Ekoisi: Pyöräretkellä vauvan kanssa – Kriittinen pyöräretki!

Vauva pääsi eilen (10.4.) elämänsä ensimmäiselle pyöräretkelle – eikä mille tahansa pyöräajelulle, vaan suoraan kriittiselle pyöräretkelle.

Mielenosoituksessa pyöräillään niillä Helsingin tieosuuksilla, joissa liikennejärjestelyt pyöräilijöiden kannalta ovat kaikkein huonoimmat.

Samalla näytetään, että pyöräilijät muodostavat kriittisen massan, joka tulee huomioida liikennesuunnittelussa ja kaupungin rakenteessa. Ei käy laatuun, että vuodesta toiseen tuetaan eri tavoin yksityisautoilua, joka saastuttaa ilman ja tekee muiden kaupunkilaisten elämän hankalaksi.

Erityiskiitos osallistumisestamme kuuluu yläkerran naapurille eli Jukalle! Hän oli pihalla siivoamassa lastensa kanssa hiekoitushiekkoja, kun olin lähdössä ulos vauva kantorepussa. Jukka ehdotti, että laitetaan heidän pyöräperäkärry kiinni pyörääni ja lähdetään pyörämielenosoitukseen. Näin teimme.

Pyöräretken lisäksi vauva pääsi siis samalla myös elämänsä ensimmäiseen mielenosoitukseen.

Ensimmäisellä pyöräreissulla vauvalle kertyi matkaa noin 12 kilometriä. Vauva tuntui tykkäävän todella paljon. Hän joko möllötti tyytyväisenä tai nukkui.  Peräkärryn kanssa ajo oli hiukan raskaampaa ja kääntymisissä piti olla tarkempi. Homma sujui kuitenkin yllättävän helposti näin vasta-alkajaltakin ilman harjoittelua. Samalla tuli kuitenkin aika nopeasti huomanneeksi, miten esteellisiä monet pyörätiet Helsingissä ovat.

Alla on vielä muutama kuva päivän kriittisestä pyöräretkestä.

Ja kotiin pyöräillessäni olin vielä törmätä pyörätielle pysäköityyn autoon. Sen verran kapea oli tuo tila, että siitä ei peräkärryn kanssa mahtunut. Oli pakko pysähtyä ja taluttaa pyörä jalkakäytävän kautta.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täällä: Ekoisi

4 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Pyöräretkellä vauvan kanssa – Kriittinen pyöräretki!”

 1. Omat lapseni ovat kulkeneet samanlaisessa peräkärryssä. Vauvasi taitaa olla vähän turhan pieni kyytiin, sillä kärrymme käyttöohjeessa luki, ettei siinä pitäisi kuljettaa alle 1,5-vuotiasta.

  Turvaistuimessa ikäraja on puolestaan yksi vuotta. Kypärätkään eivät taida tätä pienemmille sopia.

  Vastaa
 2. Mukavaa, että olette päässeet yhdessä pyöräilemään! 🙂

  Lainkin mukaan myös kärryssä matkustavalla lapsella tulisi olla kypärä päässään: ainakin pyöräilyliikkeistä löytyy aika hyvin pieniä pyöräilykypäriä.

  Meidän muksu on ”pyöräillyt” noin 7-kuisesta alkaen: kun osasi ja jaksoi istua, löydettiin sopiva kypärä ja lapsi viihtyi pyöräkärryssä yksikseen. Joihinkin kärryihin on saatavilla myös valmistajan vauvaistuimia pienemmille lapsille, meidän kärryyn sellaista ei valitettavasti löytynyt, joten piti käyttää hieman luovuutta.

  Vastaa

Jätä kommentti