Vinkki: Etätyöläisen terveellinen pikalounas

Millaisia etätyöreseptejä olet itse kehittänyt tai ottanut käyttöön? Ehtiikö etätöissä syödä kunnolla lounasta? Voiko monipuolisen ja terveellisen lounaan valmistaa ja syödä 20 minuutissa sekä ottaa päälle vielä päivätorkut?

Kyllä voi. Tässä yksi vinkki ja resepti, miten se on mahdollista.


Vinkki: Etätyöläisen terveellinen pikalounas

Etätyön myötä monet syövät lounaan kotona. Itse olen huomannut, että ruokavalio saattaa helposti yksipuolistua, jos ei käy työpaikka- tai lounasrvintoloissa syömässä. Myös salaatti jää helposti tekemättä. Aikaa kun ei kokousten lomassa ole välttämättä kovin paljon ja lounaan nappaa helposti vain koneen äärelle.

Ensimmäinen askel on se, että varaa kalenteriin kunnon lounastauon. Tässä pitää nykyään huomioida se, että lounas pitää myös valmistaa. Vaihtoehtoisesti voi tietysti ennakoida valmistamalla ruuan aamulla tai edellisenä iltana. Itselläni on laitettu kalenteriin jokaiselle päivälle tunnin lounasvaraus.

Toinen askel on opetetella tekemään nopeasti salaatti ja syödä lounaan yhteydessä esimerkiksi tuoreita juureksia tai vihanneksia.

Itse ehdin parhaimmillaan valmistaa ja syödä salaatin, pääruuan ja jälkiruuan eli koko lounaan 20 minuutissa. Tämä toki edellyttää sitä, että ainekset on ostettu kaupasta valmiiksi. Tähän ehtii sitten ottaa päälle hyvin 10-20 minuutin päivätorkut tilanteesta riippuen.

Ohessa etätyöläisen ravitseva pikalounas

1. Alkuvalmistelu. Laita ensin täysjyvämakaroni/pasta/spagetti kiehumaan. Pilko sen aikana salaatti ja syö se.

2. Pilko salaatti ja syö se

Salaattiin laitan itse yleensä esimerkiksi seuraavia ainesosia:

  • Jääsalaattia ja kaalia
  • Rucolaa
  • Kurkkua ja tomaattia
  • Retiisejä
  • Cashew-pähkinöitä ja siemeninä (auringonkukansiemen, mantelirouhe, chiansiemen, pellavansiemenrouhe, seesaminsiemeniä)
  • Päälle Balsamico-kastiketta ja/tai majoneesia

3. Salaatin lisäksi juureksia. Salaattia pilkkoessa voi syödä vaikka tuoreita juureksia. Itse syön usein esimerkiksi porkkanoita ja/tai lanttua.

4. Pääruoka. Kun on pilkkonut ja syönyt salaatin, on makaroni/pasta/spagetti kypsynyt.

Spagetin oheen voi pilkkoa tofuta tai itse laitan usein mukaan soijarouhetta. Soijarouheen voi syödä sellaisenaan, kaataa kattilaan makaronin/pastan/spagetin sekaan tai valmistaa sen erilliseen astiaan.

Jos haluaa tehdä ns. ”yhden kattilan pastaa”, voi sekaan pilkkoa myös tofua ja kaataa kattilaan lisäksi esimerkiksi paseerttua tomaattia ja mausteita.

Itse tykkään usein laittaa soijarouheen kuitenkin erilliseen astiaan tai syvälle lautaselle ja kaataa sen päälle vain kiehuvaa vettä. Lisäksi maustan soijarouhetta chilillä tai tomaattikastikkeella. Näin proteiinipitoinen kastike valmistuu alle minuutissa.

Salaatin jälkeen pääruoka voi siis olla seuraava:

  • Täysjyvämakaronia / täysjyväpastaa / täysjyväspagettia
  • Soijarouhetta ja chilimaustetta
  • Päälle ketsuppia ja ravintohiivahiutaleita

Salaatin pilkkomiseen ja syömiseen sekä makaronin/pastan/spagetin ja soijarouheen tai ”yhden kattilan pastan” valmistamiseen ja syömiseen kuluu yhteensä tyypillisesti aikaa noin 15 minuuttia. Tämän päälle ehtii hyvin nauttia vielä jälkiruuan.

5. Jälkiruokasmoothie tehosekoittimessa.

Jälkiruokasmoothie:

  • 1 litra soijamaitoa
  • Mansikoita, mustikoita, vadelmia ja mustaherukoita (noin 250 g)
  • Kaksi kourallista siemeniä (ks sekoitus kohdassa salaatti) tai cashew-pähkinöitä
  • 2 banaania

Laita ainesosat tehosekoittimeen ja käynnistä. Valmista tavaraa riittää koko päiväksi tai useamalle hengelle.

Kaada smoothie lasiin ja ripottele päälle vielä kaakaorouhetta. Nauti. Smoothien ohella voi laittaa teeveden kiehumaan ja juoda lopuksi myös kupin teetä.

6. Juo vettä ennen ja jälkeen ruuan.

Ruokailua ennen on hyvä juoda vettä. Itse pyrin juomaan ennen ruokaa pari isoa lasia (8 dl) ja ruokailun jälkeen yhden ison lasin (4 dl). Lisäksi voi juoda vielä kupin teetä (2 dl).

7. Päivätorkut.

Kun jälkiruoka on nautittu ja tee juotu voi vielä ottaa 10-20 minuutin päivätorkut ennen ryhtymistä iltapäivän hommiin.


Millaisia etätyöreseptejä olet itse kehittänyt tai ottanut käyttöön?

Yksi kommentti artikkeliin ”Vinkki: Etätyöläisen terveellinen pikalounas”

  1. Ruokaisa salaatti valmistuu nopeasti. Meillä syödään usein lounaaksi myös edellispäivän päivällisen tähteitä, jotka tarvitsee vain laittaa mikroon ja lisätä hieman salaattia kylkeen.

    Ihan jo budjettisyistä on taloudellista tehdä suurempi päivällinen (meillä sekasyöjillä usein esim. spagettia, kanakeittoa, kasvissosekeittoa, tonnikalapastaa, tms.) ja syödä samaa ruokaa seuraavana päivänä lounaaksi. Jälkiruokia emme syö kuin ravintolassa. 🙂

Kommentointi on suljettu.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli