Vapaaehtoistyön arvo

Olin viikonloppuna Maailma kylässä -festareilla keskustelemassa vapaaehtoistyöstä ja sen arvosta.

Keskustelusta tarkemmin täällä: Mikä on vapaaehtoistyön arvo uudella hallituskaudella?

Paneelikeskustelun aluksi Juhani Laasonen esitteli Helsingin yliopistolle tekemänsä tutkimuksen vapaaehtoistyön kansantaloudellisesta merkityksestä.

Selvityksen mukaan vapaaehtoistyötunnin arvo on 12,44 euroa ja jokainen vapaaehtoistyöhön sijoitettu euro tuottaa kansantalouteen 6,5 euron panoksen.

Tietysti on selvää, että yksilöt tekevät vapaaehtoistyötä ihan muista syistä. Usein kyse on halusta tehdä jotain merkityksellistä ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin sekä viettää aikaa hyvien tyyppien kanssa. Selvitys antaa kuitenkin hyvän pohjan päätöksentekijöille. Vapaaehtoistyöhön kannattaa todella investoida.

Esimerkiksi itse olen tehnyt vuoden 2011 neljän ensimmäisen kuukauden aikana Luonto-Liiton palkkatöiden lisäksi noin 800 tuntia vapaaehtoistyötä. Käytännössä tämä on tuottanut kansantalouteen lähes 10 000 euroa. Paljon enemmän, kuin olen maksanut veroja.

Työnteon ja verojen maksun sijaan (tai vähintäänkin lisäksi) kannattaa tehdä vapaaehtoistyötä.

Kun seuraavan kerran kuulette aktivisteille sanottavan: ”Menkää töihin” – kannattaa ehkä vastata, että heidän tekemä vapaaehtoistyö on itse asiassa paljon arvokkaampaa kuin mahdollisen palkkatyön tuottama taloudellinen hyöty yhteiskunnalle.

Ohessa on selvityksestä poimittu taulukko yksittäisten järjestöjen tekemästä vapaaehtoistyöstä ja sen arvosta.

2 kommenttia artikkeliin ”Vapaaehtoistyön arvo”

 1. Olisin arvostanut, jos postauksessa olisi mainittu, että vapaaehtoistyön arvon määrittämiseen käytettiin vain neljää järjestöä, joten sitä ei voi laajentaa käsittämään kaikkea mahdollista vapaaehtoistoimintaa. Totuus ennen kaikkea.

  Vastaa
 2. Hei Juha

  Kiitos kommentistasi!

  Raportin yhteenvedossa todetaan:
  ””Tulokset on yleistettävissä myös muiden järjestöjen vastaavaan toimintaan, koska ne perustuvat tehdyn työn määrään ja siihen suunnattuun rahalliseen panostukseen. Kun nämä tekijät selvitetään, vapaaehtoistyön kansantaloudellinen vaikutus on laskettavissa minkä tahansa järjestön osalta.”

  Raportissa on tarkasteltu siis yli 10 miljoonaa MLL:n, SPR:n, 4 H:n ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vapaaehtoistyötuntia.

  Toki on selvää, että tätä ei voi yleistää koskemaan kaikkea mahdollista vapaaehtoistoimintaa. Mielestäni tämä on kuitenkin kiinnostava avaus ja antaa jonkin pohjan vapaaehtoistyön taloudellisen arvon tarkastelulle yhteiskunnassa.

  Kukin voi kuitenkin lukea tuon raportin ja tehdä omat johtopäätöksensä. Itse jään mielenkiinnolla odottelemaan tarkempia selvityksiä.

  Parhain terveisin
  -Leo

  Vastaa

Jätä kommentti