Tuloskunnossa sähköposteja lukemaan

Aamulla (26.11.) osallistuin OK-opintokeskuksen jäsenjärjestöjohtajien aamubrunssille. Postitalon saunakabinetissa keskustelimme järjestöjen ylimmän johdon koulutustarpeista yhdessä Torfinn Slåen kanssa.

Tuloskunnossa -kirjan kirjoittaja Torfinn Slåen mukaan hyvä tuloskunto edellyttää energiaa ja voimaa. Energia syntyy ajatuksen energiasta, tunne-energiasta ja fyysisestä energiasta. Lisäksi Slåen nimeää 12 eri voimaa, jotka varmistavat hyvän tuloskunnon. Näistä tärkeimpiä ovat mm. läsnäolon voima, seurannan voima, valikoivuuden voima ja tärisyttävien tavoitteiden voima.

Postitalolta pyöräilin Katajanokalle Ulkoministeriöön, jossa julkaistiin toimittaja Markku Heikkilän kirjoittama kirja Kiotosta Kööpenhaminaan – EU, Suomi ja ilmastonmuutos. Ympäristöministeri Lehtomäki totesi lehdistötilaisuudessa, että Kööpenhaminassa ei tulla saamaan aikaiseksi vielä laillisesti sitovaa sopimusta, vain pelkkä poliittinen julistus. Oras Tynkkynen ja Jaakko Ojala taas muistelivat omia kokemuksiaan ilmastokokouksista vuosien varrelta.

Kun Heikkilä haastatteli minua kesällä 2009 kirjaansa varten, olin vielä aika optimistinen sen suhteen, että Kööpenhaminassa tullaan saavuttamaan jonkinlainen sopimus. Tällä hetkellä tilanne näyttää selvästi synkemmältä ja loputon optimismini on pahasti murenemassa. Valopilkku oli kuitenkin keskiviikkona (24.11.) Europarlamentin hyväksymä ilmastopäätöslauselma, jossa teollisuusmailta vaaditaan 40 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Päivän päätteeksi YK-liiton vuosikokouksessa väistyvä puheenjohtaja Jutta Urpilainen kiteytti YK:n merkityksen hyvin. Tarvitsemme YK:ta rauhantyöhön, köyhyyden vähentämiseen, ihmisoikeuksien edistämiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Vuonna 2010 vietetään kahta YK:n julistamaa kansainvälistä teemavuotta. Nämä ovat kansainvälinen biodiversiteetin vuosi sekä kulttuurin lähentymisen teemavuosi. Uudeksi YK-liiton puheenjohtajaksi valitsimme yksimielisesti kansanedustaja Antti Kaikkosen.

Illalla nautin parin edellisen päivän sähköpostitarjonnasta, joita en ollut ehtinyt aiemmin kunnolla katsoa. Olo on ollut pari päivää kuin lapsella, joka on saanut lahjan, mutta ei saa avata sitä vielä. Onneksi nyt oli pari tuntia aikaa katsoa sähköposteja kunnolla. Siellä tuppaa olemaan yleensä huippukiinnostavia asioita. Niin myös tälläkin kertaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tuloskunnossa sähköposteja lukemaan”

Jätä kommentti