Maailman ylikulutuspäivä 21.8.2010

Lähde: Global Footprint Network

Ihmiset kuluttivat lauantaina 21.8. loppuun kaikki maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Tämän olisi pitänyt riittää koko vuodeksi. Tästä päivästä lähtien elämme kuitenkin yli varojemme. Kulutamme enemmän luonnonvaroja kuin maapallo pystyy vuodessa tuottamaan. Otamme velkaa tulevilta sukupolvilta. Huolestuttavaa on, että viime vuodesta maailman ylikulutuspäivä aikaistui kuukaudella. Asiasta tiedotti ympäristöministeriö.

Tätä vauhtia ihmiskunta tarvitsee vuonna 2020 noin 1,7 maapalloa tyydyttämään uusiutuvien luonnonvarojen tarpeensa ja ekosysteemien hiilen sidontakyvyn. Valitettavasti meillä on vain yksi maapallo. Kaikki tämä tapahtuu siitä huolimatta, että onnellisen elämän tavoittelu tukee kestävää luonnonvarojen käyttöä. Jokin on siis pahasi pielessä.

Materiaalin sijaan kannattaa hankkia elämyksiä. Tutkimusten mukaan elämykset tekevät ihmiset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä onnellisemmiksi kuin tavaroiden ostaminen. Elämykset edistävät myös sitä, että vietämme enemmän aikaa muiden kanssa. Tavarat taas helposti vain herättävät muissa kateutta ja aiheuttavat ylimääräistä vaivaa. Chaplinin ja John (2007) tekemien tutkimusten mukaan materialismi juontaa juurensa lapsuudesta ja siinä on kyse heikosta itsetunnosta (Growing up in a Material World, Journal of Consumer Research). Siitä voi kuitenkin hyvin opetella eroon.

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailman ylikulutuspäivä 21.8.2010”

Jätä kommentti