Kansalaisaloitekampanja turkistarhauksen kieltämiseksi käynnistyi

Eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestöt aloittavat tänään 14.5. laajan kansalaisaloitekampanjan. Sen tavoitteena on kerätä marraskuun puoliväliin mennessä vähintään 50 000 allekirjoitusta turkistarhauksen lakkauttamista ajavaan kansalaisaloitteeseen.

Voit itse tulla mukaan kampanjaan (1) allekirjoittamalla aloitteen, (2) keräämällä siihen nimiä ja (3) haastamalla mukaan kavereitasi. Lisätietoja löytyy täältä.

Luonto-Liitto on yksi kampanjan pääjärjestäjiä yhdessä Animalian, SEY:n ja Oikeutta eläimille -järjestön kanssa. Luonto-Liitto on mukana, koska turkistarhauksella on merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Järjestöjen tiedotteessa kommentoin asiaa seuraavasti:

Turkistarhaus ei ole ympäristöystävällistä. Turkisten hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaiset vastaaviin keinomateriaaleihin verrattuna. Tarhaus aiheuttaa huomattavia rehevöittäviä ja happamia päästöjä vesistöihimme. Lienee selvää, että turkistuottajienkin kannattaa valmistautua siihen, että turkistarhaus loppuu Suomesta ennemmin tai myöhemmin. Ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta on toivottavaa, että muutos tapahtuu nopeasti, kommentoi Vaasassa allekirjoituksia kerännyt Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Turkistuotanto vaatii paljon energiaa. Etenkin paikallisesti turkistarhauksen ympäristöhaitat voivat olla merkittäviä. Suomen turkiseläinten tuottama lanta- ja virtsamäärä vastaa noin 1,2 miljoonan ihmisen puhdistamattomien jätevesien sisältämää uloste- ja virtsamäärää.

Suomessa turkistarhaus työllistää noin 6000 – 7000 henkilöä. Miten käy työpaikkojen, mikäli tarhaus kielletään? Onneksi turkistarhaajilla on valmiuksia siirtyä muille aloille, sillä suurimmalle osalle eläinten tarhaaminen on vain yksi tuotantosuunta muiden rinnalla.

Turkistilojen määrä on 1980-luvulta laskenut noin 6000 tarhasta noin 1000 tarhaan.  Vuona 2011 Suomessa tuotettiin noin 3 miljoonaa turkiseläintä. Tästä 98 % päätyi vientiin. Yksi turkistarha työllistää keskimäärin 0,7 henkilöä ja noin 40 % tiloista on päätoimisia turkistarhoja. Muilla tiloilla eläinten tarhaaminen on vain yksi tuotantosuunta muiden rinnalla. Näin ollen valmiudet muille aloille siirtymiseen ovat suhteellisen hyvät. Lisäksi tarhaajista noin 40 % on yli 50-vuotiaita ja vain noin 10 % alle 35-vuotiaita. Suomen tarhoista noin 97 % sijaitsee Pohjanmaalla.

Itse olin kampanjan alkaessa Vaasassa. Siellä nimiä kansalaisaloitteen taakse kertyi neljän kerääjän voimin muutamassa tunnissa 80 kpl. Vastaanotto Pohjanmaalla oli yllättävän myönteinen sateisesta ja tuulisesta säästä huolimatta. Lisäksi kuulin, että Helsingissä kerättiin ainakin pari sataa nimeä ja Turussa vähintään sata. Kun nimiä kerättiin ainakin 13 paikkakunnalla, uskoisin, että tuhannen nimen raja meni rikki heti avauspäivänä.

Lakialoite ja sen perustelut löytyvät täältä: Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi.

Olen aiemmin kirjoittanut turkistarhauksen ympäristövaikutuksista mm. Maaseudun Tulevaisuuteen. Ohessa muutama aiempi kirjoitukseni aiheeseen liittyen:
Turkistarhaus ei ole ympäristöystävällistä
Turkistarhaus ja sen loppu
Turkistarhaus on kiellettävä

Jätä kommentti