesonkisiivousten ulkopuolellakin. Olen kirjoittanut esimerkiksi 100 tavaran unelmaan pääsemiseksi itselleni aikanaan oheisen muistilistan:

– Aina kun hankit tai saat uuden tavaran, luovu vähintään kahdesta vastaavasta.
– Laita vähintään kerran viikossa yksi tavara kierrätykseen.
– Vähennä kerran kuukaudessa kaappi- ja hyllytilaasi ainakin yhdellä hyllyllä.
– Hoida kevät- ja joulusiivous hyvin

Vuoden 2013 kunniaksi päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja hoitaa myös kellarissa lojuvat noin 30 laatikollista papereita, kirjoja ja muita romuja pois päiväjärjestyksestä. Käydessäni läpi vanhoja säästettyjä lehtileikkeitä, matkamuistoja, lehtiä ja sen sellaista sekä laittaessani niitä kierrätykseen, huomasin, että samalla vapautui melkoinen määrä henkistä tilaa vastaanottaa uusia ajatuksia.

Kodin lisäksi myös työpaikalla kannattaa ajoittain pitää järjestelypäiviä ja erityisesti omaan työpöytään tai pisteeseen kannattaa kiinnittää huomiota: Miksi työpöytä kannattaa pitää siistinä?

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kausisiivous kannattaa”

  1. bookcrossing.com on myös mukava vaihtoehto ainakin yksittäisille kirjoille. Jos kirjojen uudet omistajat/lainaajat ilmoittavat kirjalöytönsä, niin kirjan alkuperäinen omistaja voi seurata kirjan reissua maan tai maailman ympäri.

    Vastaa

Jätä kommentti