Tampereen sosiaalifoorumi – Ilmastovastuuta Suomelle

Perjantaina (21.5.) osallistuin Tampereen sosiaalifoorumiin, jossa Polttava Kysymys -ilmastolakikampanja järjesti ilmastovastuuseminaarin. Seminaarissa olivat puhumassa kansanedustajat Mikko Kuoppa ja Leena Rauhala sekä Polttava Kysymys -kampanjan asiantuntija Hanna Hakko. Itse toimin keskustelun puheenjohtajana.

Keskustelussa molemmat kansanedustajat antoivat tukensa ilmastolaille, kunnianhimoisille päästövähennystoimille sekä energiatehokkuustoimien ja uusiutuvien energialähteiden edistämiselle. Kansanedustajien mielestä mahdollinen ydinvoiman lisärakentaminen pikemminkin haittaisi ilmastotoimenpiteitä kuin edistäisi päästövähennyksiä. Lisäksi keskustelua herätti, voiko päästövähennyksiä toteuttaa ylipäätään ilman kulutuksen vähentämistä ja talouskasvusta luopumista.

Esimerkiksi Laura Saikun tuoreessa väitöskirjassa ‘”Analyzing changes in macro-level drivers of country-specific emissions : The role of consumption, technology and trade” pohditaan päästöjen vähentämistä suhteessa kulutukseen. Väitöskirjan mukaan ilmastotavoitteiden saavuttaminen ilman varallisuuden ja kulutuksen laskua ei todennäköisesti onnistu. Asiasta uutisoi myös Helsingin Sanomat.

Ilmastovastuulla tarkoitetaan sitä, että (1) Suomi kantaa vastuunsa sen aiheuttamista historiallisista päästöistä, (2) päästötasoa ja vähennystarpeita tarkastellaan henkeä kohden ja (3) päästövähennyksiä tehdään suhteutettuna käytettävissä oleviin voimavaroihin. Päästövähennyksiä tulee tehdä sekä kotimaassa että rahoittamalla ja tukemalla köyhien maiden päästövähennystoimia. ”Europe’s share of the climate challenge” -selvitys tausta-aineistoineen on ladattavissa osoitteessa http://www.polttavakysymys.fi/ilmastovastuu

”Ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyy paitsi vastuu päästövähennyksistä, myös mahdollisuus uuden ja onnellisemman vähähiilisen yhteiskunnan rakentamiseen. Älykäs ilmastopolitiikka muuttaa arkielämää tavalla, joka lisää hyvinvointia: melu, ilmansaasteet ja kulutuskeskeisyys vähenevät, kun taas hyötyliikunta ja vapaa-aika lisääntyvät, muistuttaa Hanna Hakko Polttava Kysymys -kampanjan Tampereen ryhmästä”.

Kiitos hyvästä tilaisuudesta kaikille järjestäjille ja keskustelijoille!

Yksi kommentti artikkeliin ”Tampereen sosiaalifoorumi – Ilmastovastuuta Suomelle”

  1. Päivitysilmoitus: Ilmastovastuu ja ilmastolaki

Jätä kommentti