Syyskuun kokeilu: 10 tunnin dieetti

Kokeilen tänä vuonna joka kuukausi jotain uutta tapaa. Syyskuussa kokeilin 10 tunnin dieettiä.

Kuuntelin elokuussa Jeannette Hyden kirjan 10 tunnin dieetti. Kyseessä on kiinnostava teos ravitsemuksesta. Hyden mukaan pitämällä vuorokaudessa 14 tuntia taukoa syömisestä (päivittäinen pätkäpaasto), elimistö saa levätä, polttaa rasvaa ja voi paremmin. Samalla tulee ehkäistyksi monia sairauksia ja elimistön lievää tulehdusta.

Itselläni ei ole painon kanssa ongelmia tai tarvetta laihduttaa. Enemmänkin näin kokeilun mahdollisuutena syödä terveellisemmin ja voida paremmin.

Pätkäpaastossa kaikki syöminen ajoitetaan vuorokaudessa 10 tunnin sisälle ja vastaavasti paastotaan 14 tuntia. Itselläni tämä tarkoitti käytännössä sitä, että noin klo 16-18 välillä syömäni päivällisen jälkeen jätin iltapalan väliin ja söin seuraavan kerran aamupalan noin klo 6-8 välissä riippuen edellisen päivän päivällisen ajankohdasta. Paaston aikana voi juoda vettä ja teetä.

Kun aloitin, näytti kotona oleva kehonkoostumusmittari (Garmin älyvaaka) seuraavia lukemia:

 • Paino: 71,8 kg 
 • Rasva: 11,2 %
 • Luustolihasmassa: 30,4 kg
 • Kehon vesipitoisuus: 64,8 %
 • Luumassa 4,7 kg

Hyden mukaan paaston vaikutus pitäisi näkyä jo heti ensimmäisen viikon aikana. Näin todellakin tapahtui. Dieetin vaikutus näkyi muutamassa päivässä niin, että paino tippui heti noin kilon verran.

Viikon jälkeen kehonkoostumusmittari näytti seuraavia lukemia:

 • Paino: 70,4 kg 
 • Rasva: 9,5 %
 • Luustolihasmassa: 30,0 kg
 • Kehon vesipitoisuus: 66,1 %
 • Luumassa 4,7 kg

Painoa tippui viikossa siis 1,4 kg, josta lihaksia oli 0,4 kg. Tämän jälkeen lukemat jäivät suunnilleen tuolle tasolle vaihdellen toki päivästä toiseen. Kokeilukuukauden aikana tein lähes päivittäin kehonkoostumismittauksen.

Alimmillaan paino kävi kokeilujakson aikana 68,5 kilossa, jolloin rasvaprosentti oli 7,3 % ja lihasmassa 29,5 kg. Ylimmillään käytiin ensimmäisen viikon jälkeen 70,9 kilossa rasvaprosentin ollessa 10,0 % ja lihasmassan 30,1 kg.

Käytännössä painoni tippui heti muutaman ensimmäisen päivän jälkeen tuon kilon verran ja jäi siihen. Huomasin myös, että ruokaa tuli syötyä ensimmäisen viikon jälkeen selvästi enemmän aamulla ja päivän mittaan, kun iltapala jäi väliin. Selvästi elimistö viesti lievästä energiavajeesta.

Miten kokeilu sitten vaikutti hyvinvointiini? Seuraavassa muutamia havaintoja.

Kokeilukuukauden aikana iltaisin tuli tyypillisesti hiukan nälkä, mutta se ei noussut ylittämättömän kovaksi. Oli yllättävän helppoa olla syömättä iltaisin. En olisi uskonut, että iltapalasta luopuminen on niin helppoa. Siitä huolimatta, että lapsille pitää kuitenkin iltapala aina laittaa pöytään. Yleensä olen juuri iltaisin saattanut itse syödä myös paljon rasvaista tai suolaista ruokaa, joten uskon, että dieetti on selvästi muuttanut ravitsemustani terveellisempään suuntaan.

En ole myöskään kokenut, että syömättömyys illalla aiheuttaisi kiukkua tai verensokerin kohtuutonta laskua. Testikuukauden aikana kävin ottamassa Nightingalen verenkuvan. Siinä verensokeriarvoni olivat erinomaiset. Lisäksi huomasin, että sain iltaisin selvästi paremmin unta ja todennäköisesti myös nukuin paremmin tyhjällä kuin täydellä vatsalla. Toki unenlaatuun vaikuttaa monet tekijät, mutta varsin hyvin tiedetään, että unen laatu kärsii myöhäisestä syömisestä, jota tyypillisesti harrastan, kun energiankulutus on päivän mittaan ollut usein liikunnan myötä suurta.

Muutamana päivänä dieetti ei pitänyt. Yhtenä iltana olin HSY:n uuden hallituksen kanssa illallisella Haikon kartanossa, jolloin söin myöhäisen illallisen ja seuraavana aamuna taas aamupalan. Toisena iltana taas katsoimme puolison ja 10 vuotiaan lapsemme kanssa dokumenttia nuorista ilmastoaktivisteista (Planeettamme on tulessa, suosittelen). Tuolloin en malttanut olla syömättä maissilastuja enkä seuraavana aamuna halunnut jättää aamupalaa väliin.

Joinakin iltoina tai aamuina taas pidin dieetistä kiinni, vaikka ei olisi ehkä kannattanut. Yhtenä lauantaina olin Porvoossa kummilapseni syntymäpäivillä, jossa söin härkispasteijoita ja salaattia klo 17.00 aikoihin. Synttäreiden jälkeen pyöräilin 50 km matkan kotiin, olin illan kotona syömättä ja yön jälkeen kävin vielä aamulla ennen aamupalaa juoksemassa 10 km lenkin. Toki kuntoilu onnistuu vähäiselläkin ravinnolla, mutta ei meno kovin irtonaista ollut ja palautumisessa kesti selvästi normaalia pidempään. 

Bonuksena todettakoon vielä, että kokeilujakson alussa myös hyvin vakiintunut aamuinen vessarytmini meni hiukan sekaisin tai haki paikkaansa. Tämä kuitenkin palautui normaaliksi muutaman viikon kuluessa. Ilmeisesti meni hetki, että elimistöni tottui uuteen tasapainoon.  

Ja tässä vielä kehonkoostumusmittarin lukemat kuukauden viimeisen päivän osalta:

 • Paino: 69,4 kg 
 • Rasva: 8,2 %
 • Luustolihasmassa: 29,8 kg
 • Kehon vesipitoisuus: 67 %
 • Luumassa 4,7 kg

Käytännössä kuukauden kokeilun aikana paino tippui siis 2,4 kg ja rasvaprosentti 11,2 prosentista 8,2 prosenttiin. Lihasmassaa katosi 0,6 kg ja vesipitoisuus nousi 64,8 prosentista 67 prosenttiin.

En tiedä onko 10 tunnin dieetistä itselleni hyötyä vai haittaa. Tutkimuksen valossa siitä on merkittävää hyötyä elimistölle ja oman kokeilunikin perusteella vaaka kallistuu lievästi myönteiseen suuntaan. Tämän kokeilun pohjalta yritän ainakin itse tehdä pysyvän tavan siitä, että en syö enää mitään päivällisen jälkeen. Kannattaa kokeilla!

Ohessa kokemukset aikaisempien kuukausien kokeiluista.

Jätä kommentti