Hallituksen budjettiriihi: Hyvää ja parannettavaa

Kuva: Valtioneuvosto

Hallitus esitteli eilen torstaina (19.8.) vuoden 2011 talousarvioesityksensä. Esityksessä on monia hyviä avauksia ja vielä useampia asioita, joita voi tulevassa eduskuntakäsittelyssä parantaa.

Hyviä asioita ovat ilman muuta (1) energiaverojen ja (2) kehitysyhteistyömäärärahojen korotukset, (3) Seinäjoki-Oulu raideyhteyden perusparannus, (4) makeisvero sekä (5) määrärahojen osoittaminen uusiutuviin energialähteisiin. On myös ilahduttavaa, että jäteveroa korotetaan ja ympäristöministeriö sai ministeri Paula Lehtomäen johdolla lisättyä Itämeren suojeluun 3 miljoonaa euroa.

Parannettavaa eduskunnalla on kuitenkin sitäkin enemmän. Tässä TOP 5 listaus:

1. Turpeen verotus kohdalleen. Turpeen verotus tulisi kymmenkertaistaa 19 euroon megawattitunnilta nyt ehdotetun 1,9 euron sijaan. Turpeen erikoiskohtelu muihin fossiilisiin polttoaineihin verrattuna heikentää puun energiakäytön kasvumahdollisuuksia, johtaa valtiolle kalliiseen tukipolitiikkaan ja hidastaa investointeja puhtaaseen energiantuotantoon.

2. Bensiiniveron korotus. Näin voitaisiin tukea ilmastotavoitteita sekä joukkoliikenteen kehittämistä (kuten suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetuki) ja ratainvestointeja.

3. Liikenneinvestoinnit. Kohtuuttoman suuri osa liikenneinvestoinneista laitetaan yksityisautoilun edistämiseen. Haminan, Seinäjoen ja Vaasan ohikulkuteitä ei tarvita. Yksityisteiden ja lentokenttien ylläpitoon osoitetut turhat miljoonat tulee ottaa pois.

4. Etelä-Suomen metsiensuojelu. Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelman (METSO) rahoitusvaje tulee korjata. Valtioneuvoston päätöksen mukainen tarve on 70 miljoonaa euroa. Nyt esityksessä on vain 29 miljoonaa. Lisäksi Sipoonkorven kansallispuiston perustamista varten tulee lisätä budjettiin 0,5 miljoonaa euroa.

5. Työurien pidentäminen alkupäästä. Jos työuria halutaan todella pidentää alkupäästä, voisi sen opiskelijoiden kurjistamisen sijaan aloittaa lakkauttamalla miesten asevelvollisuus. Näin säästyisi aikaa ja rahaa paljon tärkeämpiin asioihin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hallituksen budjettiriihi: Hyvää ja parannettavaa”

Jätä kommentti