Vegfest – harhaluuloja ruuan ympäristövaikutuksista ja kasvisruokapäivä

Osallistuin perjantaina Tampereen keskustorilla nyt toista kertaa järjestettyyn Vegfest-tapahtumaan. Oma sessioni alkoi Luonto-Liiton järjestöesittelyllä heti avajaisten jälkeen. Järjestöesittelyn jälkeen pidin tunnin puheenvuoron ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista.

Puheenvuorossani yritin murtaa kolme harhaluuloa ruuan ympäristövaikutuksista.

1. Ruokakassin materiaalin sijaan kannattaisi kiinnittää huomiota kassin sisältöön. Vaikka kangaskassi onkin ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin muovi- tai paperikassi, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota siihen, että suosii mahdollisimman paljon kasvispohjaisia elintarvikkeita eläinperäisten sijaan.

2. Alkuperämaan sijaan kannattaa kiinnittää huomiota omiin kauppamatkoihin. Kuljetusten osuus ruuan elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista on vain muutaman prosentin luokkaa. Sillä, tuodaanko ruoka kumipyörillä Espanjasta tai rahtilaivoilla Brasiliasta ei ole juurikaan merkitystä ruuan ympäristövaikutukseen. Sen sijaan sillä, miten omat kauppamatkansa kulkee, on ratkaiseva merkitys. Kannattaa siis suosia lähikauppaa, johon pääsee jalan tai polkupypörällä.

3. Pakkausten sijaan kannattaa kiinnittää huomiota ruuan hävikin ehkäisemiseen. Kotitalouksien ruuasta noin 10 prosenttia päätyy roskikseen. Pakkausten osuus ruuan elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista on kuljetusten tapaan häviävän pieni. Jos hyvällä pakkauksella voidaan parantaa ruuan säilyvyyttä ja pienentämään sen hävikkiä, kannattaa tehdä kunnollinen pakkaus.

Paneelikeskustelu Tampereen kasvisruokapäivästä

Heti luentoni jälkeen ohjelma jatkui Tampereen kouluruokaa käsittelevällä paneelikeskustelulla. Keskusteluun osallistuivat Sari Kuusisto osuuskunta Timjamista, Tarja Alatalo Tampereen Ateriasta, kaupunginvaltuutetut Joonas Lepistö ja Johanna Loukaskorpi sekä lukion opettaja Leena Marjamäki.

Panelistien keskuudessa viikottaiselle kasvisruokapäivällä oli selvä kannatus. Sen sijaan sijaan se, että kouluissa olisi tarjolla aina (ilman eri pyyntöä) kasvisruokaa, ei herättänyt innostusta. Kasvisruuan ja sekaruuan tarjoaminen päivittäin saattaisi lisätä kustannuksia ja hävikkiä.

Parasta tietysti olisikin jos päiväkodeissa ja kouluissa olisi lähtökohtaisesti tarjolla vain kasvisruokaa ja liharuokaa olisi mahdollista saada korkeintaan erikseen pyytämällä. Suurin osa yleisöstä tähän olisikin ollut valmis. Panelistien mukaan vaihtoehto olisi ollut kuitenkin poliittisesti epärealistinen vaikka suurin osa olikin valmis kannattamaan esimerkiksi kahta viikottaista kasvisruokapäivää.

Hieno tapahtuma! Tarjolla huippukiinnostavaa ohjelmaa ja ympäristöystävällistä vegaaniruokaa. Kiitos kaikille järjestäjille Vegfestin tekemisestä mahdolliseksi!

Jätä kommentti