Viisi lukua suuryritysten vastuullisuudesta

OP julkaisi tammikuussa vuosittaisen suuryritystutkimuksen.

Selvityksessä haastatellaan 250 suurinta yritystä Suomessa. Tutkimus on tehty vuodesta 2012 lähtien. Itse luen raportin mielenkiinnolla, koska siitä saa napakan kuvan siitä, missä vastuullisuustyössä mennään isojen yritysten osalta.

Se mitä isot yritykset taas tekevät tai haluavat tehdä tällä hetkellä, näkyy laajemmin muuallakin yrityskentässä viimeistään muutaman vuoden viiveellä.

Lähes kaikki suuryritykset (97 %) näkevät vastuullisuuden kilpailutekijänä. Lisäksi isoissa yrityksissä ollaan valmiita tekemään vastuullisuuden nimissä myös yrityksen talouteen negatiivisesti vaikuttavia ratkaisuja.

Toivottavasti tämä kertoisi siitä, että vihdoin yhä useammin ymmärretään se, että kuolleella planeetalle ei ole liiketoimintaa tai hyvinvointia. Tästä syystä on ensisijaista varmistaa ihmisten hyvinvointi ekologisissa rajoissa.

Ohessa viisi kiinnostavinta poimintaa vastuullisuusnäkökulmasta

 1. 75,6 % on sitä mieltä, että yrityksemme tehtävä on ratkaista polttavia yhteiskunnallisia ongelmia (vuonna 2020 luku oli 62,5%).
 2. 79,9 % on valmis tekemään vastuullisuuden nimissä ratkaisuja, jotka vaikuttavat negatiivisesti yrityksen kannattavuuteen.
 3. 84 % on sitä mieltä, että kasvaneiden vastuullisuusvelvotteiden takia on syntynyt painetta uudistaa alihankintaketjua.
 4. 43 % on sitonut ylimmän johdon palkitsemisen vastuullisuuteen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseen.
 5. 77,6 % yrityksissä hallitus asettaa vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita ja seuraa niitä.

Luvut alleviivaavat sitä, että suuryrityksissä vastuullisuus alkaa olla arkipäivää. Ehkä kiinnostavaa on kuitenkin se, että edelleen joka viidennessä suuryrityksessä ei ole yhtiön hallituksen asettamia vastuullisuustavoitteita. Jos olet yksi näistä, sinulla alkaa olla todella kiire.

Lisäksi tavoitteet jäävät helposti viherpesuksi, jos ne eivät oikeasti ohjaa toimintaa. Onkin yllättävää, että edelleen yli puolella yrityksistä vastuullisuustavoitteita ei ole kytketty johdon palkitsemiseen.

2 kommenttia artikkeliin ”Viisi lukua suuryritysten vastuullisuudesta”

 1. Hei Leo,

  kiinnostava raportti, kiitos! Osittain tähän liittyen kysyisin, mitä sähköyhtiötä voisit suositella vuonna 2022? Eko/hinta -suhdetta ajatellen. Muistelen, että suosittelit kymmenisen vuotta sitten Ekosähkö-yhtiötä. Mitä suosittelet nyt? Tein jo tarjouspyynnön EKOenergia-sivun kautta, mutta tuli aika heikkoja vastauksia. Mitä mieltä olet tästä HELENin tuulisähköstä https://www.helen.fi/kampanjat/tuulisahko-24kk ? Se ei taida olla SLL:n ekoenergia-sertifioitua. HELEN myy vissiin ekoenergia-sertifioitua sähköä vain yrityksille.

  Kiitos avusta! Ja kaikkea hyvää.

  Vastaa

Jätä kommentti