Äänestä ydinvoima historiaan

Osallistuin lauantaina 8.5. Äänestä ydinvoima historiaan -tapahtumaan Helsingin rautatientorilla ja eduskuntatalolla. Ohessa Rautatientorilla pitämäni puhe muutosvarauksin.

Tiedote: Yli 3000 mielenosoittajaa vaati kansanedustajia hylkäämään ydinvoimaesityksen


Puhe Äänestä ydinvoima historiaan -tilaisuudessa 8.5.2010

Arvoisat kuulijat,

Ydinvoima on auringonlaskun teknologiaa. Esimerkiksi Euroopassa on rakennettu 2000-luvulla noin 65 000 MW uutta tuulivoimakapasiteettia kun samaan aikaan ydinvoimakapasiteettia on poistunut EU:ssa noin kymmenen reaktorin verran eli 7000 MW.

Ruotsi suunnittelee  investoivansa 8-12 TWh sähköä tuottavaan valtavaan tuulivoimapuistoon. Suomessa Olkiluodon rakennustyömaasta on tullut 2000-luvun kansainvälinen vitsi. Ei ole epäilystäkään siitä, mihin suuntaan energiapolitiikka on maailmalla menossa.

Ydinvoiman lisärakentamisen vastustamiselle on vankat perustelut:

1. Ydinvoiman lisärakentaminen keskittäisi Suomen sähköntuotantoa ja tekisi siitä vaarallisen haavoittuvan. Uutta sähköntuotantokapasiteettia ei tarvita teollisuuden rakennemuutoksen ja energiatehokkuustoimien myötä.

2. Ydinvoiman lisärakentamisen vaikutus Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden hintaan on minimaalinen. Yhdentyvien eurooppalaisten sähkömarkkinoiden myötä hinta vain nousee. Teollisuuden kilpailukykyä ei ydinvoimalla pelasteta.

3. Ydinvoiman lisärakentaminen vahvistaisi Suomen riippuvuutta tuontiuraanista. Ydinvoima on yhtä vähän kotimaista kuin öljy tai kivihiili. Sen sijaan tuulivoima tai bioenergia ovat oikeasti kotimaisia energialähteitä.

4. Ydinvoiman lisärakentaminen tekisi sähköntuotannon ympäristövaikutuksista sietämättömiä.

Ydinvoimalla ei juuri vähennetä päästöjä. Fossiilisten polttoaineiden käyttö sähkön- ja lämmön yhteistuotannossa tai liikenteessä ei vähenisi yhtään. Kuka hullu suostuu odottamaan 10-20 vuotta ydinvoiman valmistumista, kun energiatehokkuustoimilla ja uusiutuvilla energialähteillä voimme saada päästövähennyksiä aikaiseksi heti.

Ydinvoima aiheuttaa 100 000 vuoden ydinjäteongelman ja syrjäyttää paremmat vaihtoehdot. Kuka tulee kantamaan 100 000 vuoden poliittisen vastuun? Kuka kantaa vastuun edes 100 vuoden päästä? Jyrki, Mauri, TVO vai Fennovoima?

Tilanne ydinvoiman vastaisen liikkeen osalta näyttää hyvältä. Suurin osa suomalaisista vastustaa ydinvoiman lisärakentamista. Ensimmäinen lupahakemus saatiin estettyä jo nyt. Seuraava kaatuu todennäköisesti eduskunnssa ja kolmas kosahtaa viimeistään rakennusvaiheessa omaan mahdottomuuteensa.

Lopputuloksena on paljon melua tyhjästä ja kymmenen vuoden lisäviive Suomen energiapolitiikan rakennemuutoksessa kohti kestäviä ratkaisuja. Tästä syystä molempien lupahakemusten kaataminen eduskunnassa olisi ensiarvoisen tärkeää.

Lopetetaan ydinvoima-tsoukkailu! Meillä on unelma hiilineutraalista ja ydinjätevapaasta Suomesta! Olkaamme itse se muutos, jonka toivomme maailmassa näkevän. Hienoa, että olette tulleet tekemään ydinvoimasta historiaa! Äänestetään ydinvoima historiaan jo tänään!

Lisätiedot
– Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri, puh. 040-754 7371, leo.stranius [ät] luontoliitto.fi

2 kommenttia artikkeliin ”Äänestä ydinvoima historiaan”

Jätä kommentti