Kolumni: Kokeilemisen taika – Näin voit elää enemmän

Oheinen kirjoitus on julkaistu Käpylä-lehdessä 26.1.2022

Kokeilemisen taika – Näin voit elää enemmän

Nuorena pelkäsin sitä, että minusta tulisi aikuisena tavallinen. Kävisin töissä kasista neljään. Istuisin illan sohvan ääressä katsoen televisiota ja juoden olutta. Tylsistyisin.

Onneksi elämä on heittänyt matkan varrella moniin suuntiin. Silti keski-ikäistymisen myötä monet rutiinit uhkaavat. Onneksi olen kuitenkin onnistunut luomaan monia sellaisia tapoja, joissa aika tekee enemmän töitä puolestani kuin minua vastaan. Näihin ei kuulu televisio tai olut.

Satuin katsomaan vuosia sitten Matt Cuttsin TED-puheen Try something new for 30 days. Cutts muistuttaa, että seuraavat 30 päivää tulevat kulumaan joka tapauksessa, halusimme tai emme. Miksi emme siis kokeilisi jotain uutta?

Itse olen kokeillut. Viime vuoden aikana kokeilin joka kuukausi jotain uutta tapaa. Harjoittelin esimerkiksi seisomaan käsilläni ja ratkaisemaan rubikin kuution. Opettelin ottamaan kesken työpäivän päivätorkut ja testasin päivittäistä 10 tunnin dieettiä.

Kokeilut tekivät arjesta rikasta ja vaihtelevaa. Toki paikoin hyvin kuormittavaakin. Osa kokeilemistani tavoista jäi osaksi arkea, osa ei toiminut lainkaan. Yksi asia kuitenkin yhdisti. Opin paljon uutta ja olen monta kokemusta rikkaampi. En olisi koskaan uskonut, että pystyn ratkaisemaan rubikin kuution alle kahdessa minuutissa.

Aikanaan yhden kokeilun myötä jäin koukkuun myös esimerkiksi äänikirjoihin. Viimeisen kahden vuoden aikana olen kuunnellut tai lukenut yhteensä 745 kirjaa. Keskimäärin enemmän kuin yhden kirjan joka ikinen päivä. Ennen kuukauden kokeilua tämä olisi tuntunut täysin mahdottomalta ajatukselta.

30 päivää on juuri sopiva aika testata jotain uutta tai vastaavasti myös päästä eroon jostain itselle haitallisesta tavasta. Kokeilut ovat siitä hyviä, että silloin voi testata jotain itselle uutta ja vierasta asiaa ilman isoja riskejä ja sitoumusta. Henkinen ja fyysinen investointi on kohtuullinen.

Mitä jos itse esimerkiksi kokeilisit noudattaa kuukauden vegaaniruokavaliota tai kulkisit kaikki matkat polkupyörällä? Voisiko tämä tai joku muu kokeilu tuoda hiukan energiaa ja uutta muuten tylsään arkeen? Varsinkin aivoille tekee hyvää harjoitella uusia kuvioita, kun ikää tulee lisää.

Itse aion jatkaa kokeiluja myös vuonna 2022. Jossain vaiheessa voi tulla kuitenkin raja vastaan. Liiasta kokeilemisestahan voi tulla tylsä ja vakiintunut tavallinen tapa.

Leo Stranius
Kirjoittaja on käpyläläinen toimitusjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Häneltä ilmestyi vuonna 2022 kirja Tehokkuuden taika – Näin voit elää enemmän.

2 kommenttia artikkeliin ”Kolumni: Kokeilemisen taika – Näin voit elää enemmän”

  1. Tuosta vegeruokavaliosta otan kyllä kopin ja kokeilen sitä! Viime aikoina olen alkanut tuntea jonkinlaista inhoa liharuokia kohtaan. Helmikuu alkaa siis vegetaarisena ja toivottavasti myös usein vegaanisena.
    Ps. nämä viestit eivät taida tulla tällä hetkellä läpi, mutta tulipa nyt kirjoitettua tämäkin.

    Vastaa

Jätä kommentti